arne slot schaal

VK Sportphoto

Nieuws

Arne Slot: "Een team vorm je niet door te gaan karten of te padellen"

Moreno1908

Naar aanleiding van het ongekende successeizoen van Feyenoord verscheen er in Voetbal International een uitgebreid interview met trainer Arne Slot. Deze keer niet over een eventuele vervolgstap in zijn carrière, maar vooral over zijn het creëren van een team, tactische foefjes en waardering voor spelers die op weinig speelminuten kunnen rekenen. "Iemand als Jacob Rasmussen is ongelooflijk waardevol voor ons."

Tactiek
Slot ziet in Manchester City-trainer Pep Guardiola een groot voorbeeld. "Hij geeft mij het ultieme plezier in voetbal. City heeft - en dan is het weer níét de bedoeling ons met hen te vergelijken – een gelijkaardige speelwijze aan hoe wij het met Feyenoord willen doen: 4-3-3, opbouw van achteruit, snel druk willen zetten." Hier en daar kijkt de oefenmeester van de Rotterdammers dan ook of er niet dingen zijn die hij kan overnemen in het spel van Feyenoord. "Dan denk ik: Hé, kan ik er iets van stelen? Dan moet het vervolgens wel weer passen bij je eigen spelers. Ik kan Marcus Pedersen als rechtsback niet aan de binnenkant laten spelen, Lutsharel Geertruida wel. Maar ik kan dan Gernot Trauner niet de rol geven van extra middenvelder zoals John Stones dat invult. Veel meer kijk ik naar de veldbezetting en hoe wij dat kunnen invullen met onze kwaliteiten."

In de winterstop wilde Slot aanvankelijk de tactiek wijzigen, door met Kökçü als enige controlerende middenvelder te gaan spelen. Quinten Timber en Sebastian Szymański zouden dan de vooruitgeschoven pionnen moeten worden op het middenveld, waar Timber voor de winterstop iets meer de controlerende rol had naast de Turkse captain. "Maar toen raakte Quinten geblesseerd. Toen zijn we met Mats Wieffer toch weer teruggegaan naar twee controleurs."

Smeden van een team
Volgens Slot vindt het belangrijkste aspect van het vormen van een team plaats op het trainingsveld. "Niet door te gaan karten of te padellen. Dat hebben we dit seizoen ook maar één keertje gedaan. Een voetballer wil twee dingen. De eerste is werken in een fijne omgeving, met een leuke staf die goed met elkaar overweg kan en een leuke interactie heeft met de spelersgroep. Het tweede is dat ze zich kunnen ontwikkelen met plezier in zijn spel. Dat gaat dan weer schuil in je oefenvormen. Ik weet dat spelers van Feyenoord altijd wel zin hebben om te trainen." Hiermee doelt Slot op de trainingsoefeningen, waarbij hij het belangrijk vindt dat spelers plezier hebben in de oefeningen. 

"Gevoel is belangrijk. Onderschat niet hoe vaak we bezig zijn met hoe spelers zich voelen. Wie heeft er even een gesprekje nodig met mij, Marino (Pusic), Sipke (Hulshoff) of John (de Wolf)? Dat is een on going process. Ik ben net zo lang bezig met kijken hoe iedereen in z'n vel zit, als met een speler die een keer niet is ingevallen."

Rasmussen
Een van de voorbeelden die Slot aanhaalt, is verdediger Jacob Rasmussen. "Jacob heeft misschien de minste speeltijd gehad, maar kan het opbrengen iedere training maximaal in te vullen. Zulke spelers zijn ontzettend waardevol en krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen. Bij de compositie van een selectie heeft dit altijd mijn aandacht. Laat ik het zo stellen: je haalt niet altijd spelers meteen voor de basis, soms ook vanwege hun persoonlijkheid en hun houding."

Delen

Reacties

Beste Arne,

Het zou je ook sieren, net als Pep Guardiola langer te blijven bij de club die je de kans heeft gegeven deze super prestatie neer te zetten .
Pep Guardiola bleef en blijft ook langer bij de clubs die hem steeds de kans hebben gegeven om het uiterste te behalen met hun teams.

Wat is er mooier om met het huidige Feyenoord team de Champion League in te gaan. Ook deze klus zou jij aan moeten kunnen, je een gevoel van trots geven en ons, maar vooral Feyenoord te belonen om jou de kans te hebben gegeven.

Wat voor een historische gebeurtenis zou het mét jou binnen de club opleveren.

Ik teken ervoor

Hans
100% EENS, precies dat!!
Pep heeft nooit bij een club gezeten die op papier (financieel) weinig te bieden heeft, als het vergelijkt met die clubs waar Pep heeft gezeten. Situatie is dus totaal niet te vergelijken.

Begrijp echter je smeekbede dat hij moet blijven, maar we mogen ook realistisch blijven.
Ben ik met je eens, maar het gaat mij meer om dat Arne lof spreekt over Pep. En of je nu een club hebt waar je direct met je neus in de boter valt of je bij een club komt die vanaf begin moet starten. Als je de uitdaging aangaat en in het begin roept dat 'de komende' jaren er iets moois gaat ontstaan bij Feyenoord moet je net als Pep doet langer blijven toch.
Jammer, ik wou net Te Kloese appen dat ik heel goed klaverjastoernooien kan organiseren. Heeft nu geen zin meer, denk ik.
Goede trainer maar als mens niet betrouwbaar overkomend
Ook een ondankbaar mens maar die zijn er meer in de voetballerij
In het geniep je zaakwaarneemster de markt laten verkennen getuigt niet bepaald van fatsoen en ethiech norm
Jammer dat de meeste mensen succes belangrijk vinden dan hoe je met elkaar omgaat
AZ directie had gelijk om hem gelijk eruit te bonjouren
Hij valt mij als mens vies tegen
Er worden zoveel berichten geplaatst waarover we (nog) niet kunnen oordelen, dus om Arne nou gelijk af te branden is in mijn ogen niet eerlijk, de waarheid zal de komende dagen naar buiten gebracht worden. Ik hoop wel dat Feyenoord het DNA van dit seizoen vast kan houden.
Om te beweren dat iemand je als mens tegen valt, moet je hem persoonlijk kennen en in die context slechte ervaringen hebben.
Een trainer-coach die zijn zaakwaarneemster laat praten met een geïnteresseerde club uit de Premier League, maakt een keuze die sportief en financieel volkomen te begrijpen en te rechtvaardigen is. En dat is geen cynisme maar een kwestie voor gevoel voor verhoudingen. Die vallen niet in het voordeel van Feyenoord uit maar dat geldt ook voor clubs uit Noorwegen, Oostenrijk of Tsjechië als Feyenoord daar een speler weg haalt. Of zijn Pedersen. Aursnes, Trauner en Hancko je ook zo vies tegengevallen als mens. Of Timer toen die FC Utrecht in de steek liet of Gimenéz die gluiperig vertrokken is bij Cruz Azul? Die hadden allemaal een doorlopend contract namelijk. Dat had Slot bij AZ niet eens, dus die overgang erbij halen, is helemaal onterecht.
Deze reactie doet mij inderdaad ook ietwat pijn. Te voorbarig conclusies trekken, geen waardering voor het feit dat Arne al 2 jaar enorm goed heeft gepresteerd en daarmee (logischerwijs) de aandacht trekt van clubs met grotere mogelijkheden, een grotere portemonnee, zo kan ik nog even doorgaan. De Premier League is altijd een vooruitgang t.o.v. de Eredivisie.
Niet naar Tottenham hoor, ja voor de pegels...
Deze club kan niet eens structureel aanhaken als echte middenmotor.

Waarom denk je dat ze Slot willen?
Gewoon omdat niemand er heen wil....hij is 5e keus

16 trainers in 10 seizoenen... succes
Ik vraag me bij reacties als deze altijd af of de schrijver het wel eens relateert naar de eigen werksituatie, als de werksituatie al op de een of andere manier te vergelijken is. En ook of deze mensen zich kunnen indenken hoe onzeker werken in de voetbalwereld is.
Ik heb lang in de reclamewereld gewerkt en ook daar werden creatieve teams gepolst om bij een ander bureau te komen werken, vaak met bizarre aanbiedingen. Dan moet je sterk in je schoenen staan om daar niet gevoelig voor te zijn.

We weten helemaal niet binnen welke context en in hoeverre aandacht voor Slot er is. Hij heeft ook gewoon een zaakwaarnemer (net als headhunters in het reguliere zakenleven) die leven van transferpremies. Die zijn voortdurend met hun netwerk bezig om de mensen binnen hun portfolio te ‘pluggen’ bij mogelijke werkgevers.

En het feit dat je Slot nu al zo snel afvalt, terwijl er nog niets concreet is, versterkt het idee dat hij gewoon aan zichzelf moet denken zonder al te emotioneel te zijn over de huidige werkgever en fans. Want als hij er volgend seizoen niets van bakt in de CL en als gevolg daarvan een onzekere selectie krijgt die het ook in de competitie laat liggen, dan schreeuwen ook heel veel fans gelijk dat die vervangen moet worden. Bij fans is krediet flinterdun en zo verdampt.

Ik zou dan ook willen vragen: zou jij blijven als je je met een contract bij een nieuwe werkgever in één klap binnen bent en het haast niet slechter kan doen dan hoe ze er nu voor staan, of teken je een contract dat aanzienlijk minder oplevert en wat heel veel afbreukrisico met zich mee brengt, ironisch genoeg gecreëerd door de successen die mede door jou zijn geboekt.

Daarmee zeg ik overigens niet dat hij weg moet, want ik hoop vurig dat hij nog minimaal een jaar blijft bij de mooiste voetbalclub.
Een team vorm om te beginnen door bij elkaar te blijven! ;-)
Dus had hij nooit bij moeten vertrekken als jeugdtrainer bij PEC? Of als assistent bij Cambuur? Of nooit als hoofdcoach bij AZ? Of geldt zoiets alleen als mensen bij ons willen vertrekken?
Wel als je met je volle verstand bijtekend tot 2025

Dan gaat men er wel van uit, dat je wilt opbouwen
En niet wegloopt
Kort en krachtig (in tegenstelling to mijn verhaal) en in de roos!
Na 1 jaar vertrekt de halve selectie. Slot tekent bij tot 2025. Er wordt een heel nieuw team gebouwd en na 1 jaar vertrekt hij al. Daar gaat het om. Nu kunnen we voor het 2e jaar oprij opnieuw beginnen.
Beertruidrager
Helemaal mee eens. Slot lijkt niet verder te wilen bouwen en ondanks alle lok en bijval , een vorstelijk salaris in het vooruitzicht , je zaakwaarnemer laten kijken waar nog meer uit te peuren is. Een goede trainer is hij beslist, maar als man van je woord en nu zeggen dat je wegwil gaan ondanks een doorlopend contract, de halve traiinersstaf wil meenemen evenals misschien wel meer spelers van dit team. , tekent wel de mens achier dezet trainer.. Natuurlijk zijn goed recht maar wel een man die kiest voor een veilige( Je hebt immers 1x een landstitel binnen en kan nu naar Engeland.. Een 2e keer een titel winnen in Nederland is niet meer interessant)en en met name lnu maar financiëel lucratieve weg. . Ps. Misschien kan het bovenstaand commentaar ivan slot over teambuilding in het Engels vertaald worden. Goed voor de toekomst. In Engeland.
Precies dat! Geweldige trainer, maar hier zit nu wel een vertrouwensdeuk. Laat 'm dan maar lekker gaan!
Neem je jacob toch lekker mee naar engeland.
AKFeyenoorder
AKFeyenoorder
Ja ja ja jij gaat weg , kondig het nou maar
Leuk dat iedereen zo positief is over Rasmussen. Toch hoop ik niet dat we hem kopen. Als hij tegen een mascotte salaris verder wilt, is het prima