12-1

Nieuws

Bekerfinale in De Kuip zorgt voor vraagtekens: "Absoluut geen sprake van een eerlijke situatie"

Stan

Al ruim dertig jaar is De Kuip het aangewezen decor voor de eindstrijd om de KNVB Beker. Nu Feyenoord onder Arne Slot dit jaar weer de finale heeft bereikt, laait de discussie over de traditionele keuze voor het stadion in Rotterdam weer op. Doordat Feyenoord in eigen huis speelt, zou er sprake zijn van thuisvoordeel in wat een neutrale bekerfinale zou moeten zijn. Ook Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS, is die mening toebedeeld.

"Ik vind het vooral een makkelijke reactie van de KNVB dat het wisselen van speellocatie praktisch gezien moeilijkheden zou geven", spreeket Vermeulen afkeurend over de redengeving van de voetbalbond. "Deze discussie gaat natuurlijk pas ontstaan zodra Feyenoord een aantal keer achter elkaar de finale haalt en die ook wint. Dan wordt iedereen wakker. Maar dit hoort gewoon niet."

De verslaggever en journalist van de NOS gaat verder. "Het kan niet zo zijn dat een team bij een finale, waarin er ook Europees voetbal op het spel staat, thuisvoordeel heeft. Voor NEC voelt dit gewoon als een uitwedstrijd, afgezien van de grote schare fans die meereizen. Een bekerfinale moet op neutraal terrein worden gespeeld. De KNVB doet net alsof er niets aan de hand is."

Uitzondering
Vermeulen vindt dat er genoeg opties voor handen zijn om thuisvoordeel bij een finaleplaats voor Feyenoord te voorkomen. "De KNVB kan toch ruim van tevoren een tweede stadion in Nederland stand-by hebben staan zodra Feyenoord de finale haalt? Als je er maar op tijd mee begint."

"En als het echt niet anders kan, speel je een bekerfinale met Feyenoord erbij maar met een uit- en thuiswedstrijd. Dan maak je die uitzondering maar en heb je tenminste een eerlijke situatie. Daar is in de huidige situatie absoluut geen sprake van", sluit hij verbolgen af.

Delen

Reacties

Die thuis en uitwedstrijdoptie had ook heel veel Feyenoorders blij gemaakt want dan hadden alle sk houders er bij kunnen zijn. Aan de andere kant, NEC moet niet janken. Alleen maar tegen eerste divisie clubs gespeeld en GA Eagles. Bovendien 4500 meer supporters mee dan normaal gesproken in de Goffert kunnen.
Deze man heeft na zijn mislukte sollicitatie voor de functie van Algemeen Directeur bij AZ weer iest anders gevonden om aandacht te trekken. Nu is het de KNVB sinds een jaar of 30 eindelijk gelukt om 'iets van een traditie' te creëren rond de bekerfinale en dan komt deze tafelvoetbalspecialist weer met een verhaal dat het niet eerlijk is dat de Kuip het vaste stadion van dienst is.
De werkelijkheid is dat de Kuip en de Arena de enige twee stadions zijn met een capaciteit van boven de 50.000 toeschouwers. En juist om de finale de allure te geven die past bij een bekertoernooi, is dat een vereiste. Dat de bekerfinale in het oudste van de twee stadions wordt gespeeld en wat betreft speelveld en tribunes ook het mooiste, is een extra bijzinderheid die past bij een finale. Nederland heeft nou eenmaal geen niet-clubgebonden nationaal stadion, zoals Engeland maar ook België.
Het feit dat ook NEC morgen met 17500 supporters naar de Kuip komt bevestigd dit nog maar eens. N.B. in het eigen stadion kunnen 'maar' 12500 toeschouwers, dus NEC heeft morgen meer supporters in het stadion dan tijdens een thuiswedstrijd. Feyenoord heeft er dus ook 'maar' 17500 en dat betekent dat er minder Feyenoordsupporters aanwezig zijn dan bij een 'echte' thuiswedstrijd.
Dan blijft over het gegeven dat van de kaartjes voor de niet-clubgebonden toeschouwers er mogelijk veel (alsnog) bij Feyenoordsupporters komen. Als dit al een terugkerend gegeven is dan had Arne Slot gisteren een punt door er op te wijzen dat Feyenoord Ajax en PSV nou eenmaal enige clubs zijn met een serieuze supportersschare buiten de eigen regio. Los daarvan kan het idd een punt van overweging zijn om de KNVB nog eens kritisch te laten kijken wat er nou werkelijk gebeurd met die 'neutrale' kaartjes. Het terugbrengen van het aantal zou al een eerste optie kunnen zijn.
Al bij al een dom betoog van Vermeulen, die ik anders dan anderen op dit forum, vaak heel redelijk vind in zijn opmerkingen en kanttekeningen. Maar nu dus ff niet.
Oplossing, een nieuw stadion a la Wembley of Stade de France bouwen. Aan de boorden vsn de Maas 😉. Mooi trekpleister
huilie huilie van het opperhoofd van de aJax fanclub.
Wat kan ik me ergeren aan die commentator, programma baas en onkundige betweter.
Leg eenmalig scenario's voor aan de clubs:
1. Jaarlijks in de Kuip.
2. Roulerend Kuip, Arena, Philips Stadion
3. Thuis- en uitwedstrijd

Optie 3 zullen alle clubs al snel afwijzen.

Een meerderheid zal kiezen voor 1. De Kuip wordt door de meesten gezien als het meest sfeervolle stadion. De uittocht richting de Kuip van de niet top-3-ploegen wordt enorm gewaardeerd en is een echte traditie.

Leg het voor en we zijn van dit soort gezeik definitief af.
Ook voor de finale is dit het geval waarbij de thuisclub een voordeel heeft. Dit jaar had door loting PSV ook thuis tegen Feyenoord kunnen spelen. Met een uit- en thuiswedstrijd maken amateurclubs (zoals Hercules) weinig kans om verder te komen, terwijl dit wel een charme van de beker is. In 20 jaar heeft Feyenoord 4x de finale gehaald. In 2010 waren er 2 wedstrijden, dus maar eens in de bijna 7 jaar gaat dit op, da’s nog geen 20%
Zucht. Overheersende gedachte: Hou toch lekker je snavel
Wat een onzin. Bij Europese finales wordt toch ook een stadion vooraf gekozen? Niet elk jaar hetzelfde stadion, maar daar kun je de finale ook 'thuis' spelen.
GelreDome is binnenkort een "neutraal" stadion, doop dat om tot Micro-Wembley
2 stadions zijn geschikt qua aantal plaatsen. Veel succes om burgemeester van 020 te overtuigen om enkel de finales met Feyenoord te hosten.
Jaren geleden wilde geen enkele club de finale organiseren, omdat de belangstelling heel laag was. Half lege stadions. Toen is Stadion Feyenoord er in gesprongen en na een aantal jaren begon het weer te leven. Nu zijn ze jaloers. Net zoals ze jaloers zijn dat het zo goed gaat bij Feyenoord. Vermeulen is een zielige oude journalist, die met pensioen moet gaan of lekker bij zijn eigen AZ gaan kijken.
Vermeulen is een zeikerd.
Iedereen weet waar de finale gespeeld gaat worden en als Feyenoord de finale haalt, moet er ineens uitgeweken worden??
Wat een grap! 🤣

De NOS heeft hier uitleg waarom De Kuip in 1990 is gekozen als stadion voor de bekerfinale. 👇🏼

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/1194377/jaarlijkse-traditie-waarom-de-bekerfinale-altijd-in-de-kuip-plaatsvindt.html
Ja een uit- en thuiswedstrijd. Lekker snugger.... Getuigt weer van veel vernuft!
Is dit die gast die nog net niet zat te smeken voor een functie bij AZ?
Studio Ajax...zal eens niet uit die hoek komen
Hij zit al in z'n nieuwe rol bij AZ......
Wat voor probleem heeft droeftoeter Vermeulen hier toch mee. Er kunnen en zijn in de kuip meer NEC supporters dan er in Nijmegen in dat stadionnetje passen.

Bovendien id de kuip aangewezen door de knvb en de knvb is niets anders dan de vertegenwoordiger van de clubs in deze. Als de clubs het anders willen wordt dat geregeld.
Misschien kan hij dat als algemeen directeur van azet regelen, oh nee sollicitatie was afgewezen.
Johan Cruijf schaal is toch ook altijd bij die neuzen? Waarom horen we hem dan niet?
Ook de wedstrijden richting finale kan je uit of thuis spelen....dus wat een slecht argument.
De jc schaal is al een tijd niet meer in de arena? Die wordt al jaren gespeeld in het stadion van de kampioen....
Triest genoeg. Heb geen zak met Ajax, maar als je de supercup Johan Cruijff schaal noemt hoor je die wedstrijd te spelen in de Johan Cruijff Arena. Beker finale in de Kuip. Prima traditie om beide in Ere te houden zolang er geen nationaal stadion is
Welk thuis voordeel? Er zit 50/50 aan supporters in het stadion?

Ze mogen spelen op het beste veld van Nederland!