01-1

Nieuws

Hoe werd De Kuip het decor van de bekerfinale? "Ook voor de buitenwacht een traditie"

Stan

In De Kuip wacht voor Feyenoord zondag de kans om het goede seizoen te verzilveren met een hoofdprijs. Dat de Rotterdammers de TOTO KNVB Bekerfinale tegen N.E.C. afwerken in eigen stadion, is na al die jaren een vanzelfsprekendheid geworden. Maar hoe kwam die traditie eigenlijk tot stand? 

Om die vraag te beantwoorden gaat NOS Voetbal terug naar de jaren 80, toen het nationale bekertoernooi nog verre van het aanzien had dat het tegenwoordig heeft. Waar de strijd om de zilveren dennenappel anno 2024 hele mensenmassa’s in vervoering brengt, werd het in die tijd door zowel door clubs als de voetbalbond zelf nauwelijks op waarde geschat.

Het decor voor de eindstrijd wisselde bijna jaarlijks, waarbij de keuze vooral gebaseerd was op de belangen van de grote clubs. Die wilden graag dat de finale in het eigen stadion werd gespeeld zodat het voor de aanhang aantrekkelijker was om de finale te bezoeken en kregen dat dikwijls ook voor elkaar.

Dieptepunt
Het absolute dieptepunt wat betreft de finalelocatie, vond plaats in 1989 toen PSV in een haast lege Kuip FC Groningen met 4-1 aan de kant schoof. Nadat een autoshow het veld in de Galgenwaard onspeelbaar had gemaakt en Utrecht als initiële speellocatie afviel, opperde de Eindhovenaren om de bekerfinale in het eigen Philips Stadion af te werken. Daar werkte Groningen niet aan mee en dus werd het duel op het laatste moment verplaatst naar Rotterdam-Zuid, waar in De Kuip door de late wisseling nog geen tienduizend toeschouwers aanwezig waren.

Het debacle in het Feyenoord-stadion was de definitieve wake-up call dat er iets moest veranderen rondom het bekertoernooi. Ook Jan Huijbregts, op dat moment bestuurde bij de KNVB, zag dat in. "Ik was vorige week bij de Cup Final op Wembley. Dat is toch een heel ander gebeuren. Om de een of andere reden lukt het ons niet om van het bekertoernooi een traditie van te maken."

Huijbregts grijpt daarom in en doet in 1990 bij toenmalig burgemeester van Rotterdam Bram peper het verzoek om de eindstrijd van de KNVB Beker jaarlijks in De Kuip te laten plaatsvinden. De burgervader stemt in en zo is het iconische stadion aan de Maas inmiddels al 34 jaar het toneel van de bekerfinale. In de jaren daarna stapt biermerk Amstel in als officiële sponsor en wordt het bekertoernooi flink opgepoetst.

Thuisvoordeel 
Steeds wanneer Feyenoord de bekerfinale haalt, iets wat sinds 1990 al tien keer gebeurd is, borrelt de discussie rondom de keuze voor De Kuip weer op. Vanuit de achterban van andere clubs klinkt het geluid dat de Stadionclub daardoor altijd een thuisvoordeel heeft, tijdens een finale die gelijkwaardig zou moeten zijn. De KNVB wil daar niet in mee en stelt dat geen van de bekerfinalisten op welke manier dan ook wordt voorgetrokken. "Zo mogen clubs altijd evenveel supporters meenemen en zijn ook alle andere randvoorwaarden voor de twee teams hetzelfde. Eventueel thuisvoordeel als Feyenoord in de finale staat, wordt daarmee zo goed als mogelijk uitgesloten."

Het verleden heeft volgens de voetbalbond uitgewezen dat het aanwijzen van een neutrale locatie geen optie is voor de toekomst. Een Nederlandse versie van Wembley – het neutrale stadion in Engeland waar ook de bekerfinales worden gespeeld – bestaat niet en dus zal thuisvoordeel nooit helemaal uit te sluiten zijn. Voorlopig zullen de bekerfinales nog wel even in het stadion van Feyenoord worden afgewerkt en daar is de KNVB helemaal content mee. "Spelen in De Kuip is voor de buitenwacht inmiddels ook vooral een traditie."

Delen

Reacties

Hoe dan ook hebben we altijd onze eigen kleedkamer, da’s toch een voordeel……
En wij supporters de vertrouwde toiletten.
Als je tenminste een ticket hebt? Ik heb dit jaar niets gemist en toch moet ik thuis kijken. Het moet maar, als we maar winnen❤️🤍🖤🍀🍀
Veel plezier en succes morgen. Ik heb zo’n idee dat het goed gaat komen en dat we mooi voetbal gaan zien van onze jongens.