jorien-van-den-herik

Nieuws

Strijd om bondsvoorzitterschap losgebarsten, Jorien van den Herik kandidaat

Dennis

Vorige maand werd Frank Paauw plots door de KNVB gepresenteerd als de beoogde nieuwe bondsvoorzitter. In een ronkend bericht op de website werd de politiefunctionaris aangeprezen als de opvolger van de afzwaaiende Just Spree. De aankondiging had alle schijn van een in de achterkamertjes bekokstoofde benoeming.

Wat een formaliteit had moeten zijn, is inmiddels uitgegroeid tot een hoofdpijndossier. Hoewel de voetbalbond in haar nopjes was met de eigen vondst, bleek Frank Paauw niet bij iedereen goed te liggen. Bovendien melde er zich de afgelopen weken meer kandidaten aan de poort in Zeist, toen zij kennis namen van de openstaande vacature. Met een voorbestemde kandidaat onder vuur en medekandidaten die de media niet schuwen, lijkt de KNVB zich inmiddels flink te vertillen aan de opvolging. De strijd om de voorzittershamer is dan ook losgebarsten. Met een Feyenoord prominent als stralend middelpunt. 1908.nl zette de kandidaten op een rij.

Frank Paauw
We beginnen met de kroonprins, want zo mag Frank Paauw worden genoemd. De KNVB-website draait immers al warm voor zijn aanstaande benoeming, compleet met een uitgebreid profiel. Daarin wordt Paauw vooral neergezet als voetballiefhebber, om de affiniteit met de bond een zetje in de rug te geven. Andere mensen kennen hem echter als politiecommissaris van Amsterdam (en voorheen Rotterdam). Daar begint de schoen dan ook direct te wringen.

Al snel komt naar buiten dat Paauw zich in het verleden zeer kritisch heeft uitgelaten over supporters en zich een voorstander heeft getoond van verdere inperkende maatregelen jegens hen. De op handen zijnde benoeming van ‘supporter-hater’ Paauw zorgt voor onrust bij supportersgroeperingen, gevolgd door een golf van protesten. In vrijwel alle stadions in het betaalde voetbalclub verschijnen spandoeken tegen zijn benoeming.

Wat voor een benoeming van de 65-jarige politiechef pleit, is zijn ervaring rondom de veiligheid bij voetbalwedstrijden. Zo was hij tussen 1999 en 2003 verantwoordelijk voor het veilig doen verlopen van de wedstrijden van Feyenoord. Bovendien was hij eindverantwoordelijk voor de veiligheid rondom De Kuip tijdens het EK van 2000. Binnen politiekringen staat Paauw dan ook te boek als een ervaren bestuurder.

Jeanet van der Laan
De eerste die haar vinger opstak toen de vacature voor bondsvoorzitter naar buiten kwam, was Jeanet van der Laan. De enige kandidate ook direct, al wil zij daar zelf geen beroep op doen. Het voormalige Tweede Kamerlid van D66 zocht de publiciteit bij NOS, waarin zij vooral pleitte voor meerdere kandidaten, zodat de KNVB-leden iets te kiezen hebben. Volgens de 44-jarige politica raakt de rol van bondsvoorzitter meerdere maatschappelijke aspecten, waarin haar politieke- en bestuurlijke ervaring goed van pas kan komen.

Een bondsvoorzitter dient zowel nationaal- als internationaal beslagen ten ijs te komen, zo stelde Van der Laan zelf. Die uitspraak raakt echter de twijfel rondom de volwassenheid van haar eigen bestuurlijke ervaring, die voornamelijk stoelt op de lokale politiek. In haar geboorteplaats Lisse werkte zij zich op als gemeenteraadslid van de stadspartij Nieuw Lisse tot wethouder, om in 2021 via de kieslijst van D66 in de Tweede Kamer te belanden. Haar verblijf in Den Haag was echter van korte duur. Na de verkiezingen in 2023 keerde zij niet terug.

In het voordeel van Van der Laan spreekt haar voetbalcarrière. Zij was in 1995 het eerste meisje in Nederland dat bij het voetbal in een jongensteam mocht uitkomen. Als rechtsback schopte zij het bovendien tot 29 interlands voor de Oranje Leeuwinnen. Ook na haar voetbalcarrière op het hoogste niveau bleef zij actief in het amateurvoetbal, wat haar een breed netwerk in de bollenstreek opleverde.

Hans Nijland
En toen was daar ineens Hans Nijland, die door Supporters Collectief Nederland was verzocht zich kandidaat te stellen. Met name vanwege de dreigende benoeming van Paauw, al heeft Nijland zelf ook wel oren naar het baantje in Zeist.

Bestuurlijke ervaring in het voetbal valt de in Amstelveen geboren Nijland niet te ontzeggen. Hij was 23 jaar lang de beleidsbepaler van FC Groningen en de langst zittende algemeen directeur in het betaalde voetbal. Boerenslim vindt hij zijn weg in de voetbaljungle, wars van alle poespas. Leunend op zijn staat van dienst, is de 63-jarige Nijland een man uit het wereldje. Daar zit ook direct de keerzijde. Naast de geur van spruitjes kleeft er ook een 'old-boys-netwerk' gehalte aan de immer sympathieke Nijland.

Jorien van den Herik
Als we het hebben over ervaring, dan heb je met Jorien van den Herik een baas boven baas. De voetbalwereld kent voor de voormalig voorzitter van Feyenoord geen geheimen. De voetbalbond hoeft zich bovendien geen zorgen te maken of er voldoende voor de Zeister-belangen wordt gestreden. Daar kunnen ze bij verschillende TV-zenders, de Belastingdienst en op de burelen van de KNVB zelf over meepraten. 

De sollicitatie van de inmiddels 80-jarige Van den Herik zal op bestuurlijk en organisatorisch vlak klinken als een klok. En ook met zijn netwerk zal weinig mis zijn. Van den Herik is misschien wel de beste kandidaat bondsvoorzitter, hij zal alleen nooit de meest geliefde zijn. De man die in de jaren negentig de bijnaam de ‘Grote Kale Leider’ kreeg, kan ongenadig uit de hoek komen en mensen daarbij voor de schenen schoppen. Van den Herik toonde zich onlangs dan ook realistisch over zijn kansen. “Ik ben niet zo populair bij de KNVB. Bij de KVNB mogen ze ook wel iets gaan doen aan de wijze van besturen, denk ik. Wat dat betreft zitten ze niet op mij te wachten”, zo vertelde hij bij ESPN.

Verkiezing
Kandidaten voor het bondsvoorzitterschap kunnen zich nog tot en met 28 april aanmelden bij de KNVB. Daarvoor hebben zij minimaal tien handtekeningen van de zestig stemgerechtigden nodig. Vertegenwoordigers van de voetbalclubs kiezen vervolgens op 27 mei tijdens de bondsvergadering de nieuwe voorzitter.

Poll: Wie moet de nieuwe bondsvoorzitter worden?

Frank Paauw

Jeanet van der Laan

Hans Nijland

Jorien van den Herik

Delen

Reacties

Ik heb bij een eerder bericht over de kandidatuur van Van den H. al met feiten onderbouwd dat de reputatie van geweldig bestuurder van hem, louter gebaseerd kan zijn op zijn jaren als penningmeester na het HCS-debacle. (1991-1993).
De sportieve successen uit die en volgende jaren zijn louter op het conto te schrijven van Wim Jansen die van de HCS-selectie een verdienstelijk geheel gecomponeerd had. Nadat Wim Jansen door Jorien was weggepest ging het bergafwaarts o.l.v. die andere opportunist Wim van H. Ja de beker werd nog twee keer gewonnen, maar wie de wedstrijden terug ziet (tegen Volendam en NEC) ziet voetbal dat niet om aan te gluren was.
Feyenoord werd pas weer succesvol toen met Rob Baan er weer een TD kwam die zorgvuldig beleid ging voeren en er een spelersgroep kwam waarmee Leo Beenhakker kampioen werd en Bert van Marwijk de Uefacup kon winnen. Uiteraard werd Rob Baan door de GKL weer eruit gewerkt toen de gelegenheid zich voor deed.
Verder staan op het conto van Van den H. het aanstellen van Thijs Libregts (en diens ontslag na 3 maanden), Nicolle Edelenbos, Arie Haan, Ruud Gullit, Mark Wotte. Dubieuze financiering van een zinloos voetbalproject in Ghana, spelers die gehaald werden op advies van bevriende zaakwaarnemers als Louis de Vries met daarbij dan nog eens onzinnige belastingconstructies die weliswaar geen opzettelijke misleiding waren (terechte vrijspraak) maar Feyenoord wel een navordering van ± 9 miljoen opleverde. En let op, deze lijst van wanbeleidsdaden is verre van compleet. Het enige wat de GKL goed kon was met behulp van het propagandaministerie waar Jan D. Swart en klefkees Michel van Egmond werkten, de zakkenwassersbende van Voetbal International te vriend houden. Notoire lulkoekenbakkers als Johan Derksen en Leo Verheul kropen hem zo ver in zijn hol, dat ze er aan de voorkant weer uit kwamen. Met oppervlakkige meelopers als Hugo Borst en Emile Schelvis zorgden zijn voor gratis goede kritieken en het onjuiste beeld van een daadkrachtig en goed bestuurder.
Wederom eens Kees. Overal waar van den Herik gaat volgt een spoor van financiële vernieling en conflict. Laatst ook weer bij het disfunctionele 50+. Onbegrijpelijk dat de reputatie van deze man ineens lijkt te herstellen op zijn oude dag. Hij wordt geprezen als een daadkrachtige visionair, maar het was niets meer dan een opportunist die we alleen dankbaar mogen zijn voor het feit dat hij na zijn interesse in Sparta een kans zag bij Feyenoord een rol in de voetballerij te spelen na de HCS wantoestand. Tel daarbij op de vele juridische veldslagen met het OM vanwege zijn dubieuze financiële malversaties, weliswaar met een voor hem en Feyenoord bevredigende uitkomst bij de HR, maar de zweem werd nooit helemaal weggenomen mijns inziens.

Overigens, los van Jorien, vind ik dat Ruud Gullit enorm tekort is gedaan door de (technische) directie, met een paar goede verdedigers had Feyenoord in dat seizoen serieus meegedaan om de titel. Er stonden helaas verdedigers die hooguit van het niveau ADO waren, daar viel geen enkele eer mee te behalen. Gullit was niet de beste trainer die we hebben gehad, zijn omgang met spelers als Buffel en Smolarek was onbegrijpelijk (ik breng in herinnering de opmerking over de ogen van Smolarek...), maar hij heeft nooit een eerlijke kans gehad.
Ik ben het met je kanttekeningen bij Gullit deels wel eens. al vond ik het verhaal bij zijn entree over de instelling niet chic want een nauwelijks verholen sneer naar zijn voorganger Bert van Marwijk die, met grote dank aan Pi-Air, twee jaar daarvoor de Uefacup had gewonnen. De combi Gullit-Wotte was iig een heel verkeerde. Zelf heb ik de indruk dat Gullits opvolger Erwin Koeman misschien nog wel meer het slachtoffer werd van de kwaliteitsarmoe in de selectie.
Zoals ik er bijna 100% van overtuigd ben dat als Wim Jansen en Peter Bosz na een mislukte reis naar Co Adriaanse in Oekraïne op de terug weg daarvan hadden besloten 'we gaan het samen doen' Jansen de baan van Bosz en die trainer-coach. Het Feyenoord-verhaal van 2007-2011 heel anders en vooral veel beter zou zijn geweest. Wat als telt niet, ik weet het maar dit is de grootse gemiste kans uit de 21e eeuw geweest, wat Feyenoord betreft.
Klopt, ik vond vooral de aanstelling van Wotte een vreemde zet. Die man heeft veel schade berokkend met een onnavolgbaar transferbeleid. Erwin Koeman ben ik nooit zo gecharmeerd van geweest als hoofdtrainer, maar ook hij had te maken met een gebrek aan kwaliteit.

Met betrekking tot dat laatste, daar sluit ik me bij aan. Dat geldt evenzeer voor het hypothetische scenario als Co wel ja had gezet op hun voorstel, in mijn ogen een van de beste trainers in die periode (helaas een Ajacied met wat vreemde manieren). Hoewel we, bezien tegen de financiële achtergrond van Feyenoord in die tijd, moeite zouden hebben gehad om mee te doen in de top van de competitie zouden we waarschijnlijk een aanzienlijk steviger (voetbal)fundament hebben gehad.

Ik vind dat Peter Bosz als TD (met input van Wim Jansen) met name het jeugdbeleid goed heeft vormgegeven. Een van de laatste keren dat Feyenoord werkte met een stevige beleidsmatige visie en de transfers van de jeugdspelers die als gevolg daarvan werden ontwikkeld hebben de club jaren later weer wat vet op de botten gegeven. Maar de combinatie die jij noemt zou een logischere optie zijn geweest en had de club naar een hoger plan getild waarschijnlijk.
Ik beschouw Adriaanse en ± 30 jaar daarvoor Cees Rijvers als de beste trainers 'Feyenoord never had'. Adriaanse had idd af en toe met rare sancties zichzelf tamelijk belachelijk te maken, maar als hij bij Feyenoord het werk had kunnen leveren dat hij bij AZ geleverd heeft had dat onze club enorm vooruit geholpen. En hij is, volgens mij, van Amsterdam Noord en dat is wel vaker een goede combi met Rotterdam Zuid gebleken: Rinus Israel, John Metgod, Rob Witsche.
Als Feyenoord midden jaren 80 Rijvers had aangesteld en naast hem een TD (voetbalmanager) van het type Ben van Gelder dan had dat een combi kunnen zijn die op de langere termijn meer had opgeleverd dan één jaar Johan Cruijff in de Kuip. IK weet niet of Hans Kraaij sr. voldoende rust in zijn donder had om die rol te kunnen functioneren, maar dat zou in dat geval een prima duo kunnen zijn geweest.
Van den Herik of Nijland. Beiden prima. Al zal Nijland breder gedragen worden.
Bij ESPN was hij vooral bezig met vertellen waarom de andere kandidaten niet geschikt waren dan dat hij uitlegde waarom hij dat wel was. Ook nog een foute opmerking erbij dat het met 2 vrouwen in de top van de KNVB sowieso mis zal gaan. Heeft daardoor zijn eigen glazen al ingegooid voordat de verkiezing zelfs al begonnen is. Maar anderen zullen wel weer de schuld krijgen als hij het niet word.
Hij heeft helemaal gelijk wat betreft de vrouwen. Hoe kan je nou op de twee belangrijkste functies in de voetbalwereld twee vrouwen zetten. Beiden zonder noemenswaardige bestuurlijke ervaring in de voetbalwereld en nauwelijks (internationaal) netwerk. Kunnen wel heel woke en inclusief proberen te zijn, maar dat werkt gewoon niet.
Je hebt helemaal gelijk dat ze beide nauwelijks bestuurlijke ervaring hebben. Maar dat zei hij er in eerste instantie NIET bij. Pas toen de presentatrice hem om een toelichting vroeg. Hij zei eerst gewoon heel bot 2 vrouwen aan de top van de KNVB dat gaat nooit goed.
Het is puur een ceremoniële functie, daar zie ik graag iemand die geen domme dingen als van de Herik zegt.
Hans Nijland lijkt mij zeer geschikt.