Jaden Slory

Jeugd

Blik op Feyenoord O21 (deel 2): De sleutel naar het kampioenschap ligt bij de voorhoede

FeyenoordYouthWatcher

Feyenoord O21 wil zo snel mogelijk promoveren naar de Keuken Kampioen Divisie. Feyenoord Youth Watcher analyseert voor 1908.nl het elftal dat ook dit jaar uitkomt in Divisie 1A voor O21-elftallen. Vandaag Deel 2: De sleutel voor het kampioenschap ligt bij de voorhoede

Zoals eerder geschreven, breekt voor Feyenoord O21 er wederom een seizoen van de waarheid aan. Promotie naar de Keuken Kampioen Divisie is een must. Elk seizoen dat Feyenoord O21 niet in de KKD speelt, kan het haar talenten geen verlengstuk van de opleiding bieden met wedstrijden die in intensiteit meer vragen. Dit met bijkomend risico dat spelers hun heil elders gaan zoeken. Of dat er allerlei constructies met verhuur en maatwerk moeten worden bedacht om de talenten verder te laten rijpen. Maar wie zijn de spelers die promotie moeten gaan bewerkstelligen? 

De verdediging & keepers 
Thijs Jansen lijkt verhuurd te gaan worden en kan ook nog in aanmerking komen als derde keeper bij Feyenoord 1. Dat zal een aderlating zijn voor Melvin Boel, want Jansen maakt een zeer overtuigende indruk in het doel. De bestemming van Tein Troost, die vorig jaar een aantal duels bij O21 keepte, is nog onduidelijk. Met het aantrekken van Jaimy Kroesen van Heerenveen en de contracten voor O18-keepers Devin Remi (1 jaar) en Mannou Berger (3 jaar) lijkt zijn rol bij Feyenoord uitgespeeld. De jonge Mannou Berger (17) lijkt gezien de lengte van zijn contract de keeper waar Feyenoord het meeste vertrouwen in heeft. Of Boel kiest voor de meer ervaren Kroesen of alsnog beschikking krijgt over droomkandidaat Jansen is voorlopig onduidelijk.

Vanuit het O18 elftal stromen onder meer de goed voetballende verdedigers Milan Hokke en Guus Baars (terug van blessure) door. Zij zullen de strijd aan moeten gaan met oudere spelers Sondre Skogen en Sem Valk, waarbij de laatstgenoemde binnen Feyenoord het hoogste wordt aangeschreven. Zowel Hokke als Baars hebben een extra jaartje O18 gespeeld en Boel kunnen voorzien van het nodige voetbal van achteruit. Met name Milan Hokke stak er met kop en schouders bovenuit in Feyenoord O18 en lijkt voor O21 nu al een aanwinst. Het is afwachten welk niveau Jayden Candelaria, die vorig seizoen miste vanwege een lange blessure, aan de dag kan leggen. Maar het geeft Boel naast Hartman een interessante keuze op de linksbackpositie.  

Het middenveld
Gjivai Zechiel en Mike Kleijn vormden een uitstekend duo op het middenveld bij O18 en dienen zich aan bij Boel als concurrenten voor de creatieve Hartjes en Karim. Beiden zijn licht maar fel in de duels en beschikken over een uitstekende pass. Kleijn was bij O18 als doorgeschoven speler de grote leider en met name op tactisch vlak onmisbaar. Het bezorgt Melvin Boel luxeproblemen. In de wandelgangen wordt nu gesteld dat Arne Slot zeer enthousiast is over het voetballende vermogen en de volwassenheid van Kleijn, waar hij voorlopig nog een linksback in ziet. De kans dat Kleijn O21 overslaat en het volledige seizoen met Feyenoord 1 blijft trainen om zo versneld klaargestoomd te worden lijkt reëel. Voor zover bekend is hier nog geen definitieve keuze in gemaakt. Voor Antoni Milambo lijkt eenzelfde traject weggelegd. Om aan speeltijd te komen zal hij vermoedelijk moeten concurreren met ‘lopende 10’ Noah Naujoks, die een sleutelrol vervult bij O21, daar één van de leiders is en intern veel lof krijgt. Of Milambo net als vorig jaar traint met Feyenoord 1 of O21 is een puzzelstukje dat nog niet definitief gelegd is.

De aanval
De sleutel voor O21 lijkt ook dit seizoen in de voorhoede te zitten. Zoals gezegd kiest Feyenoord er wederom voor om ‘zekerheidjes’ Azarkan en Bannis te verhuren aan clubs op een hoger niveau. Op een enkeling na is de gehele voorhoede van het vorige seizoen (Zahui, Belarbi, Dos Santos en Ladan) deze zomer vertrokken. Dat biedt kansen. Het spelbeeld in seizoen 2021-2022 was vaak dominant. Een Feyenoord dat veel aan de bal was, maar weinig gevaarlijke kansen wist te creëren en moeite had met de afronding. Dat kan niet worden losgezien van de kwaliteiten van de spelers die toenmalig O21-coach Sipke Hulshoff tot zijn beschikking had. De creatieve Shiloh ’t Zand, die met name in de tweede helft van het seizoen veelbelovende dingen liet zien op linksbuiten, lijkt gelukkig bij Feyenoord O21 te blijven. Samen met Ladan was ‘t Zand de enige aanvaller met rendement in de vorm van goals en assists. ’t Zand is een speler die het elftal zal moeten dragen. Hij ziet vanuit O18 nu de jongere spelers Delano van der Heijden, Nesto Groen, Ilyas El Moussaoui aansluiten. Jongens die in het recente verleden nog voor Oranje-jeugdelftallen speelden. Dit in tegenstelling tot zijn collega’s in de aanval van het vorige seizoen.

Qua ervaring lever O21 op deze plekken in, maar qua intrinsiek talent gaat het er op vooruit. Met name de fysiek sterke Nesto Groen maakt een goede ontwikkeling door. De lange blonde spits werd topscorer bij Feyenoord O18, trainde mee met Feyenoord 1 en vocht zich ook nog eens terug in Oranje O18. Het is te hopen dat hij het bij O21 ook tegen meer ervaren verdedigers kan laten zien, want Feyenoord zal de geslepenheid van Ladan in deze competitie met veelal verdedigende ploegen hard missen. Een opsteker voor Boel is dat hij komend seizoen ook weer kan beschikken over rechtsbuiten Jaden Slory, die enkele weken geleden nog met Oranje schitterende in de EK-finale van O17 en een aantal goede doelpunten maakte op dit hoge niveau. Slory (17) kan nog in O18 spelen en is dus jonger dan de O21-spelers, maar zal met zijn snelheid en acties het menig verdediger lastig kunnen maken. O21 wordt voorin voorlopig verder versterkt door de vorig seizoen verhuurde Aliou Baldé, die allerminst kon overtuigen bij zijn Belgische club maar in enkele wedstrijden voor O21 soms wel van waarde was door met name zijn snelheid. Baldé lijkt echter nog altijd een wat ongeleid projectiel. Een uitdaging voor Boel om hem in gareel te krijgen. Wanneer dit lukt, kan O21 daar zeker mee geholpen zijn. Tot slot verwelkomt Feyenoord O21 de Slowaakse creatieve buitenspeler annex middenvelder Leo Sauer van MSK Zilina. Sauer is net als Slory en Milambo een speler die nog mag uitkomen in Feyenoord O18. Het is voorlopig nog afwachten wat zijn niveau is en of hij iets kan toevoegen voor O21. 

Uitdagingen

De voorbereiding van O21 is nu in volle gang en het is onduidelijk of er versterkingen zullen bijkomen. De verwachting is van wel. En dat geldt met name voor de voorste posities, waar nu weinig ervaring is. In algemene zin kan Melvin Boel beschikken over een groep met meer intrinsiek talent dan vorig jaar, maar dat is allerminst een garantie op resultaten. Of hij het ook kan omzetten in prestaties is afhankelijk van individuele ontwikkelingen van jongere spelers en de hevigheid in wisselingen in de samenstellingen. Wisselingen als gevolg van transfers en blessures bij Feyenoord 1. Het wordt hoe dan ook een interessant seizoen waarbij de belangen opnieuw enorm zijn.

Delen

Reacties

Mooi om te lezen!
Betekent kampioenschap rechtstreekse promotie naar de KKD-competitie?
Nee. Feyenoord moet eerst kampioen worden van de beloftencomp. Als sparta of volendam buiten de top 9 van de Jacks league eindigt mag FeyenoordO21 een playoff spelen tegen de degradant. Winnen ze die, gaan ze naar de 2e divisie. Vervolgens moeten ze van daaruit weer promoveren naar de kkd.
Sjonge, dus op zijn vroegst - als alles meezit - pas vanaf september 2024 in de KKD. Pfffff….
Wordt gewoon weer een heel seizoen aanrommelen in de marge en op cruciale momenten geen gebruik van de beste spelers kunnen maken. En dan over een jaar ons afvragen waarom het weer niet gelukt is.
Hoe zit het eigenlijk met de dispensatiespelers voor de o21? Vorig jaar gaf de KNVB aan dat die regeling per einde vorig seizoen voor de o21 zou stoppen, als dat zo is zou bijv Skogen niet speelgerechtigd zijn, of hebben ze dit jaar weer voor zo'n regeling gekozen?

En hoe zit het met de o21 beker? Is dat bijv alleen voor Divisie 1 tm 4 of worden de Jong-elftallen uit de Tweede en de Keuken Kampioen Divisie hier ook bij betrokken?
Mooi om te zien hoe de jeugd ervoor staat. Er zit echt wat potentie in de wat jongere jongens. Daar kunnen we met 2-3 jaar hopelijk wat van terug zien in het 1e
Ben wel erg benieuwd wat Boel met dit elftal tactisch gaat doen. Qua talent is dit wel een groep waar je lachend kampioen mee moet kunnen worden lijkt me.
Probleem is dat veel tegenstanders niet per se veel ‘talent’ opstellen maar wat meer jongens die al wat ouder en sterker zijn. Dan is talent niet altijd doorslaggevend.

Wel ziet deze ploeg er kwalitatief wat beter uit dan vorig jaar, met meer jongens met potentie. Dat maakt het automatisch wat leuker om te volgen en als je als talent hoop hebt om ooit bij het eerste aan te sluiten, ga je misschien ook wat harder lopen dan wanneer je puur opvulling bent.
Er zal vast een KKD-club zijn die 'm oppakt. Geen slechte statistieken voor een jonge aanvaller (13w, 3g, 5a). Voor een hoger niveau komt hij helaas tekort.
Wachten tot die bij Leipzig tekent en dan over een jaar voor 10+ miljoen kopen
Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dit maar een zwak team. Ik zie maar een paar spelers die potentieel het eerste kunnen halen: Slory, Milambo en Benita. Van Kleijn en Karim moet ik het nog maar zien. De rest zie ik niet als toptalenten.

Natuurlijk wens ik deze jongens het beste en hoop ik op een stormachtige ontwikkeling.
Kleijn geen toptalent, hahahahah
Benita wel noemen maar Kleijn en Karim in twijfel trekken. Bijzondere kijk op talent.
Zouden Taabouni en Basset hier eventueel nog aan minuten kunnen komen?
Gaan jullie het volledige speelschema van de O-21 ook op de site zetten? Ben nog op zoek naar een rede om van huis te zijn op de zaterdagen
Feyenoord geeft vanaf vorig seizoen veel jeugdspelers een contract. Beduidend meer dan in het verleden. Gaan we vruchten van plukken. Bij Sauer kan ik nog geen contract vinden. Iemand die daar meer vanaf weet ?
Word vanmiddag gepresenteerd, tenminste dat werd gezegd.
Als deze groep intact blijft, lijkt het op papier met Boel leuk om te volgen aankomend seizoen. Blijf het toch jammer vinden dat het zaterdag middag potjes zijn.
Helaas ook hier dus nog veel onduidelijkheden en onzekerheid. Blijft gissen.
Mooie toegevoegde waarde👍🏻 Krijg steeds meer een duidelijker beeld betreft de jeugd👍🏻