yv2021081908619

Analyse

Blok 3: De ultieme graadmeter voor de ambities van dit seizoen

Ruben1908

Na het WK in Qatar en de feestdagen kan Feyenoord zich opmaken voor 'Blok 3' van het seizoen. Door supporters zal met gemengde gevoelen naar de hervatting worden uitgekeken. 

Feyenoord begint weliswaar het tweede gedeelte als koploper, dikwijls morst de club direct na de winterstop punten en raakt de kans op een hoge klassering uit zicht. Over meerdere seizoenen bekeken wordt een derde van het aantal te winnen competitiepunten in het derde blok gemorst.   

Dit seizoen kent het derde blok wedstrijden in de Eredivisie en de Europa League, terwijl ook het toernooi om de KNVB Beker van start gaat. 

Indien Feyenoord succesvol de wedstrijden in de KNVB Beker doorstaat, bestaat 'Blok 3' uit maar liefst 17 wedstrijden. Een ongeëvenaard aantal wedstrijden vergeleken met de vorige seizoenen. Afgelopen seizoen bestond het blok bijvoorbeeld uit 9 wedstrijden.

Feyenoord zal 12 keer aantreden in de Eredivisie, 2 keer in de Europa League en in potentie 3 keer in de KNVB Beker. 

Thuis Uit
FC Utrecht Feyenoord
Feyenoord (KNVB Beker) PEC Zwolle
FC Groningen Feyenoord
Feyenoord Ajax
Feyenoord NEC
FC Twente Feyenoord
Feyenoord  PSV
Achtste finale KNVB Beker  
SC Heerenveen Feyenoord
Feyenoord AZ
Fortuna Sittard Feyenoord
Feyenoord FC Groningen
Feyenoord (Europa League) nnb
Feyenoord FC Volendam
nnb Feyenoord (Europa League)
Ajax Feyenoord

Feyenoord start het derde blok met de traditioneel lastige uitwedstrijd in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Bovendien hebben de Rotterdammers de laatste jaren sowieso moeite om de competitie na de winterstop succesvol te hervatten.  

Ook beide Klassiekers springen in het oog. Op 22 januari neemt Feyenoord het op tegen aartsrivaal Ajax in de Kuip en de uitwedstrijd in Amsterdam zal het sluitstuk vormen van het derde blok. 

Tot slot spreekt Feyenoord ook op Europees niveau nog een woordje mee. Door de groepswinst mag het de tussenronde in de Europa League overslaan, wat betekent dat pas in maart het Europese avontuur een vervolg krijgt. Wie Feyenoord gaat treffen is nog niet duidelijk. De loting zal later plaatsvinden en is bij voorbaat interessant gezien het grote aantal sterke Europese opponenten die de Rotterdammers kunnen treffen.  

2017/18: 1x winst, 3x gelijk en 3x verlies

Dit seizoen kende Feyenoord een dramatische reeks in het derde blok. Slechts 25% van de te behalen punten in de Eredivsie werden behaald. De enige winstpartij was in de KNVB Beker tegen amateurploeg Swift (4-1). Wedstrijden tegen PEC Zwolle, Roda JC en ADO Den Haag werden gelijkgespeeld en in de Champions League werd twee keer verloren van Shakhtar Donetsk. 

2018/19: 4x winst en 1x verlies

In het derde blok van dit jaar werd alleen verloren van Ajax (3-0). De overige Eredivisie wedstrijden tegen PEC Zwolle, VVV-Venlo en Heracles Almelo werden gewonnen. Ook werd er in eigen huis van ADO Den Haag gewonnen. 

2019/20: 3x winst, 2x gelijk en 2x verlies

Blok 3 van dit seizoen betekende na de afgang bij Ajax (4-0) het einde van het trainerschap van Jaap Stam. Voor deze afgang speelde Feyenoord in de Kuip gelijk tegen Heracles Almelo. Blok 3 leverde uiteindelijk in de competitie 58% van de te behalen punten op. In Europa werd verloren van Young Boys (2-0). 

Toen Dick Advocaat het stokje overnam ging Feyenoord een stuk behoudender spelen. Dit resulteerde in winst tegen VVV-Venlo en RKC Waalwijk. In eigen huis werd gelijk gespeeld tegen Young Boys. 

2020/21: 3x winst, 3x gelijk en 3x verlies

In het tweede jaar onder Dick Advocaat verloor Feyenoord pas in de 13e Eredivisiewedstrijd voor het eerst. Dit gebeurde uit bij Vitesse (1-0). Verder werd er in de competitie driemaal gewonnen (Fortuna Sittard, SC Heerenveen en VVV-Venlo), maar ook drie keer gelijk gespeeld. De Rotterdammer scoorde in het derde blok 61% van de te behalen Eredivisie-punten.

In Europa was dit blok dramatisch. In De Kuip werd verloren van Dinamo Zagreb en in Oostenrijk van Wolfsberger AC. 

2021/22: 5x winst en 1x gelijk

Onder leiding van Arne Slot was dit blok uitermate succesvol. In de Eredivisie werd gewonnen van Cambuur, Sparta en AZ. Alleen de wedstrijd tegen RKC Waalwijk eindigde in eigen huis in een remise. 

In Europa was bovendien het succes nog groter. Zowel de thuis- als de uitwedstrijd tegen Union Berlin in de Conference League werden gewonnen. 

Delen

Reacties

Er moet dan wel versterking bij gaan komen...
Vorig seizoen in de competitiewedstrijden van dit blok tegen dezelfde tegenstanders: 5x winst, 4x gelijk en 3x verlies. Genoeg ruimte voor verbetering dus.