img-0252

Jim Breeman Sports Photography

Jeugd

Boel: "Zoveel mogelijk spelers klaarstomen voor het grote Feyenoord, dát heeft de prioriteit"

Twan

Feyenoord Onder 21 is ook dit jaar actief in de beloftencompetitie. Ondertussen spelen de jeugdteams van andere topclubs al langere tijd in de eerste divisie. In gesprek met het Algemeen Dagblad heeft trainer Melvin Boel het over de twee belangrijke doelen van het seizoen: promoveren en het klaarstomen van de jeugd voor een stap naar het eerste elftal. 

Er wordt nog wel eens zuur terug gekeken op de beslissing die Martin van Geel jaren geleden nam. De voormalig technisch directeur besloot het beloftenteam van Feyenoord destijds niet in te schrijven voor de open plek in de eerste divisie. Hierdoor speelt Feyenoord O21 nog altijd in de beloftencompetitie, terwijl de beloften van Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ inmiddels al even in de Keuken Kampioen Divsie meelopen. 

Dit betekent niet dat het voor Feyenoord O21 onmogelijk is om te voetbalpiramide te betreden. Als het beloftenteam de competitie wint, speelt het een wedstrijd tegen het laagst geklasseerde beloftenteam uit de tweede divisie. Wanneer ook deze wedstrijd wordt gewonnen, promoveert het jeugdelftal. De afgelopen seizoenen lukte dit echter nog niet.

Trainer Melvin Boel zou promotie een prachtige stap vinden, maar vindt de ontwikkeling van zijn selectie nog belangrijker. "Zoveel mogelijk spelers klaarstomen voor het grote Feyenoord, dát heeft de prioriteit.” vertelt de trainer die zijn tweede seizoen in gaat bij Feyenoord O21. Boel was dan ook trots toen hij Zechiël zag debuteren. "Met Gjivai ben ik als trainer een lichting meegegroeid. Ik heb hem onder me gehad in de onder 18 en afgelopen jaar in de onder 21.”

Boel is realistisch dat niet iedereen de stap naar het grote Feyenoord kan maken. Toch hoopt hij jaarlijks spelers uit de jeugd te kunnen leveren. "We willen jongens met lef en bravoure opleiden. Dat een paar jongens nu op de deur kloppen, is de bevestiging dat we hier met z’n allen goed bezig zijn”

De trainer haalt Hartman op, die vorig jaar onverwachts zijn doorbraak kende bij Feyenoord. "Het is toch geweldig dat Quilindschy Hartman zich bijvoorbeeld zo knap staande heeft gehouden in zijn eerste jaar bij Feyenoord 1. Die beelden dat hij emotioneel voor de camera stond na het kampioenschap, deel ik in onze groepsapp. ‘Dit kunnen jullie ook bereiken’.”

De concurrentie in het eerste elftal is groot: Miljoenenaankopen en internationals sieren het veld. De stap van Varkenoord naar de Kuip is dan ook enorm. Dat is de reden waarom promotie toch een belangrijke doelstelling is. "Hoe hoger de competitieweerstand, hoe sneller de spelers zich kunnen ontwikkelen. Als je in de KKD of tweede divisie speelt, is die stap naar Feyenoord 1 kleiner.”

Om ervoor te zorgen dat de beloftenselectie toch goed klaargestoomd kan worden voor deze stap, is de visie in speelstijl hetzelfde in de jeugd als bij Feyenoord 1. "Of hier nu jongens van de onder 18 of van het eerste elftal bij mijn elftal meedoen, we hebben allemaal dezelfde speelstijl. Dat is de kracht van de opleiding: de lijn van spelen is duidelijk, je weet wat voor soort voetbal er gespeeld wordt bij het eerste en hoe wij dat doorvertalen."

Tot slot heeft Melvin Boel door de samenwerking met FC Dordrecht meer mogelijkheden voor de jonge talenten. "Per speler maken wij op maat een plan, dan kijken we wat het beste is voor de ontwikkeling van die speler. De een bij Feyenoord, de ander een verhuur.”

Delen

Reacties

Dat we er niet gelijk bij waren is inderdaad een fout van het oude beleid, dat we er nog niet bij zitten is de fout van het huidige beleid. Mensen roepen de kans zo klein is, waarom is Jong Almere wel gepromoveerd en Feyenoord niet twee seizoenen geleden. Het seizoen Feyenoord het net niet redde, het jaar erop was Jong Utrecht laatste in de KKD. Als de prioriteiten gewoon goed waren met het best mogelijke Jong elftal hadden ze dus DIT seizoen al in de KKD kunnen zitten…

Ik zie niet dat het enige prioriteit heeft gezien alle spelers die verhuurd zijn die in aanmerking hadden kunnen komen voor O21.

Heel happy met het huidige beleid van de hoofdmacht, maar over die samenwerking met Dordrecht en verwaarlozen van O21 ben ik toch echt minder te spreken.
En aanvullend vlieguren maken bij andere clubs is veel minder aantrekkelijk dan de KKD, valt het tegen zitten ze een seizoen op de bank, bloeien ze op kan je er pas wat mee het seizoen erop. Niet voor niets dat veel clubs het competitie vervalsing noemen. Komt een speler uit hoofdmacht terug van een blessure, hoppa ritme op doen in Jong, heb je op een positie door blessures eentje te kort, hoppa je neemt een Jong speler. Iemand te vaak buiten de selectie of uit vorm, ritme blijven opdoen in de KKD. Daar kan een samenwerking met Dordrecht echt niet tegenop.
Het moet nu ook eens klaar zijn met MvG de schuld te geven. De club had toen geen geld en het was een financiële keuze. Achteraf zo eenvoudig en onterecht om iemand als zondebok aan te wijzen.
Precies, volgens mij stopte we toen het geld in de vernieuwde Varkenoord. Daar hebben we afgelopen jaren toch wel een miljoentje of 50 aan terug verdiend.
De waarde van promotie naar de KKD van de het 021 elftal is aanzienlijk maar de kans is klein. Stel nou dat die waarde in de buurt komt van wat het kost om (bijvoorbeeld) Dordrecht over te nemen (in goed overleg natuurlijk). Bij welk bedrag is het dan de moeite waard? Mijn eerste insteek zou zijn: 1) neem clubs met een "jong" team en kijk wat hun doorstroom en (netto?) waarde ontwikkeling de in "jong" spelende spelers is en 2) vergelijk dat met de waarde ontwikkeling van het Feyenoord opleidingsprogramma? Hierbij nog even half kijken naar het aantal spelers dat doorstroomt. Er is tenslotte maar beperkt plek in het eerste en aankopen "blokkeren" daarbij plekken? Zoiets?
En waarom zou Dordrecht zoiets doen?! Ook al zou het in goed overleg zijn.
Met de huidige constructie is het juist voordelig voor beide partijen.
Dordrecht krijgt betere spelers dan ze zelf zouden hebben kunnen halen en de goede spelers kunnen doorstromen naar Feyenoord. Lijkt mij een win-winsituatie.
Het gaat in eerste instantie om de aandeelhouders van Dordrecht, als die het zien zitten is er een basis voor een gesprek. De huidige constructie wordt problematisch als Dordrecht promoveert. Voor Feyenoord is een eigen "jong" team eigenlijk het beste.
Hoezo is de kans klein? Jong Almere heeft het ook gedaan, afgelopen seizoen. Dan is het toch eigenlijk schandalig dat het een club als Feyenoord niet lukt?
Logisch toch als je alle talenten liever elders stalt
De kans is klein omdat er een ander jong team moet degraderen waardoor de eigen prestatie niet maatgevend is en de lastige afweging tussen spelers in het nu lager spelende Feyenoord team te stallen (hoger kans op promotie) of in een team dat in KKD of eredivisie speelt (hogere kans op individuele ontwikkeling). Tot nu toe lijkt Feyenoord niet 100% te gaan voor promotie met het jong team. Toch?
Die degradatie is helemaal geen issue. Die jong teams in de 2e divisie staan elk jaar onderaan. De rest is een keuze.