Bevestigd
Aursnes Kokcu

VK Sportphoto

Nieuws

Clausule en doorverkoop in deal Aursnes

FeyenoordTM

Fredrik Aursnes tekende in de zomer van 2021 een contract voor drie seizoenen bij Feyenoord. De middenvelder kwam over van het Noorse Molde FK. Het had weinig gescheeld of Aursnes had nooit voor Feyenoord uitgekomen.

De Rotterdammers wisten de Noor uit de handen van SV Werder Bremen te houden; de club waarmee Aursnes na de jaarwisseling van 2020/2021 een principe-akkoord bereikte. Onder Aursnes’ neus werd een voorcontract geschoven: Het enige wat roet in het eten kon gooien, was degradatie van de Bundesliga-club. Een doemscenario volgde voor de Duitsers. SV Werder Bremen kende een dramatisch einde van het seizoen 2020/2021 en degradeerde naar de tweede Bundesliga.

Het principeakkoord met Werder Bremen kwam op losse schroeven te staan. Feyenoord reageerde in de zomer van 2021 attent: Aursnes werd gebonden nadat het Leroy Fer van de hand had gedaan. Fer verkaste transfervrij naar het Turkse Alanyaspor; Aursnes kwam uiteindelijk voor een vaste fee van €450.000 over naar Rotterdam.

De Noor gooide in zijn eerste seizoen in Rotterdam direct hoge ogen. Binnen mum van tijd wist hij zich in de basiself van Arne Slot te knokken. Uiteindelijk reikte Feyenoord met Aursnes tot de finale van de UEFA Conference League. Nog geen jaar later verkocht Feyenoord Aursnes aan het Portugese SL Benfica. 

Volgens een eerder uitgebracht clubstatement werd de deal gesloten voor een vast bedrag van €13.000.000. Dat bedrag kan middels variabelen oplopen met €2.000.000 extra. De geldigheid voor de te behalen bonussen loopt door tot augustus 2025.

Feyenoord wist ook een doorverkooppercentage uit de deal te slepen. Mocht Aursnes een transfer maken, vangen de Rotterdammers 10% van de eventuele winst die SL Benfica op de middenvelder pakt. In het tot medio 2027 doorlopende contract van Aursnes is door SL Benfica een clausule opgenomen. Daarin staat dat Aursnes de Portugese koploper tegen een gelimiteerde transfersom van €50.000.000 mag verlaten.

Recentelijke marktontwikkelingen hebben laten zien dat Europese topclubs dergelijke transfersommen lachend aftikken. Aursnes excelleert week in, week uit in het shirt van SL Benfica. Woensdagavond werd hij nog in de UEFA Champions League uitgeroepen tot Player of the Match nadat Club Brugge in eigen stadion met 0-2 verslagen werd.

Het is niet ondenkbaar dat er binnen afzienbare tijd een nieuwe Europese topclub voor Aursnes aanklopt bij SL Benfica. Mocht Aursnes weggekocht worden tegen de release clause, houdt Feyenoord nog eens een extra bedrag van €3.700.000 over aan de verkoop.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Lijkt mij toch dat Feyenoord meer overhoud dan 3,7m als Aursnes weg gaat voor 50m?
De 2 mil bij behaalde successen krijg je ook, want stel je verkoopt hem na 1 jaar voor 20m. Heeft Feyenoord er minder aan dan wanneer hij de successen behaald.
Het wordt netjes voorgerekend. Feyenoord beding 10% van de winst bij doorverkoop. Wordt hij doorverkocht voor 50 miljoen fan is het verkoop resultaat voor Benfica 37 miljoen. 10% is dan 3,7 miljoen wat Feyenoord in dat geval zal ontvangen. Geen speld tussen te krijgen kameraad!
Bij verkoop voor 50 miljoen is het die 3,7 miljoen PLUS de bonussen.
Staat ook in het artikel: "extra bedrag van €3.700.000".
Dus Kaisz is gewoon correct want dat is meer dan 3,7 miljoen...
danieeeeeeellll
Die gaat na dit seizoen of daarna gewoon weer een transfer maken. Zie hem wel bij Chelsea belanden.
Het geeft alleen maar weer aan dat hij veel te vroeg maar ook voor veel te weinig is vertrokken. Het talent druipt er vanaf en niemand binnen Feyenoord die dit heeft erkent.
Niet met je eens, na dit seizoen had hij nog maar 1 jaar contract, Feyenoord heeft uitstekend gehandeld. Als Werder erin was gebleven hadden we hem nooit gehad.
Hij had nog twee jaar contract, zoals in de tekst staat. Wat wel een feit is, is dat hij ‘al’ 27 is.
Na dit seizoen dus nog 1, zoals Robert zegt
Dit had gerust een Jorgensen kunnen worden. Goed verkocht.
13 krijgen terwijl hij nu al 50 waard is.
Een beetje tussen Kunst en Kitch gevoel krijg ik hier bij.
Hoe kom je daarbij ? Aursnes is een broodvoetballer pur sang, hij was zelf al wekenlang akkoord met Benfica en ga er maar van uit dat als straks een Engelse club op de stoep staat, dat ie binnen no time weer vertrokken is.
Niks mis dat ie het zo doet, maar heeft geen enkele binding met wat voor club dan ook. Het enige waar ie aan denkt is zijn portemonnee.
Hoeft toch niet om geld te gaan. Volgens mij was toen gelijk al bekend dat hij Feyenoord als op stap zag, getuige ook het contract van 'maar' 3-jaar. Hij was geloof ik 26 jaar toen hij bij ons kwam. Als hij wil weten waar zijn plafond ligt, moet hij ook gauw door.
danieeeeeeellll
slaat nergens op. Komt gewoon doordat hij tot z'n 25e in Noorwegen is blijven voetballen. Dan moet je snel stappen zetten als je lang op hoog niveau wilt voetballen.
We hadden helaas die 13 miljoen te hard nodig en hij wou niet bijtekenen. Kans dat je anders komende zomer minder zou krijgen, was vrij groot.
Volgens mij mis ik iets:

"Mocht Aursnes weggekocht worden tegen de release clause, houdt Feyenoord nog eens een extra bedrag van €3.700.000 over aan de verkoop."

doorvekooppercentage - %10,-
release clausule - €50.000.000,-
--------------------------------------------
€5.000.000,-

Waar zit het verschil van € 1.300.000,- in? Belasting? Makelaarsfees?
10% van de winst. 50.000.000 - 13.000.000 aankoop is 37.000.000 winst. Daar 10% van is die 3.7m
10% van de winst, niet van de totale fee.
Aankoopbedrag moet ervan af. Gaat om de winst die benfica maakt
Doorverkooppercentages gelden meestal alleen over de winst waarmee een speler wordt doorverkocht. 50 miljoen min de 13 miljoen die Feyenoord kreeg is 37 miljoen. Daar 10% van is 3,7 miljoen.
Doorverkoop percentages gaan haast altijd over de winst. Ze betaalde 13 miljoen dus als hij voor 50 weggaat is de winst die benfica maakt 37 miljoen. Daar krijgt feyenoord dan 10 procent van. Al verwacht ik dat hij daar nog jaren zal spelen.
Beter lezen, mattie.
10% van de winst!!!!!!!