feyenoord-fans

VK Sportphoto

Nieuws

Zing mee dan • "Laat De Kuip Weer Zingen"

Van de redactie

Feyenoord kent vele clubliederen, zoals ‘Feyenoord, Wij Houden Van Die Club’, ‘Mijn Feyenoord’ en uiteraard ‘Hand in Hand Kameraden’. Supporter Joost (29) is van mening dat de liederen te weinig in De Kuip worden gezongen. En als ze al te horen zijn, dan is het tempo veel te snel waardoor veel supporters afhaken. Om het tij te keren is hij in actie gekomen. Met zijn Instagram- en Twitter-account ‘Laat De Kuip Weer Zingen’ wil hij de sfeer in het stadion een boost geven.

Volgens Joost – vaste bezoeker van thuis- en uitwedstrijden – is de sfeer in De Kuip de afgelopen seizoenen steeds minder geworden, zo vertelt hij bij RTV Rijnmond. “Steeds minder mensen zingen mee. En als er dan toch gezongen wordt, dan worden nummers afgeraffeld. Aan het begin van een lied wordt er luid gezongen, maar het volume gaat steeds meer naar beneden. Bovendien, ik kan bijna zelf niet meedoen. Het gaat veel te snel.”

Volgens Joost kunnen er meerdere redenen zijn waardoor de gezongen liedjes aanhoren als een wedstrijdje snelzingen. “Misschien luisteren minder supporters vaak naar liedjes, waardoor die minder gevoel voor de maat en het tempo hebben.” Om een positieve bijdrage te leveren besloot Joost in 2021 het Twitter-account @ZingMeeDan te starten. Op het account deelt hij video’s van zingende Feyenoordsupporters van alle tijden. Sommige filmpje zijn zelfs tientallen jaren oud, zolang er maar langzaam en duidelijk op wordt gezongen. Met de video’s wil Joost laten zien hoe het ook kan, en zijn mede-supporters in het stadion aanmoedigen om op een normaal tempo de Feyenoord-liederen te zingen. Oftewel: Laat De Kuip weer zingen.

Joost merkte dat zijn account @ZingMeeDan al snel aansloeg bij Feyenoord-supporters. “We zijn bij Feyenoord het over veel dingen niet eens met elkaar. Bijvoorbeeld over shirts, De Kuip of een aanvoerdersband. Maar hier kan niemand het oneens mee zijn, omdat dit zoveel mooier is. Je hoort wat er gezongen wordt. Dat slaat volgens mij enorm aan.”

Naast het op de juiste manier zingen van het bestaande repertoire, is het volgens Joost ook lastig om nieuwe liedjes te introduceren. Een positieve uitzondering is ‘Overal Waar Jij Gaat’, dat inmiddels massaal in De Kuip wordt gezongen. “Er is een deel van de supporters dat de behoefte heeft om wat meer nummers te hebben, die je makkelijk achter elkaar kunt zingen. Die moeten wel toegankelijker zijn. Vier regels, zoals ‘Overal Waar Jij Gaat’, zijn makkelijk en goed te onthouden.” Het meezingen van bekende Feyenoord-hits is niet even makkelijk. “Zo is ‘Hand in Hand Kameraden’ voor de supporters best moeilijk om op een normaal tempo te zingen, maar ‘Mijn Feyenoord’ gaat al beter”, aldus Joost.

Joost merkt dat het zangtempo bij uitwedstrijden al normaler wordt. “Iedereen kan daar meedoen.” Volgende doel is De Kuip. “Als je dan op de televisie of in het stadion een nummer als ‘Mijn Feyenoord’ of ‘Wat Gaan We Doen Vandaag?’ luistert, dan klinkt dat zo machtig, hè. Dat is ontzettend tof. Het zingen lukt steeds beter. Daar ben ik erg blij mee.”

Delen

Reacties

Cor Steijn terug in De Kuip. 😂😂😂
Met alle respect hoor, maar als "Hand in Hand" moeilijk mee te zingen is voor je, moet je vooral naar jezelf kijken. Dat is het clublied ********. Alsof je zegt "ik vind de melodie van het Wilhelmus toch wel ingewikkeld, doe mij maar Campione Campione Olé Olé Olé".
Joost zo is het,de 12de Man is de belangrijkste factor. Sfeer moet veel en veel beter worden.
Uit-vak was echt on fire afgelopen week in Heerenveen, mijn grootste complimenten!
Mooi initiatief!
Het is echt krankzinnig hoe snel sommige liedjes gezongen worden vergeleken met 20 jaar geleden. Je breekt je tong erover..Niet te doen.
Die man met trompet, was dat niet Tinus? Vak G en vak S? Zue hieronder opmerking van Joepie.
Mee eens, zondag was ook echt tof bij Heerenveen uit hoe 'Wat gaan we doen vandaag' werd gezongen vlak voor rust.
Dat nieuwe lied op deuntje van it's a wonderful day bevalt mij ook goed!
Wat dacht je van, we shall Overcome.
En Feyenoord is onz3 glorie.

Dat was uit de tijd van de vlaggen en vak G en S.
Op vak G stond vroeger een gozet met een trompet en die speelde porrompopom een Spaans nummer en dan die gozet op de schouders en het hele vak springen
Mee eens. Dat lijkt ook de reden te zijn dat het uitvak in de Kuip steeds vaker de baas is. Dat is zonde, want in grote wedstrijden lukt het wel vaak om het uitvak te onderdrukken. En het is gek dat we in uitwedstrijden dan wél weer dominanter zijn...
Ik mis het Cock van der Palm oeuvre al de nodige jaren.

"Wat gaan we doen vandaag" en "Niemand is er sterker" zijn 2 pareltjes die van mij wel weer wat vaker uit onze kelen mogen schallen.
Zondag tggen Heerenveen was een paar minuten achter elkaar wat gaan we doen vandaag. Echt genoten. Was vlak voor rust denk vanaf minuut 38 tot de rust.
Ik ben dit keer niet afgereisd naar het hoge noorden, maar heb het op televisie wel voorbij horen komen inderdaad.
Ik vind ook dat er een hoop liederen verloren zijn gegaan die vroeger nog wel werden gezongen. Het scala van liederen is nu wel heel beperkt wat er wordt gezongen. Zo hoor ik nooit meer "de herdertje lachen bij nachten" of brancard of zorig dat je er bij komt..etc etc.