0-6

Feyenoord is kampioen met op de achtergrond een boodschap aan de KNVB.

Nieuws

Clubbelang • Zestal Feyenoorders boycotten Oranje (1962)  

Van de redactie

Lutsharel Geertruida en Justin Bijlow zijn momenteel met Oranje actief op het EK in Duitsland, terwijl Quinten Timber, Quilindschy Hartman en Mats Wieffer noodgedwongen toekijken. Zonder blessures had Feyenoord zomaar hofleverancier kunnen zijn in de EK-selectie van bondscoach Ronald Koeman. Dat was ook het geval in het seizoen 1961-1962, alleen toen besloten zes Feyenoordspelers het Nederlands Elftal te boycotten.

In het betreffende seizoen stonden de Rotterdammers na twintig speelrondes fier bovenaan in de competitie. Op dat moment vallen er uitnodigingen voor het Nederlands Elftal op de deurmat bij Cor Veldhoen, Reinier Kreijermaat, Frans Bouwmeester, Cor van der Gijp, Eddy Pieters Graafland en Pummy Bergholtz. Het zestal wordt geselecteerd door bondscoach Elek Schwarts voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Zonder het Feyenoordbestuur en de trainer op de hoogte te stellen, besluiten de spelers zich niet beschikbaar te stellen voor de interland, zo valt te lezen in Feyenoord Magazine en met dank aan het archief van Sportclub Feijenoord.

Focus op Feyenoord
Veldhoen, Kreijermaat, Bouwmeester, Van der Gijp, Pieters Graafland en Bergholtz geven een eenduidige reden aan de voetbalbond: zij willen zich in de cruciale fase van de competitie volledig richten op een kampioenschap met Feyenoord. Niet alleen voor eer en glorie, maar ook om de kampioenspremie veilig te stellen. Voorzitter Cor Kieboom toont zich verrast door de afzeggingen en noemt het bovendien betreurenswaardig.

KNVB
Wie ook niet om de afmeldingen kan lachen, is de KNVB. In Zeist neemt men de boycot hoog op. Als straf kondigt de voetbalbond aan dat Feyenoord zal worden uitgesloten van deelname aan de Europa Cup 1, indien het daadwerkelijk de titel pakt. En zo geschiedde. Feyenoord pakt het landskampioenschap '61/'62 en PSV wordt door de KNVB ingeschreven voor het Europa Cup-toernooi. 

Beroep
Feyenoord accepteert de sanctie alleen niet en gaat in beroep bij de Commissie van Beroep. Die draait de opgelegde straf uiteindelijk terug, waardoor de Rotterdammers alsnog mogen opdraven in Europa en uiteindelijk de halve finale zullen halen tegen Benfica. De schorsing voor de spelers blijft echter wel staan. De KNVB besluit dat Veldhoen, Kreijermaat, Bouwmeester, Van der Gijp, Pieters Graafland en Bergholtz voor één jaar worden uitgesloten van interlandvoetbal.

Delen

Reacties

Verkeerd besluit van de zes spelers: laatste 11 wedstrijden slechts 2 keer gewonnen. Een zeer ruime voorsprong ging bijna in rook op. Blauw Wit naderde op één punt.

Basisspelers een jaar lang niet oproepen was van invloed op de teleurstellende resultaten van Oranje.

Een aantal jaren later weigerden Ajacieden een interland te spelen. Uiteraard was de KNVB toen begripvol. De klassejustitie bij de KNVB was in de jaren '60 extreem. Feyenoord werd toen nog meer benadeeld. Die ene dubieuze beslissing na de andere.
Toen al arrogant en zonder realiteitsbesef, de KNVB...
Met de steeds vollere agenda gaat dit binnenkort weer spelen. Zeker met de belachelijke wereldbeker voor clubs.