frans-reichardt

Columns

Column • Arne Slot gedraagt zich als een leider, Ten Hag als een loser

Van de redactie

In topsport is het een kwaliteit als je goed kunt verliezen. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar een sportief verliezer feliciteert zijn tegenstander, neemt verantwoordelijkheid voor het verlies en toont zelfreflectie.

Vorige week eindigde Manchester United als achtste in de Premier League, met veertien nederlagen en meer doelpunten tegen dan voor. De club beleeft een rampseizoen. Alweer, want het seizoen ervoor wisten de Mancunians zich met een derde plaats maar nipt te plaatsen voor de Champions League. In een poule met FC Kopenhagen en Galatasaray eindigde United kansloos onderaan. Zaterdag publiceerde Voetbal International een groot interview met Ten Hag. Je zou verwachten dat hij hierin enige bescheidenheid toont. Maar nee. Het is allemaal geweldig wat-ie doet. En dat belabberde spel en die beroerde resultaten dan? Hiervoor heeft hij een excuus: blessures. Hij zegt ook nog iets over Feyenoord. Ten Hag vindt dat "mensen overdreven lyrisch doen over Feyenoord” en voegt eraan toe: “Feyenoord was stabiel dit jaar, maar niet top.”

Dit zegt Ten Hag, die voor meer dan €400 miljoen aan spelers kocht, onder wie Antony die €100 miljoen kostte en afgelopen seizoen in de Premier League 29 wedstrijden speelde en één keer scoorde, evenveel als Gernot Trauner. Vorig seizoen scoorde Antony vier keer, één keer minder dan Javairo Dilrosun die daar negen wedstrijden minder voor nodig had.
Ten Hag heeft een selectie tot zijn beschikking die meer dan 1,2 miljard pond heeft gekost, op Chelsea na de duurste in de Premier League. In twee seizoenen heeft Ten Hag alle negatieve clubrecords gebroken, maar dat komt door blessures.

In topsport getuigt het ook van leiderschap als je goed kunt winnen. Een sportief winnaar toont respect voor de tegenstander, geeft credits aan anderen en blijft bescheiden. Zaterdag won Ten Hag met Manchester United verdiend de FA Cup tegen een falend Manchester City. Toen oud-spits Alan Shearer hem na afloop wees op de achtste plaats in de Premier League wees Ten Hag geïrriteerd op blessures. Het slechte spel en de beroerde eindklassering waren domme pech, want eigenlijk was wat hij deed allemaal geweldig.

Ik moest denken aan Arne Slot. Als in het seizoen 2022/2023 Justin Bijlow geblesseerd raakt, zet Arne Wellenreuther in het doel. Als Trauner geblesseerd raakt, zet hij Geertruida op zijn plek en Nieuwkoop op rechts. Als Timber geblesseerd raakt, vervangt Arne hem door Wieffer. Feyenoord wordt kampioen.
In het seizoen 2023/2024 raakt Trauner opnieuw geblesseerd. Arne zet Geertruida op zijn plek en Nieuwkoop op rechts. Als Nieuwkoop geblesseerd raakt, zet hij Geertruida op rechts en Beelen centraal. Hartman raakt geblesseerd en Arne experimenteert op die positie met López, Geertruida en Hancko. Minteh raakt geblesseerd en Arne zet Stengs op zijn plek en Zerrouki op het middenveld. Of Paixão op rechts en Ivanušec op links. Als Wieffer geblesseerd raakt, zet Arne Zerrouki voor hem in de plaats. Als Stengs geblesseerd raakt, hetzelfde. Als Timber geblesseerd raakt, ook. Zerrouki is Feyenoord’s duizend-dingen-doekje.

Ondanks al die blessures laat Feyenoord goed voetbal zien en behaalt het in de competitie het hoogste aantal punten sinds 1973. In de Champions League wint Feyenoord van Lazio en Celtic en komt Atlético Madrid in eigen huis met de schrik vrij. In de competitie is PSV beter en in de Champions League zijn Atlético Madrid en Lazio dat ook. Feyenoord wint de KNVB Beker.

Dat is het verschil tussen Slot en Ten Hag: het voetbal van Manchester United doet al twee jaar pijn aan de ogen en Ten Hag wijt de tegenvallende resultaten aan blessures. Slot neemt verantwoordelijkheid, doet zijn werk en presteert, ook met blessures.
Het is een bekend gezegde: een leider heeft een plan, een loser een excuus. Of je een leider bent of een loser, wordt niet bepaald door winnen of verliezen, maar door hoe je ermee omgaat. Komend seizoen staan Liverpool en Manchester United tegenover elkaar met aan het roer Slot en Ten Hag, als laatstgenoemde dan nog niet is ontslagen. Wie die tweestrijd zal winnen, weet niemand. Wie zich na winst of verlies een leider zal tonen, wél.

Frans

Delen

Reacties

Met deze bijdrage sla je, als columnist op deze site, de spijker op z'n kop. Bedankt Fransie!
Geweldigi colum!
Erik ten Hag is in alles het tegenovergestelde van Arne Slot. Slot praat duidelijk, is een overperformer en maakt spelers beter en dus meer waard. Bovendien heeft Slot een goede band met de pers en is hij aangenaam om naar te luisteren. Voor Arne is het geen kunstje maar hij is authentiek wardoor nr 11 tm 25 zich onderdeel voelen van het team.
Geen van deze positieve zaken is van toepassing op Ten Hag. Heel jammer dat Slot in Engeland vergeleken wordt met Ten Hag maar ze gaan er daar ook wel achterkomen dat de ene kale Dutchman de andere niet is,
En dan zijn er personen die vinden dat ten Hag de opvolger van Slot kan zijn.
No way.
Fantastisch geschreven column
Wat een ontzettend zure vent is die ten Hag.
Geweldige column, right to the point
En zo is dat! Top column weer Fransie. 👊🏼
Antony scoort er net zo op los als onze Trauner :-)
Zoals altijd sla je de spijker weer op z'n kop, Frans.
Dat is nog eens lekker wakker worden. Top column.
Goede morgen, weer een mooie analyse.