frans-reichardt

Opinie

Column • De prestaties van Arne Slot zijn indrukwekkender dan die van Ten Hag

Van de redactie

De inbox van Dennis te Kloese zit vast vol met excuusmails van supporters die hem in de voorbije transferwindow genadeloos afserveerden met teksten als 'Te Kloese heeft deze transfer window gefaald' en 'Te Kloese heeft de club vernield in één transfer window'.

Ook Arne Slot moest het ontgelden: ‘Onze club wordt in één transfer window de club gemaakt zoals we de club uit het verleden kennen. Drama aankopen en spelen voor plekkie 3/4 op de ranglijst. Echt niet te geloven wat Slot en DtK allemaal aan 't doen zijn.’ Deze supporters zagen in de gelijke spelen tegen Fortuna en Sparta een bevestiging van hun gelijk, maar toen de transfermarkt sloot en de selectie van Feyenoord rond was, volgden overtuigende zeges op Almere City, FC Utrecht en sc Heerenveen. Al hadden de Friezen wel de pech dat zes Feyenoordspelers de bal steeds precies in een andere hoek schoten dan waar Andries Noppert die verwachtte.

Feyenoord gaat steeds beter spelen en dat is geen toeval, het is een patroon. Voor het derde seizoen op rij is Arne Slot met zijn staf bezig spelers beter te maken en een goed voetballend team te smeden. In de twee voorgaande seizoenen resulteerde dit in een Europese finale en een landskampioenschap. Behalve sportief is er ook financieel sprake van een kentering.
De metamorfose van Feyenoord onder Arne Slot is ongekend. Toch wordt niet hij maar Erik ten Hag al jaren in Nederlandse media bewierookt als 'the golden child' van het Nederlandse, nee, van het internationale trainersgilde. Dit kan onmogelijk gebaseerd zijn op zijn prestaties bij Manchester United. Eind mei meldden Nederlandse media juichend dat Ten Hag zich met United had gekwalificeerd voor Champions League voetbal. Ten Hag zelf noemde het 'een grootse prestatie’. Voor een club die in de afgelopen tien jaar twee miljard (!) euro uitgaf aan nieuwe spelers en zich pas op de voorlaatste speeldag plaatst voor de Champions League in een competitie waar de eerste vier plaatsen een CL-ticket opleveren, is het niks meer dan dat je op zijn minst mag verwachten. Vorig seizoen pakte Ten Hag in uitwedstrijden tegen de eerste acht clubs uit het linkerrijtje welgeteld één punt. Tegen Liverpool leed hij een historische 7-0 nederlaag. Onder Liverpool-fans leverde hem dat de naam 'Erik Seven Hag' op in plaats van Erik ten Hag. Deze zomer gaf Ten Hag meer dan €200 miljoen uit aan nieuwe spelers. Zijn selectie heeft alles bij elkaar meer dan een miljard euro gekost. Daarmee verloor hij dit prille seizoen al drie van zijn vijf wedstrijden. Dit weekend verloor Man Utd op Old Trafford van Brighton (1-3) dat Ten Hag's miljoenenformatie soms scheel tikte. Ten Hag stelde een elftal op waarvoor €380 miljoen is uitgegeven waar de basiself van Brighton een bescheiden €18 miljoen heeft gekost. Wat Brighton doet, dát is een grootse prestatie.

Nederlandse media houden graag het beeld in stand van de succesvolle trainer Ten Hag, maar zijn resultaten zijn bij lange na niet zo goed als je met de gedane investeringen mag verwachten. Hij heeft veel geld uitgegeven en nul waarde gecreëerd. Als de wegen van Man Utd en Ten Hag scheiden, is die club geen stap verder gekomen en heb je kans dat United uitkomt bij Arne Slot, de échte 'rising star' van het internationale trainersgilde die spelers beter maakt, die elk seizoen opnieuw bewijst een team te kneden dat aanvallend en herkenbaar voetbal speelt, die met bescheiden middelen prima resultaten boekt en die de lach terugbrengt op het gezicht van spelers, supporters en de financieel directeur. Dat zijn indrukwekkende prestaties die meer krediet verdienen.

Frans

Steun de crowdfunding voor deel 5 van 'De Geschiedenis van Feyenoord' van Jan Oudenaarden. Draag hier je steentje bij.

Delen

Reacties

O zo raak.
Wederom een column die de waarheid raakt
Prima stuk Frans, maar over die mislukte transferzomer. Er zijn nu heel veel spelers gehaald, waarvan behoorlijk wat middelmaat. Hierdoor zijn sommige posities soms 3 of 4 maal bezet (Paixao, Dilrosun, Minteh, Jahanbakhsh).
Iets minder spelers gehaald, maar wel van het kaliber Ivanusec, dat was in de ogen van vele supporters beter geweest. Ook goed voor de doorstroom vanuit de jeugd.
Maar hee, als Slot en Ten Kloese bewijzen dat ze alles en iedereen van het veld blazen met deze selectie, dan hebben ze het geweldig gedaan. Hopen maar...
Kan snel gaan in het voetbal, ten Hag vorig jaar de gevierde man, nu heeft hij de pech dat 2 goede spelers niet thuis geven door verschillende redenen. Ja dan komt de hakbijl boven, nu ineens worden er vragen gesteld over de connectie met makelaarskantoor. Dat hoor je nooit als het goed gaat, zelfde gebeurt in Amsterdam. Verder zal dat United mij een worst wezen, heb er niks mee.
We moeten blij zijn met te Kloese en Slot, maar moeten wel beseffen dat dat ook bijna was afgelopen, als Tottenham het bedrag wat Feyenoord wilde had betaald, was de kans heel groot dat hij nu in Londen had gezeten.
Verder altijd leuk om de column van Frans te lezen, staan altijd wel wat leuke zaken in.
Ten Hag zijn prestaties in Amsterdam deelt hij in grote mate met het timmermansoog van het porno-konijntje. Zo denk ik dat Slot ook veel te danken heeft aan het onderhandelingstalent van Te Kloese en een serie goede jeugdspelers. Waarbij Slot meer dan Te Kloese de spelers zelf beter gemaakt heeft zonder gearriveerde sterren.