finale-in-tirana

Nieuws

Feyenoord maakt stappen en daalt in boeteklassement UEFA

Van de redactie

De afgelopen jaren heeft Feyenoord veel UEFA-boetes ontvangen voor misstanden rond Europese wedstrijden. VI publiceerde zelfs een artikel in de kampioensuitgave met de titel 'Feyenoord kampioen boetes'. Aan de vooravond van een nieuw Europees seizoen, analyseerde 1908.nl alle boetes aan alle clubs in Europa in het afgelopen seizoen. Conclusie: Feyenoord is niet langer de Nederlandse club met de meeste boetes en deelt de UEFA voornamelijk boetes uit voor repeterende vergrijpen.

Afgelopen seizoen heeft de UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body voor een recordbedrag van 11.084.625 euro aan sancties uitgedeeld aan de clubs. Driekwart van het totaal aantal boetes is terug te herleiden naar het afsteken van vuurwerk, het gooien van voorwerpen en het blokkeren van doorgangen. In 6% van de gevallen was sprake van vernieling, danwel wanordelijkheden op de tribune tussen toeschouwers.

PSV lost Feyenoord af 
Daar waar Feyenoord internationaal de naam heeft, is het PSV dat van de Nederlandse clubs het hoogste bedrag aan boetes heeft ontvangen. De Eindhovenaren gaan de Rotterdammers zodoende voorbij als het gaat om de hoeveelheid opgelegde euro's. Dit heeft vooral te maken met de heftigheid van de overtredingen bij PSV, zoals de aanval op de keeper van Sevilla tijdens de wedstrijd in Eindhoven. De supporter in kwestie werd bestraft met drie maanden celstraf, twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een levenslang stadionverbod. PSV ontving voor dit incident een relatief lage boete van 29.375 euro. De hoogste boete voor PSV was naar aanleiding van de uitwedstrijd tegen Arsenal. De Eindhovenaren ontvingen een factuur van 40.000 euro voor een serie overtredingen, waaronder vernielingen en geweld tegen personen.

Boetes aan Feyenoord
De boetes die Feyenoord heeft ontvangen liggen in lijn met de top-drie vergrijpen waar de Europese voetbalbond met name op sanctioneert: ‘Lightning of fireworks', 'Throwing of objects' en 'blocking of public passageways'.

Door de Feyenoordaanhang wordt veelvuldig vuurwerk afgestoken bij Europese wedstrijden, waarvoor de club steevast een sanctie krijgt opgelegd. Verder heeft de waarnemer van de UEFA geconstateerd dat er voorwerpen richting het speelveld worden gegooid, waaronder bekers ‘vreugde bier’. Tot slot staan er geregeld supporters op de trappen van de Gerard Meijer-tribune vanwege de overvolle vakken. De UEFA stuurt een boete wanneer deze niet vrij zijn.

Plek 21 op ranglijst aantal boetes
Sinds het Conference League seizoen 2021/2022 is Feyenoord flink gedaald op de boeteladder. Na de Conference League finale stond de club bovenaan op de ranglijst van meest beboete clubs in Europa. Dat seizoen stapelde het aantal top-drie vergrijpen zich in rap tempo op (zie onderstaand overzicht), mede door de recordreeks aan Europese wedstrijden die de ploeg van Arne Slot aflegde vanuit de voorrondes tot aan de finale. Bij 50% van de gespeelde wedstrijden werd een boete opgelegd, met een totaalsom van 163.875 euro.

De maatregelen die de club sindsdien heeft genomen en een mindere hoeveelheid Europese wedstrijden, heeft er toe geleid dat Feyenoord is afgezakt naar de 21ste plek.

Datum Wedstrijd Boetebedrag Soort overtreding
06-10-2022 FC Midtjylland vs. Feyenoord (2:2) 7000 Throwing of objects, Art. 16(2)(b) DR
06-10-2022 FC Midtjylland vs. Feyenoord (2:2) 2500 Crowd disturbances, Art. 16(2)(h) DR
13-10-2022 Feyenoord vs. FC Midtjylland (2:2) 8750 Lighting of fireworks, Art. 16(2)(c) DR
27-10-2022 SK Sturm Graz vs. Feyenoord (1:0) 50000 Lighting of fireworks, Art. 16(2)(c) DR, Throwing of objects, Art. 16(2)(b) DR, Crowd disturbances, Art. 16(2)(h) DR, Acts of damage, Art. 16(2)(f) DR
03-11-2022 Feyenoord vs. SS Lazio (1:0) 26000 Blocking of public passageways, Art. 38 SSR
03-11-2022 Feyenoord vs. SS Lazio (1:0) 30000 Lighting of fireworks, Art. 16(2)(c) DR, Throwing of objects, Art. 16(2)(b) DR
13-04-2023 Feyenoord vs. AS Roma (1:0) 30000 Blocking of public passageways, Art. 38 SSR
13-04-2023 Feyenoord vs. AS Roma (1:0) 5500 Lighting of fireworks, Art. 16(2)(c) DR
13-04-2023 Feyenoord vs. AS Roma (1:0) 4125 Throwing of objects, Art. 16(2)(b) DR

Hoogste boete naar AZ
Het afgelopen seizoen was de hoogste boete die Feyenoord ontving, een bedrag van 56.000 euro. Daarmee eindigde de stadionclub op nummer 34 van de Europese ranglijst. De enige Nederlandse club die in de top-10 staat is AZ. De Alkmaarse club keer een boete van maar liefst 80.125 euro ontving voor de ongeregeldheden na afloop van de wedstrijd tegen West Ham United.

Delen

Reacties

Vuurwerk geeft nog sfeer maar het blokkeren van trappen heeft ons nog een stuk meer gekost en dat is pas echt weggegooid geld.
Wanneer krijgen we dat probleem nou eens opgelost en wat wordt daaraan gedaan!? Zo moeilijk is het toch niet om een paar extra suppoosten dit te laten handhaven?

Wat ik vroeger vaak gezien heb is hele dikke en of asociale mensen die 2 stoelen bezetten. Dan komen andere mensen dus op de trappen terecht. Is dat tegenwoordig nog steeds aan de hand!?
Zo ja, *** die aso's eruit, wijs ze op de regels en geef ze bij herhaling een stadionverbod!
Haha, eruitpikken is gecensureerd met ***!
Excuus hoor: haal die aso's eruit etc.
Georganiseerde sfeeracties maken in samenspraak met feyenoord, vind de pyro mooi sfeerverhogend maar levert te veel gezeik op lege tribunes boetes enz
Ik heb het altijd prachtig gevonden. En bij groot vuurwerk was het resultaat vaak goed. Maar de straffen zijn niets mals meer. En het ergste is met minder of zelfs zonder Het Legioen. Ik hoop dat er vanavond het vuurwerk op het veld is en niet meer op de tribune.

Misschien dat als het een tijdje goed gaat dat de club het dan mag organiseren.
Het blokkeren van trappen heeft ons nog een stuk meer gekost en dat is pas echt weggegooid geld.
Waarom krijgen we dat probleem nou niet opgelost!?

Wat ik vroeger vaak gezien heb is hele dikke en of asociale mensen die 2 stoelen bezetten. Dan komen andere mensen dus op de trappen terecht. Is dat tegenwoordig nog steeds aan de hand!?
Mensen die zo dik zijn dat ze twee stoelen bezetten is er uiteraard nog steeds. De Kuip is niet verbouwd en de mensen zijn alleen maar dikker geworden. Maar….. waarom is dat probleem er dan alleen achter de goal gele zijde. In de rest van het stadion worden de trappen wel vrij gehouden.
Er zijn er veel die in vak s willen staan. En met een andere kaart kom je daar gewoon. En dat kan dus niet allemaal op de bestemde plaatsen. Dan worden het dus de trappen.
Is er nu niets legaals te maken van het vuurwerk? Ik vind het er fantastisch uitzien en heel veel sfeer geven. De spandoeken gaan toch ook al jaren goed, dan zou je denken: "Een vuurwerk is ook te regelen".
Vanuit achter de tribunes maar doen.zit men ook niet in die stank.