frans-reichardt

Opinie

Column • Bij steeds meer Feyenoorders maakt hoop plaats voor vertrouwen

Van de redactie

Vorig jaar rond deze tijd was het bij Feyenoord een gekkenhuis. Een half basiselftal verliet De Kuip en er werden bijna twintig nieuwe spelers gecontracteerd. Bij elke nieuwe naam die voorbijkwam, zochten Feyenoord-supporters op YouTube naar beelden. Daar maakten zij voor het eerst kennis met Giménez, Bullaude, López en Paixão. We hadden ze nog nooit zien spelen of er zelfs nog nooit van gehoord, maar één ding werd snel duidelijk: deze jongens zaten op voetbal.

Feyenoord had in jaren niet meer zoveel kwaliteit in de selectie gehad. Na het vertrek van Conference League finalisten Aursnes, Dessers, Linssen, Malacia, Nelson, Senesi, Sinisterra, Til en Toornstra en met zeven nieuwe basisspelers leek het te vroeg om kampioen te worden, maar we werden het wel. Nu gaan we Champions League spelen, de staf en het elftal zijn grotendeels intact gebleven en Feyenoord zal door velen getipt worden als titelfavoriet.
Supporters moeten wennen aan die nieuwe status. Jarenlang werden nieuwe spelers aangekondigd met 'heel Europa zat achter hem aan', 'hij is sneller dan vul-maar-een-naam-in' en 'zijn komst wordt intern breed gedragen'. Altijd was er weer hoop en vaak viel het vies tegen. Onze eigen spelers raakten we aan de straatstenen niet kwijt.
Nu opeens is alles anders. We worden er nerveus van, vooral als onze beste spelers dreigen te vertrekken. Kökçü ging naar Benfica en verder leek het bij Feyenoord een rustige transferzomer te worden. Totdat we lazen over interesse van Red Bull Leipzig in Geertruida, van Manchester United in Bijlow, van Atletico Madrid in Giménez, van AC Milan in Paixão, van Lazio in Wieffer en van Wolfsburg in Pedersen. Toen sloeg de paniek toe: 'We moeten straks wel de Champions League in!' en 'Zo zijn we straks weer het lachertje'.

Ik word er wel blij van. Niet omdat ik onze beste spelers het liefst zie weggaan, maar het is een goed teken als gerenommeerde clubs interesse hebben in onze spelers. Vorig jaar brak Feyenoord een uitgaand transferrecord (Sinisterra, €25 miljoen plus bonussen). Dit jaar is dat record alweer gebroken (Kökçü, €30 miljoen inclusief bonussen en exclusief doorverkooppercentage). Als de voortekenen niet bedriegen gaat dat record met de verkoop van Geertruida aan Red Bull Leipzig deze zomer al gebroken worden. Uitgaande transfers maken ons niet zwakker, maar sterker. Het gaat er natuurlijk om wat je met het geld doet en wie ervoor in de plaats komt. Zerrouki, Van den Belt, Beelen en Minteh zijn al binnen en er komen nog spelers bij. Feyenoord heeft interesse in Brenet, in de Kroaat Ivanusec en in de Deen Isaksen. Heb je al op YouTube gekeken? Doe maar. Als ze niet komen, komen er anderen en ook dan gaan we erop vooruit, want uit alles blijkt dat Feyenoord afscheid heeft genomen van middelmaat. Sinds enkele jaren scout de club goede spelers, leidt zij goede spelers op en maakt zij spelers beter.

De resultaten liegen er niet om. In 2021 eindigden we als vijfde met 29 punten achterstand op de kampioen. In 2022 werden we derde met 12 punten achterstand op de kampioen. In 2023 is Feyenoord kampioen met zeven en dertien punten voorsprong op de nummers twee en drie. Of we dat kunstje komend seizoen gaan herhalen, weet niemand, maar de vooruitgang is onmiskenbaar. Bij steeds meer Feyenoorders maakt hoop plaats voor vertrouwen.

Frans

Delen

Reacties

Het had Red Bull Leipzig moeten zijn maar de DFB staat een sponsor in de naam niet toe. Het is daarom RasenBallsport Leipzig spelend in de Red Bull Arena. Het is wel Red Bull Salzburg. De Oostenrijkse bond heeft daar niet moeilijk over gedaan.
En dat allemaal zonder nieuw stadion.
Geld verdien je met benen, niet met stenen!
We balanceren niet meer op de rand van de afgrond. Dan kun je een keer rustig ademhalen, om je heen kijken, en een plannetje maken, ipv dat jarenlange kunst en vliegwerk. Dit geeft toch iets van rust.
Leuke column!

Echter dat vertrouwen moet nog komen bij mij. Er zijn een hoop goede spelers vertrokken. En op Zerrouki na, alleen nog maar spelers voor teruggekomen, die zich nog op Eredivisie niveau moeten bewijzen. Laat staan in de Champions League.
Ik heb pas echt vertrouwen als we begin september nog veel jongens in de ploeg gehouden hebben. Als Geertruida en Hancko weg gaan kan je het wel vergeten. Dan heb je misschien 75 miljoen maar daar ga je het in de competitie en CL niet meer redden. Dan is het weer 1 goed jaar. Gewoon poot stijf houden vwb Geertruida. Hij heeft net bijgetekend. Anders niet onder de 40 weg. En Hancko sowieso niet weg laten gaan. Bijlow zou denk ik nog op te vangen zijn. Zeker als er snel interesse zou zijn.
Weer kampioen en overleven in de poule van de CL levert zo veel op dat je gewoon moet zorgen dat het team er blijft staan. En dan komen de echte bedragen zodat je jaren mee kan. (Als tenminste Arne blijft).
Dank voor de mooie column Frans. Helemaal eens.
Beste Frans
Ik ben verliefd geworden op jouw colomns
Wat Rembrandt, van Gogh met hun penseel en verf deden, doe jij met woorden
Eigenlijk ben jij meer een Monet, zo romantisch en toch realistisch
Chapeau, Frans
Wanneer komt je boek uit???
En dan te bedenken dat Rembrandt, Van Gogh en Monet niet eens voor Feyenoord waren. Prutsers. ;-)
Leuk om te zien dat je mijn columns met plezier leest.
Mijn boek 'ROOD-WITTE BRIL - opstaan en naar bed gaan met Feyenoord' is o.a. online verkrijgbaar bij bol.com, bij bruna.nl en rechtstreeks bij de uitgever via trichis.nl. In Rotterdam vind je het boek sowieso bij boekhandel Donner en bij Snoek. Elke boekhandel in Nederland kan het voor je bestellen.
Het boek bevat 115 columns, dus daar kom je de zomer wel mee door.
Wat een column zegt eigenlijk precies wat we bijna allemaal denken. Heerlijke column Frans
Top geschreven.
Deze column is een echte toegevoegde waarde aan de site!
De fundering is gelegd door Arnesen, waarna Slot en Te Kloesse het voortzetten op een uitstekende manier. Geen bord-op-schoot beleid met spelers als vd Streek, Vlap of een Van Hooijdonk. Nee, gewoon intensief, uitgebreid en realistisch scoutbeleid in Scandinavie en de 3 delen van Amerika met oog voor vooral jonge spelers met potentie die uiteindelijk met miljoenenwinst door worden verkocht. Het duurde even voordat Feyenoord dat deed t.o.v 020, PSV en AZ, maar inmiddels hebben we ook wat. Ik was altijd wel trots op Feyenoord, maar sinds 2 jaar toch nog iets meer. Er is inderdaad zoals hier boven wordt gezegd veel meer vertrouwen in plaats van hoop en de kat uit de boom kijken.
Mooi verwoord, zo denk ik er ook over.
Goed geschreven. U weet de kern uitstekend te raken.
“Hoop is uitgestelde teleurstelling” sprak een ‘wijs man’ ooit…
Klopt. Ik merk dat hier op het forum ook. Het aantal verstokte Feyenoorders die net als eerdere jaren alsmaar riepen dat het niks is en nooit wat zou worden, wordt hier gelukkig ook kleiner. Dat typische calimero-gedrag (“want zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk” en “iedereen is tegen ons, we worden ook altijd genaaid”)) typeerde Feyenoord lange tijd. Het glas werd altijd als halfvol gezien. Wat dat betreft konden we leren van de Ajax-supporter, die het glas altijd als halfvol zagen. Of Ajax-supporters dat nog steeds zo zien nu de ploeg in elkaar is gezakt en echte versterkingen uitblijven, weet ik natuurlijk niet. Ook dat is boeiend om te volgen!
Zoals altijd hier: Wat Frans zegt!
Er moet echt wel kwaliteit bij hoor. Het ziet er goed uit maar naast Geertruida moet er niemand meer vertrekken. De namen die genoemd worden geven wel hoop dat er kwaliteit bijkomt maar eerst zien en dan geloven. Aan roddels heeft niemand wat
Feyenoord moet voor het trainingskamp doorpakken met Isaksen en de Kroaat. Dan kan Slot een aantal automatismen erin slijpen.
Absoluut Frans! Heel goed verwoord 👍🏻👍🏻💪🏻💪🏻