frans-reichardt

Columns

Column • Feyenoorders kijken met verbazing naar de klimaatprotesten

Van de redactie

Veel Feyenoord-supporters zullen met hun ogen knipperen bij het zien van de beelden van klimaatactivisten die snelwegen blokkeren. Zij denken terug aan zondag 21 februari 2016 toen zij voorafgaand aan Feyenoord-Roda JC protesteerden tegen de toenmalige Feyenoord-directie, met name Eric Gudde.

In een vooraf aangekondigde vreedzame protestmars lopen zij van het oude Varkenoord naar De Kuip. Met lege verhuisdozen, een ludieke protestactie waar niemand last van heeft. Behalve burgemeester Aboutaleb, maar die heeft er al last van als een Feyenoord-supporter ademhaalt. Hij stuurt de ME eropaf. Die drijft de supporters samen in de steeg die het voorplein verbindt met het parkeerterrein aan de noordzijde van het stadion. De supporters worden ingesloten en kunnen geen kant op. Zelfs nadat zij op de grond zijn gaan zitten om hun goede bedoelingen te tonen, voert de ME felle charges uit. Meer dan driehonderd supporters die geen vlieg kwaad deden worden opgepakt en in arrestantenbusjes afgevoerd.

Of zij denken terug aan zondag 23 mei 2021 als de politie na het play-offduel Feyenoord - FC Utrecht het waterkanon op onschuldige supporters richt. Burgemeester Aboutaleb zegt een week later dat hij dit betreurt, maar dan is het kwaad al geschied.
De lijst aan incidenten waarbij onschuldige Feyenoord-supporters worden getroffen door buitensporig politiegeweld is veel langer. Al die supporters zullen met verbazing hebben gekeken naar beelden van klimaatactivisten die wekenlang ongehinderd de A12 blokkeren. Oké, de ME komt voor de show even met een waterkanon aanzetten, maar het enige dat eruit komt, is een laf waterstraaltje dat bovendien warm wordt verwelkomd want er is die week een hittegolf. 
Een paar weken geleden was de A10 aan de beurt voor een klimaatprotest. Dat was vooraf verboden, maar de politie stond erbij en keek ernaar. Het protest was gericht tegen ING, maar op de A10 zit helemaal geen ING. Op de A10 rijden mensen die op weg zijn naar hun werk, naar klanten, naar het ziekenhuis of familie. Zij kwamen vast te staan en urenlang was er geen ME die ingreep. Dat is maar goed ook, want als die had gezien dat een van die automobilisten een Feyenoord-minidress in zijn auto had hangen, was die in de boeien geslagen, afgevoerd en had-ie een bekeuring gekregen omdat je op de snelweg niet mag stilstaan.

Frans

Delen

Reacties

Laatst een compliment gegeven voor een sterke tekst maar dit is weer een onvoorstelbare hoeveelheid slap gelul van 'Frans de demagoog' die wat met halve waarheden en persoonlijke voorkeuren goochelt. Je vind je zelf misschien een groot denker maar stuur je bijdrages dan naar een of ander filosofisch platform en laat hier over voetbal gaan.
Wat heeft Frans een invloed! In de ochtend Aboutaleb bekritiseren en dan trekt Ahmed in de middag gelijk zijn conclusies. Heel bijzonder.
Wat moeten we met dit whatsboutism verhaal?
Sla gewoon een weekje over als er geen inspiratie is.
Zo vermoeiend al dat vingerwijzen naar elkaar.
Ik kan 100 video's vinden van voetbalsupporters die vuurwerk en stenen naar de politie gooien. Laat maar 1 filmpje van extinction rebellion zien waar ze de politie aanvallen. Zoals altijd een onwijs onzinnige column.
De vergelijking met klimaatprotesten is zo als ook @Damaschin schrijft nogal willekeurig. Klagen over onderbreking van het democratische recht om vreedzaam te protesteren is altijd terecht. Nederlandse burgemeester in het algemeen hebben nogal de neiging dat recht in te perken.

Je vergelijken andere groepen en zeggen: "Zij mogen het wel" is Calimero gedrag waar we nu net van af moeten.
Tsja. Vooropgesteld, ik vind extinction rebellion op zo'n wijze opereert dat ze op de verkeerde manier aandacht vragen voor een enorm probleem. Maar dit stukje had je ook kunnen schrijven toen boeren hetzelfde deden en dat gepaard ging met geweld en intimidatie en de politie ook niks deed. Daarnaast is het klimaatprotest tot nu toe vreedzaam en zijn er onder supporters natuurlijk hooligans waar de ME vrijwel wekelijks op gewelddadige wijze te maken heeft. Het is niet goed te praten, maar dan wordt er ook sneller hard ingegrepen bij supporters als er niks aan de hand is. Ook vergeet Frans dat demonstranten worden gearresteerd en ouders bij Veilig Thuis zijn aangegeven omdat ze hun kinderen
lieten meegaan naar de klimaatdemonstratie. De verholen dreiging dat je kinderen worden afgepakt is wel wat heftiger dan een waterkanon. Persoonlijk denk ik dat we met
zijn allen heel erg graag wegkijken van de enorme dreiging van door mensen veroorzaakte klimaatverandering (ja daar gaat zo'n beetje de hele wetenschap vanuit op basis van bibliotheken vol met onderzoeken en waarnemingen) uit angst voor verandering. Het is op zich een goed idee om mensen daar op te wijzen. Is de A10 daar een goede plek voor? Nee, dat vind ik ook niet. Wat mij betreft moeten ze maar Tatasteel gaan blokkeren ofzo.
Enorm probleem..blijf vooral geloven in de klimaathoax
Jij gelooft waarschijnlijk nog dat de aarde plat is. Verdiep je misschien eens in de uitkomsten van ontelbare onderzoeken waardoor vrijwel alle wetenschappers daarvan uitgaan. De discussie zou er niet over moeten gaan of het zo is (dat is werkelijk uitputtend bewezen), maar wat je eraan kunt doen. Maar goed, je hebt mensen die niets willen geloven als de resultaten hun niet bevallen. Slaap lekker verder.
Graag gedaan 😉 Niet dat het veel zin heeft.
Ja man, een wereldwijd complot waar 1000en wetenschappers aan mee doet? Hou toch op man. Je kan de klimaatverandering zelfs met je eigen ogen zien als je een beetje de wil hebt je te verdiepen.
Geloof is nou net "de overtuiging van mensen die wetenschappelijke inzichten ontkennen". Dus de hoax is niet de klimaatopwarming en haar gevolgen maar de ontkenning daarvan..
Dat doen ze ook en met succes. Is zelf bij OP1 besproken. Tata legt lijnen stil om de juiste filters etc te plaatsen. Ik kan ze niet snel genoeg aanleveren. Lang leve Extension Rebellion 😄
Ik praat het verschil in reactie niet goed, maar geweld ook niet. Feit is dat een piepklein deel van onze 'supporters' zich jarenlang heeft misdragen. Langs de lijn en buiten het stadion. Het is niet gek dat er dan een bepaalde zero tolerance wordt gehanteerd. Dat is niet goed, maar ook niet gek. Als je zoon of dochter altijd wat uitvreet en alles bij elkaar liegt, dan zit je daar ook wat meer bovenop, ook al spreken ze een keer de waarheid.

De vergelijking met de klimaatdrammers, tsja, ik heb wel keren gezien dat ze zich misdroegen en dat er dan ook keihard werd ingegrepen. Het is niet altijd zo 'gezellig' gegaan als in de zomer. We noemen dat ook wel cherry picking wat je doet, Frans.

Neemt niet weg dat ik je teksten verder vrijwel altijd kan waarderen. Maar de volgende keer heb ik liever iets over Feyenoord, iets minder Calimero en al helemaal geen selectieve verontwaardiging meer.
Je praat het niet goed, maar je komt toch ff met een flinke reactie dat het prima is om op vreedzame mensen in te hakken omdat jaren daarvoor een incidentje is geweest. Vreemd.
Je leest het niet goed. Ik zeg 'Ik praat het verschil in reactie niet goed'. Ik zeg ook nergens dat ik het prima vind dat er op vreedzame mensen wordt ingehakt. Sterker nog, ik zeg dat het niet goed is. Ik zeg wel dat het niet gek is. Maar dat is niet hetzelfde als goedpraten.
Aan jouw gebruikersnaam te zien sta je heel neutraal in de beoordeling, hahaha!

Top Frans dat je steeds je columns maakt en deelt met ons. En we weten dat Aboutaleb er een hobby van maakt om de supporters van Feyenoord zoveel mogelijk te irriteren en dwars te zitten.
Tja, leuk stuk maar laten we vooral politiek en voetbal gescheiden houden. Het enige dat telt in het stadion is of iemand voor Feyenoord is. De rest (politiek, geslacht etc) zou niet uit hoeven maken.
Tja. Ik probeer dit soort nieuws maar zo weinig mogelijk te lezen, want vind het al irritant genoeg dat die (vaak hypocriete) klimaatridders zo’n podium krijgen. Ongelijkheid mag blijkbaar in Nederland…
Wij denken het, jij schrijft het !
Mooi verwoord Frans !!