frans-reichardt

Columns

Column • Feyenoorders zijn getuige van het begin van een nieuw tijdperk

Van de redactie

Wie afgelopen vrijdag naar Nederland-Frankrijk keek, was getuige van het einde van een tijdperk en het begin van een nieuw: Quilindschy Hartman is de nieuwe linksback van het Nederlands elftal.

Toen het er afgelopen week naar uit zag dat bondscoach Ronald Koeman 'Q' tegen Frankrijk zou laten debuteren in de basis, schijnt Danny Blind Koeman te hebben gebeld en te hebben gedreigd dat, als zijn zoon niet zou spelen, hij aan de media zou verklappen hoeveel gevulde koeken en glazen rode wijn Ronald elke dag naar binnen werkt.
Die wanhoopspoging bleek kansloos: vanaf nu is de linksbackpositie in Oranje voor Q. Die beantwoordde het vertrouwen van de bondscoach met felle duels, strakke passes en een doelpunt. Met dat laatste deed hij trouwens iets wat de spits van Oranje maar niet wil lukken. Wout Weghorst moet wel iets heel pikants weten van de bondscoach, anders is het niet te verklaren dat Oranje speelt met een spits die bij Manchester United in zeventien wedstrijden nul keer scoorde, dit seizoen bij Hoffenheim in zeven wedstrijden nul keer het net wist te vinden en nul assists gaf en bijna de helft van zijn pingels mist. De spits van vv Zwammerdam heeft betere statistieken.
Terug naar Q. Met zijn 21 jaar staat hij symbool voor een nieuw tijdperk bij Feyenoord. In 2022 debuteert hij in Feyenoord 1 en vanaf dat moment is er geen houden meer aan. Met Feyenoord wordt hij kampioen in een elftal met een gemiddelde leeftijd van 23,6 jaar, het jongste kampioenselftal van Nederland in de laatste acht jaar.
Een andere speler van wie de ontwikkeling illustratief is voor het nieuwe tijdperk waarvan wij Feyenoorders getuige zijn, is Mats Wieffer (23). In 2022 speelt hij nog bij Excelsior, hij stapt over naar Feyenoord, speelt zich in de basis, wordt kampioen, speelt Champions League en vrijdag speelde hij tegen Frankrijk zijn vierde interland.
Q en Mats houden zich op alle niveaus moeiteloos staande. Ze spelen in de Champions League alsof ze dat al jaren doen. Met een elftal met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar domineert Feyenoord tegen een ervaren en dodelijk effectief Atlético Madrid dat aantreedt met een elftal met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De basiself van Atlético heeft 582 Champions League duels op zijn naam, Feyenoord twaalf. Feyenoord verliest nipt met 3-2 en de vreugde-explosie bij de Spanjaarden, op het veld en daarbuiten, zegt veel over de opluchting nadat Feyenoord in de laatste fase van de wedstrijd op jacht is gegaan naar de gelijkmaker en de Madrilenen met de schrik vrijkomen.
Misschien zijn we niet alleen getuige van het begin van een nieuw tijdperk bij Feyenoord, maar zelfs in de geschiedenis van het Nederlands voetbal. De rijkste club van Nederland speelt dit seizoen - en mogelijk ook het volgende - geen Champions League voetbal en de kans dat daar komende zomer transferrecords gebroken worden, lijkt klein. De kans dat dit bij Feyenoord gebeurt, is groot. Dat biedt Feyenoord de kans het financiële gat met de concurrentie te verkleinen en hopelijk ooit te dichten. Dit droomscenario kan een nieuw tijdperk inluiden in de geschiedenis van Feyenoord en het Nederlands voetbal en jij kunt zeggen: 'Ik was erbij!'


Frans

Delen

Reacties

Blij en trots als supporter , sinds ijzeren Rinus en Theo de Tank, dat ik dit nieuwe tijdperk mag meemaken
"De rijkste club van Nederland speelt dit seizoen - en mogelijk ook het volgende - geen Champions League voetbal"

Mogelijk!? zeg maar zéér waarschijnlijk geen CL voor het voormalige 'Bayern van Nederland'. Hooguit een paar procent kans dat ze nog minstens 2 clubs vd top 4 achterhalen.
Amen!!
Als bestuurders verstandige beslissingen blijven nemen geloof ik er ook in.
Mooi dat Q, zie graag een groot spandoek verschijnen met daarop alleen deze letter. Naar de toekomst toe hoop ik dat men de lijn van Bayern Munchen inzet. Fundament gebouwd op oud spelers met een Feyenoord hart(man) en grote regionale ondersteuning vanuit het bedrijfsleven.
En als kers op de taart een waanzinnig mooi gerenoveerde de Kuip 🙏
Lekker stukkie weer Frans 🔴⚪️💪
Renovatie gaat alleen gebeuren als men sentiment prefereerd boven maximaal financiele resultaten, wat uiteraard een keuze kan zijn, maar hoort het bij topsport... dat is een tweede.
Hoezeer ik ook hoop dat Frans gelijk krijgt, weet dat we nog niet in safe-heaven zijn.
Ben vooral heel erg benieuwd, wb de toekomst, in de post-Slot periode. Is Feyenoord echt verder geevolueerd sportief gezien, met technische beslissingen op team niveau, of blijken we achteraf te afhankelijk van individuen.

Wat in ieder geval in mijn ogen duidelijk is: dit en komend seizoen liggen in het momentum om de financiele/sportieve afstand tot ajax/psv te minimaliseren/te overwinnen. Maar daarvoor moeten we CL halen! Wdb ben ik blij dat Feyenoord iets meer risico heeft genomen op voetbaltechnisch vlak.

Maar voor nu vooral heel erg genieten van het voetbal en de resultaten...
Wat geniet ik toch altijd van deze column. Een heerlijke schrijver. Dankjewel
Zit er bij tegen Vitesse, starten is nog onzeker
Ben ik ook benieuwd naar. Je hoort niets. Helaas.
Traint nog steeds niet met de groep mee. Geen ak te goede status dus.
Het financieel dichterbij komen kan mij, behoudens financiele stervensnood, maar matig boeien. Mij boeit slechts het sportief dichterbij komen. Dat daar er tussen geld en prestaties een verband bestaat valt niet te ontkennen, maar zo'n verband bestaat er tussen schoenmaat en goed kunnen schrijven ook. Mij lijkt dat het succes van de huidige periode vooral aantoont dat wanneer je het juiste podium kan bieden met de juiste staf de goede spelers altijd wel te vinden zijn.
Dat maakt geld niet onbelangrijk want een goede jonge spelers na hun eerste stappen aan je kunnen binden kost ook geld. Maar het geld maakt mijns inziens niet het succes, het geld volgt op het succes.
Onzin.
Eerst investeren, dan presteren, daarna renderen en dan weer van voor af aan beginnen.
Niet te hard vooruit lopen. Eerst afwachten
Wieffer brengt het niet. Gelukkig speelt wisselvallig want dat betekent af en toe ook nog goed
Ook gisteravond in Athene bevestigden Wiefer, en vooral Hartman hun nieuwe status
Ik waak voor te veel hosanna, maar mooi hoor! Met plezier gelezen!
Waanzinnig mooi verwoord weer Frans