frans-reichhardt

Opinie

COLUMN • Het moet maar eens afgelopen zijn met al die Feyenoord-propaganda

Van de redactie

Nadat eerder dit seizoen Feyenoord-speler Orkun Kökçü (‘Hij kan geen aanvoerder van Feyenoord meer zijn’ volgens Emile Schelvis), Feyenoord-supporters (‘Levensgevaarlijk’ volgens Johan Derksen) en Feyenoord-trainer Arne Slot (‘Een slechte verliezer’ volgens Arnold Bruggink) het moesten ontgelden, zijn nu analisten met een Feyenoord-verleden aan de beurt. 

Op Twitter beklagen niet-Feyenoorders zich over het feit dat ESPN-analist Mario Been ook wel eens zijn mening geeft bij een wedstrijd van Feyenoord, de club waarvoor hij ooit speelde. ‘Dat Mario Been een Feyenoorder is prima, maar die mag toch geen analyses doen als supporter?‘, schrijft er een. 
Goed punt. 

Het is de hoogste tijd dat alle Feyenoord-propaganda in de media met wortel en tak wordt uitgeroeid. Blijkbaar vindt ESPN dat ook, want uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de sportzender een onafhankelijke commissie in het leven heeft geroepen die dit gaat onderzoeken. 

De commissie staat onder leiding van Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Hij wordt geassisteerd door voetbalcommentator Leo Driessen en voormalig tv-presentator Jack van Gelder. Objectiviteit verzekerd. De commissie gaat diepgaand onderzoek doen naar de achtergronden en  clubvoorkeuren van voetbalanalisten. Binnenkort brengt zij verslag uit.

Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de commerciële zenders ESPN, Viaplay en Ziggo Sport. Via-via heb ik de hand weten te leggen op de eerste bevindingen van de commissie. Die constateert dat bij ESPN verscheidene oud-voetballers onder contract staan: Marco van Basten, oud speler van AC Milan, Hedwiges Maduro, oud-speler van FC Groningen, Kenneth Perez, oud-speler van AZ, en Marciano Vink, oud-speler van PSV.

Bij Viaplay staat Frank de Boer onder contract. Hij is oud-speler van Galatasaray. Afgelopen zomer wist Viaplay hem te strikken als analist, samen met Nigel de Jong, oud-speler van Mainz 05, John van ‘t Schip, oud-speler van Genoa, en Aron Winter, oud-speler van Sparta. Verder werkt Viaplay met analisten Jaap Stam, oud-speler van Willem II, en Cedric van der Gun, oud-speler van ADO Den Haag. 

Bij Ziggo zijn volgende analisten actief: Jan van Halst, oud-speler van FC Twente, en Rafael van der Vaart, oud-speler van het Deense Esbjerg fB.
De voorlopige conclusie van de onderzoekscommissie luidt dat de analisten van ESPN, Viaplay en Ziggo Sport representatief zijn voor het complete palet aan voetbalclubs in binnen- en buitenland en dat hun objectiviteit is gewaarborgd. De commissie zet evenwel kritische kanttekeningen bij de analisten Mario Been, Pierre van Hooijdonk, Ron Vlaar en Karim El Ahmadi. De commissie wijst op hun Feyenoord-verleden en dat dit de objectiviteit van hun analyses kan schaden. 

Binnenkort wordt het definitieve onderzoeksrapport gepresenteerd aan een onafhankelijke jury bestaande uit Jan Joost van Gangelen, Jeroen Stekelenburg en Wytse van der Goot. Zij zullen zich uitspreken over maatregelen. Hun uitspraak is bindend.


Frans

Delen

Reacties

Mooi verhaal en mooie foto van de kuip en de sambalman
Mooi verhaal 😀👍🏼. Laten we vooral de oer-opperanalytici Mulder (ex-Anderlecht) en Kieft (ex-Bordeaux) niet vergeten.
Hahaha mooi column weer 😂👍🏻
Leuk artikel , want Willem heeft inderdaad gelijk. Wanneer 020 als een slechte verliezer de tegenpartij aanvalt ,( " we kunnen goed verliezen")bij iedere overtreding kermend over de grond rolt , zelf flink uitdeelt en loopt te mekkeren tegen scheidsrechter en 4 e man ( hoort bij het voetbal) bijvoorbeeldJa over ,de zgn " godenzonen' wordt alles in de aangehaalde programma's en talkshows gebagatelliseerd. Voorbij gegaan wordt dat een team met 9 nieuwe spelers aan hetbegin van dit seizoen, al weken boven aan staat. Nee Arne gaat beslist naar 020 wordt er geroepen. Het lijkt er inderdaad op dat deze prestatie
met zo weinig financiële middelen niet mag of mogelijk kan zijn en bij kritiek hierop dit blijkbaar Calimerogedrag is.van onze club.
Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is op een licht spottende manier het tegenovergestelde zeggen van wat men bedoelt, en dit op een manier die laat verstaan dat men het niet ernstig meent.
Weer een leuke column van Frans, zit een beetje in de lijn van die van Willem in het AD. We gaan te goed, en komen te dicht bij een evt kampioenschap en dat roept weerstand op, Feyenoord is een leuke club maar aub geen prijzen pakken. Dus wordt alles vanuit allerlei richtingen op Feyenoord afgestuurd om dat te voorkomen; lees media, tv, alles wordt zoveel mogelijk onder druk gezet en vanuit Amsterdams of Eindhovens perspectief belicht. Succes Feyenoorders, houdt het hoofd koel en laat je vooral niet gek maken door de Valentijntjes, de Aadjes, de Perezjes, de Barbaratjes Barend etc van deze wereld.
Alle analisten die genoemd worden hebben allemaal een 020 verleden. !! Ook van Praag. Jack v Gelder etc. Zijn aniti Feyenoord!
Been - v Hooydonk- El Ahmadi. Zijn de enige Ex Feyenoorders
Wanneer houdt dat nou eens op ..! Dat gezeur over n1 van de eredivisie
Het gaat hier meer om "onafhankelijk" zijn van analisten. Als ik het goed lees?
En dan zijn de mensen die ooit iets bij Feyenoord hebben betekent een vraagteken achter hun naam staan over neutraal of onafhankelijk? Volgens mij zij de rest van de analisten allemaal ex- spelers van Ajax??????
Pierre is volgens mij best critisch over Feyenoord en spelers. Omdat Mario Been dan een keer enthousiast is.....moet er een ex-Ajax commissie in het leven worden geroepen?
De media is gewoon ziek en zeer manipulerend of het nu gaat over voetbal of wat er verder speelt!!!!!
Ik vraag me af of het hele verhaal van de commissie wel klopt of gewoon uit de ironische duim van Frans wordt gezogen. Het zou een enorme rel worden als het echt waar is. Ik heb het idee dat Frans die zogenaamde commissie met alle Ajax namen verzint als ironisch antwoord op wat types op Twitter die vinden dat Mario Been geen commentaar op Feyenoord mag geven. Zo van: kijk eens hoeveel oud Ajacieden hun mening mogen verkondigen. Maar waarom zou je moeten ingaan op alles wat er op Twitter wordt geroepen?
Of zou er wat ironie en sarcasme in de column zitten? Lees het met dat in het achterhoofd nog eens. ;)
Laat gaan en stel je niet zo aan.
Zijn we nog niet af van het Calimero complex? Als je op VI Pro of VK sport kijkt zie je gewoon objectieve berichtgeving en echt geen anti-Feyenoord lobby. Frans geeft ook slechte voorbeelden. Twitter leeft van ultrakorte commentaartjes van twitteraars die hun frustraties over van alles en nog wat kwijt moeten. Moeten we van elke scheet die op Twitter door een Ajax supporter wordt gemaakt volgens Frans een minderwaardigheidscomplex krijgen? En Dat Kokcu weigerde de regenboogband te dragen is een discussie die maatschappelijk veel breder wordt gevoerd. Als Tadic dat had gedaan was er ook veel kritiek op geweest. Uitspraken van Johan Derksen kun je altijd bij het grof vuil zetten over wie ze ook gaan. Het commentaar van sommigen op de kritiek van Slot op de arbitrage is dan wel weer onzinnig. Bijna elke trainer doet dat wel eens als er een paar keer een beslissing niet jouw kant opvalt. Maar daar kun je toch niet op baseren dat er een massaal media offensief tegen Feyenoord is? Laten we die eierschaal eens van ons hoofd zetten, de borst vooruit en lachen om die commentaartjes. Feyenoord is weer een topclub in Nederland!
Kunnen zij er wat aan doen dat Feyenoord hot is Ik vind dit juist Calimerogedrag. Al die jaren Ajax naar de mond praten en nu Feyenoord hot is mag dat ineens niet meer. Wat een omgekeerde wereld.
Ik stel voor:
De GKL als advocaat in deze.
Het was de laatste jaren Ajax voor Ajax na. Ook daarnaar kijken.
Het merendeel is voor Ajax. Feyenoord gehalte valt erg mee vind ik.
Over Ajax wordt met geen woord gerept. Raar?
Ben je nou serieus of denk je dat wij allemaal het cynisme missen en hier op gewezen moeten worden?
Michael moet dan ook in zijn eigen vlees snijden.
Doen ze ook al zie ik. Ik heb niets gezegd.
Dan moet dat ook voor Ajax gelden. Marciano Vink Ajax. Perez, Ajax. Gelijke monniken gelijke kappen.
Michael Van Praag is helemaal niet onafhankelijk als oud-voorzitter van Ajax.
Je hebt het er maar druk mee.... in je eentje.
Ja klopt. Dit is dus Calimerogedrag, dit gezeur. Ajax naar de mond praten en zeuren als het teveel over Feyenoord gaat.
Kan slecht tegen het vs de media-gevoel dat bij velen heerst maar een gezonde dosis sarcasme is heerlijk :)
Kunnen ze ook geen onderzoek doen naar alle commentatoren van ESPN? Die zitten ook allemaal met een 020 tenue aan
🤣 mooi begin van de dag zo Frans....top kolom weer! Leve Feyenoord 1!
Dit beschrijft precies mijn frustratie
😂😂😂😂😄👍🏽Ik heb trouwens via via gehoord dat men ook gaat onderzoeken waarom Feyenoord zo lang al bovenaan staat. Volgens een complot theorie zou het onstaan zijn in een laboratorium in Wuhan en niet in de kleedkamers van de Kuip. Deze eindtijd theorie staat bekend als 'De Slotfase'.