frans-reichardt

Columns

Column • In De Kuip was voor het eerst de stadionspeaker ‘Man of the Match’

Van de redactie

Het vrije paasweekend was stadionspeaker Peter Houtman van harte gegund. Hij was er ook aan toe. Van Bart Nieuwkoop maakte hij onlangs ‘Bert Nieuwkoop’, Givairo Read werd ‘Givairo Raad’ en tegen AS Roma maakte hij van de 7 minuten extra speeltijd 2 minuten. Mijn buurman op de Olympiatribune noemde hem met een knipoog ‘Peter Foutman’.

Mijn zoon hoopte op Jan Boskamp als vervanger. Jan zou het publiek bij het oplezen van de opstellingen in opperste verwarring hebben gebracht. “Wat zegt-ie nou? Paasshow? Oh wacht, Paixão!”
De keuze viel op een andere Feyenoord-supporter: Lars de Klein uit Gorinchem. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op legioen en spelers. Nadat Feyenoord een 0-2 achterstand omboog naar 4-2 had Lars zomaar uitgeroepen kunnen worden tot Man of the Match. Hij had luid en duidelijk de dag van zijn leven. Logisch, want een eervoller baan dan stadionspeaker in De Kuip is nauwelijks denkbaar. 

Peter Houtman is het al een kwart eeuw en daarmee is hij toegetreden tot de eregalerij van Nederlandse stadionspeakers. Onder wie de legendarische Pé Mühren die voor elke wedstrijd van Volendam een gedicht voordroeg en daarna de opstellingen oplas. Toen hij eens voor de wedstrijd Volendam-Ajax aankwam bij Ajax-verdediger Frank Verlaat zei hij: “Met nummer vier: Frank Verlaat”. Om er droog aan toe te voegen: “Mooi op tijd, jongen”.

Humor brengt voor een stadionspeaker ook risico’s met zich mee. Op 27 september 1989 is cabaretier Freek de Jonge gastspeaker in stadion De Meer. Onze aartsrivaal neemt het die avond voor de UEFA Cup op tegen het Oostenrijkse Austria Wien. Voor de wedstrijd maakt De Jonge een onschuldige grap door om te roepen of Danny Blind zijn auto wil verplaatsen, want “de linksbuiten van Austria Wien kan er niet langs”. 
In de tweede helft maakt De Jonge nog een grap die veel stof doet opwaaien. De president van Oostenrijk, Kurt Waldheim, is in opspraak vanwege vermeende sympathieën voor het nationaalsocialisme. Verrassend genoeg heeft de Oostenrijkse nazi-jager Simon Wiesenthal het voor hem opgenomen. Voor De Jonge is deze kwestie een kans voor open doel. In de tweede helft schalt het door het stadion: “Herr Waldheim soll sofort Herr Wiesenthal anrufen”.
Als de Amsterdammers in de verlenging dreigen te worden uitgeschakeld, wordt vanuit het publiek een ijzeren staaf gegooid. Austria-doelman Franz Wohlfart wordt getroffen, de wedstrijd wordt gestaakt en De Jonge wordt er later van beschuldigd met zijn grap het publiek te hebben opgehitst.

Bijna tien jaar later maakt een stadionspeaker in De Kuip een blunder van jewelste. Of was het humor? Als in mei 1998 alle kampioenselftallen van Feyenoord in De Kuip worden gehuldigd, laat stadionspeaker Hans Magito 'We are the champions' van Queen door De Kuip knallen. Dit nummer is gekaapt door Feyenoords aartsrivaal en dus niet langer gewenst in De Kuip. Het publiek beantwoordt Magito’s keuze met een striemend fluitconcert. Het is meteen Hans’ laatste optreden als stadionspeaker in De Kuip. Doei-doei!

Frans

Delen

Reacties

Peter heeft het erg moeilijk al een paar jaar. Zijn vrouw is dusdanig ernstig ziek dat Peter hier veel zorgen over heeft. Logisch dat hij er soms even niet bij is. Maar zondag was t toch te Duits in mijn ogen. Leuk voor 1 keer maar Peter hoort bij Feyenoord. Is als speler en jeugdtrainer ooit al op rotmanier uit De Kuip vertrokken. Sjakie Nagtegaal is gestopt na 40 jaar. Met pensioen.
Waar is stadion speaker Sjaak Nagtegaal gebleven en waarom kwam er ook alweer een einde aan zijn tijd?
Jacque nachtegaal werd geslachtofferd door de Fout van Magito " we are the champions"
Bij Jan Vennegoor of Hesselink kwam destijds de toevoeging: dat weten ze nog niet.