marc-dik-2

Marc Dik

Columns

COLUMN · Jens wordt gemist

Van de redactie

Feyenoord had Jens Toornstra een paar weken geleden een verbeterd contract moeten aanbieden, in plaats van hem opgelucht de deur uit te laten lopen. Dit werd gisteravond tijdens de vernedering tegen Lazio Roma pijnlijk duidelijk.

Toen bekend werd dat Jens vertrok twitterde ik dat dit een grote fout van Feyenoord was. Dat met zijn vertrek een cultuurbewaker verdween en dat een team meer is dan een verzameling talentvolle individuen. Daar werd stevig op gereageerd en over gediscussieerd. Het meest onderschreven en gelikete tegengeluid was dat met Bijlow, Geertruida en Kökcü het clubgevoel sowieso wel overeind blijft. En dat er voldoende zelf opgeleide jeugdspelers aankomen die Feyenoord van binnenuit kennen. Dus geen zorgen over cultuur en teamspirit.

Klote om gelijk te krijgen. Pierre van Hooijdonk omschreef Feyenoord na de wedstrijd als een verzameling los zand. Dat kan ook niet anders natuurlijk. Een team dat uit vrijwel evenveel nationaliteiten als spelers bestaat - en sinds een paar weken bij elkaar is - kan onder extreme druk niet handelen. Er werd tot verbazing van Van Hooijdonk ook niet met elkaar gesproken of op elkaar gescholden. En ook dat is logisch. Beeld je in, dat je als gastje van 23 jaar (gemiddelde leeftijd) naar het buitenland gaat en bij een nieuw bedrijf gaat werken. Als dan de pleuris uitbreekt ga je niet bijdehand doen. Even zeggen hoe het moet. Of een ander wijzen op zijn fouten. Nee, je maakt jezelf onzichtbaar en ondergaat de malaise in de hoop dat het allemaal snel over zal zijn. 

Het verdienen aan transfers is een must geworden om gezond en sterk te blijven. En dus moet er doorstroming zijn. Maar juist Toornstra had behouden moeten worden. Niet per se voor de basis, maar om die jonge gasten te helpen. Hij had het verlengstuk van Arne Slot richting de groep kunnen zijn. Met een kleine hoofdbeweging had hij Giménez bij de penaltystip weggestuurd. En in de kleedkamer had hij de scherven opgeraapt en een vaderlijke arm om Kökcü geslagen.

Na de wedstrijd was de ontreddering bij Slot schokkend om te zien. Niet eerder zag ik hem zo out-of-control. Nerveus plukkend aan zijn gezicht en zijn kraag. Met de wanhoop in zijn ogen van ‘hoe ga ik dit goed krijgen?’ Hoe fijn is het dan voor Slot om te praten met een speler als Toornstra. En geloof me, de andere spelers hebben de ervaring, intelligentie en verworven autoriteit van Toornstra nog lang niet. 

Feyenoord had Jens belangrijk moeten maken. Binnen en buiten het veld.

Marc Dik

Marc Dik is Feyenoordsupporter en met zijn bedrijf Skyhigh TV producent van tv-programma’s als De Slimste Mens, Over Mijn Lijk en Een Huis Vol. Iedere thuiswedstrijd is hij samen met zijn zoon Tijn (13) te vinden in Vak C.

Twitter: @Marc_Dik

Delen

Reacties

Ik denk dat de wedstrijd van donderdag (en ook de weken ervoor) veel meer blootlegt dat er onderaan de streep toch niet zo goed is ingekocht als iedereen -inclusief ikzelf- dacht en hoopte. Er is een berg aanvallers gekocht, maar we missen duidelijk een 6, ook al hoop ik dat Wieffer ons gaat verrassen. Maar ook verdedigend kom je nu al in de problemen nu Geertruida eruit ligt. Als er iets met Trauner gebeurt, die ook zijn gebreken aardig zichtbaar maakt de laatste tijd, dan ga je echt nat.

Ik had ook mijn twijfels over Zerrouki, maar toch had zo iemand echt iets kunnen toevoegen. Of Bazoer. Had als backup voor verdediging en middenveld ook best een transfervrije gok waard geweest. Nu zit je met een voor veel teveel geld gekochte Timber, die toch niet bijster veel toevoegt. Mijn inziens had je dat geld beter aan een echte VM als bijv Zerrouki kunnen uitgeven. Nu zitten we met veel jonge niet Nederlands sprekende gasten waarvan we maar moeten hopen dat ze een keer wat gaan opbrengen.

Ik denk toch dat de vurige wens om elk jaar een paar Sinisterra deals te sluiten, de focus heeft weggehaald op wat echt hard nodig was: krachtige voetballers met verdedigende kwaliteiten, indien beschikbaar Nederlands sprekend. En die waren er.
Een en al onzin mbt donderdag. Ook Jens was mee door het ijs gezakt. Dat gebeurde de afgelopen 8 jaar namelijk ook. Al die keren dat we werden weggespeeld door ajax stond hij ook op het veld. Ook toen we zeven kee rop rij verloren was hij erbij. Net als tegen clubs als Trencin.
Zelfs jens had het gat van de verdedigende middenvelder niet opgelost. Tot het WK hopen op een betrouwbare Wiefer. Dan is die CVM al binnen de gelederen en hoeven we niks meer te kopen (voordat we iets voor een te hoge prijs verkopen).
Dit is 1 van de domste artikelen die iemand kan schrijven maar ja wat verwacht je ook als je broodheer 1 van de fanatiekste Ajax supporter is, de billenknijpende en aanrandende firma DeMol>RTL enz .... Maar het is vooral dom omdat de schrijver Toornstra een rol wil toebedelen die met name Toornstra zelf [nog] niet wilde!!! Er was en is ook niemand binnen Feyenoord die vond dat Jens weg moest .... hij wilde ZELF. punt en einde debiele nep discussie die alleen maar bedoeld is om ons Feyenoord aan het twijfelen of zelfs wankelen te brengen, kan in de openhaard .... Wij zijn beter en sterker dan dit ;-)
Wat een totaal-idiotie dit.
En even for the record, ik heb geen broodheer want ben zelf ondernemer dus misschien eerst even je facts straight hebben voordat je uit je nek blaat.
Goede analyse @ Kees Pijl:
Als er idd één speler was/is die werd/wordt gemist dan was het Fredrik Aursnes: een middenvelder die eerst controlerend denkt en handelt en daarna (meestal) de juiste vervolgactie heeft. Kökcü en Timber vullen hun rol nu nog steeds te veel hetzelfde in en dat vermindert de degelijkheid van het middenveld t.o.v. die in het vorig seizoen. Niet toevallig was het Aursnes die Jens uit de basis speelde in dat seizoen.
Maar Marcel hij droeg ook weer niet zoveel bij toch afgelopen twee jaar. Omdat we het een top gozer vinden wordt hij met de week beter afgelopen jaren. Feit blijft dat Toornstra in zo n wedstrijd als donderdag ook gewoon mee hobbelt als het instort … ( trencin, Wolfsberg)
U schetst een hoop onzin mijnheer.
Het is juist nu ff goed om op de kloten te krijgen. Daar leer je als team veel meer van.
Jonge ploeg, veel nieuwe gezichten en dit heeft nu eenmaal tijd nodig.
Leuk geprobeerd Marc maar ga in het vervolg toch maar weer tv-programma's presenteren i.p.v. voetbalcolumns schrijven want je legt de vinger precies 'naast de zere plek'.
Ik ben een enorme 'Jensfan' en heb hem menigmaal op Feyenoordfora verdedigd tegen m.i. onterechte kritiek, maar hij was niet de man die gemist werd. Als er idd één speler was/is die werd/wordt gemist dan was het Fredrik Aursnes: een middenvelder die eerst controlerend denkt en handelt en daarna (meestal) de juiste vervolgactie heeft. Kökcü en Timber vullen hun rol nu nog steeds te veel hetzelfde in en dat vermindert de degelijkheid van het middenveld t.o.v. die in het vorig seizoen. Niet toevallig was het Aursnes die Jens uit de basis speelde in dat seizoen.
Als er al een fout gemakt is, dan zou je kunnen zeggend dat de keuze is geweest om Timber te halen terwijl Kökcü èn Jens Toornstra er nog waren. Uiteindelijk bleef Kökcü en met Timber erbij, koos Jens Toonstra begrijpelijk eieren voor zijn geld en ging naar F.C. Utrecht. Maar toen er wel een transfer van Aursnes kwam was er geen geld voor een goede vervanger die zijn spel vergelijkbaar invult als Aursnes deed. Strikt genomen had Feyenoord op het moment dat Timber werd aangetrokken achteraf beter Zerrouki kunnen halen. zoals die speelde tegen PSV zou hij de ideale opvolger zijn geweest voor Aursnes. Daar was ik eerst ook niet van overtuigd, maar als je erop let snap je steeds beter waarom Arne Slot hem er graag bij wilde hebben.
Als op daarna Aursnes vertrekt dan had je alsnog Timber kunnen halen (als die dan al niet naar Ajax zou zij gegaan natuurlijk.) en in overleg Toornstra bij die dal kunnen betrekken. Zou Timber niet meer te halen zijn geweest dan had je Toornstra kunnen houden maar had je door de aanwezigheid van Zerrouki Aursnes nu niet zo gemist.
Maarrr dat is dus ook wijsheid achteraf en achteraf kijk je de koe in de kont, zoals we allemaal weten. Quinten Timber is natuurlijk een geweldige goede voetballer waarvan we terecht blij waren dat hij onze gelederen kwam versterken. Maar ik zou minstens zo blij zijn als hij zijn voetbalintelligentie en -vaardigheden aanwendt om zo snel mogelijk eerst controlerend te leren denken en handelen. Vooralsnog heb ik er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.
Amen , ook makkelijk scoren hoor na eerste verlies partij tegen een top 20 club uit Europa mensen doen alsof we verloren hebben van Fortuna..
Het gaat niet om de wedstrijd van donderdag jl alleen. Het gaat wel degelijk om het voetbal in de wedstrijden die wel gewonnen werden, het gaat om de 3 tegengoals van GAE. Kortom het heeft met makkelijk niks te maken alleen met kijken en nadenken. En de positieve afsluiting is ook bewust gekozen omdat er tot nu toe alle reden is om vertrouwen te hebben en houden in de technische staf en de spelersgroep.
Ik word zo langzamerhand een beetje moe van dit domme gezeik. Ja de wedstrijd was slecht, zag er niet uit. Maar kom op zeg, vorig jaar waren we bijna uit de CL gegooid door Drita notabene. Het heeft nu eenmaal even tijd nodig om 15(!) Spelers te vervangen en er een nieuw team van te maken. Kampioen worden we dit seizoen niet, Europa league winnen we ook niet. Er zal ook vast nog een wedstrijd tussen zitten dat het er weer niet uitziet. Maar dit komt echt wel goed. Jongens kennen gewoon goed voetballen en binnen no time staat er een goed team!
Leuke column om te lezen!

Ik ben het ermee eens dat Jens had moeten blijven.
Maar, contract of niet, Jens heeft ook een stem. En Jens heeft duidelijk aangegeven waarom HIJ voor FC Utrecht heeft gekozen.

Had Feyenoord echt haar poot stijf moeten houden…?
Ik vind van niet. Gun Jens z’n minuten..

Ontredderd en schokkend vond ik Slot ook niet overigens.

Uiteraard ben ik ook teleurgesteld maar waar het gros van de supporters dit Feyenoord nog alle tijd gunde om ‘te bouwen’ is er na één nederlaag al een soort van ‘het einde nabij’

Tja…. zo opportunistisch is voetbal nou eenmaal…
Volgende week weer titelkandidaat.. mark my words..
Een verbeterd contract had natuurlijk niet gehoeven. Maar ik denk dat je Toornstra prima op 6 had kunnen zetten. Voordat Aursnes vorig jaar kwam, speelde hij daar ook (oa in de voorrondes ECL) en dat deed hij prima. Verdedigend vond ik hem een stuk beter dan Kokcu nu op die positie en hij maakt veel meer ‘vuile’ meters. Zonde dat Slot daar kennelijk geen ruimte voor zag dit jaar..
Jens is alles behalve een 6. Dus nee dat had ook hij niet gekund
Jens is zeker niet de ideale optie op 6, maar hij vulde dat vorig seizoen aan het begin echt wel prima in. Kokcu, Timber en Geertruida zijn ook zeker geen 6 en vind het echt zonde van hun kwaliteiten dat zij nu om en om die positie proberen in te vullen.
Jens is wel een winnaar. Kokcu, Bijlow en Geertruida zeker nog niet. Gezien ze niet elke wedstrijd zelf een voldoende halen.
Maar ook met Jens waren wij kansloos.
Slot gewoon laten bouwen tot de eerste echte test in de eredivisie tegen PSV.
Advies: met je man meelopen 😀
Leg uit, ipv een makkelijke oneliner
Beargumenteer waarom ik iets moet uitleggen?

Deze column is een verzameling onderbuikgevoelens en verzonnen correlaties die werkelijk waar nergens op gebaseerd zijn. Puur op de emotie inspelen.

Met Jens hebben we tig kansloze nederlagen geleden. Zo goed is en was hij niet. Zijn tijd is geweest en klaar. We zijn overklast, kan gebeuren.
Om ervoor te zorgen dat ze nu niet als een 11 individuen over het veld heen sjokken......
Je maakt een heel goed punt (helaas).
Eens, Jens wordt gemist maar volgens mij hoefde Jens niet weg maar wilde hij weg, omdat hij geen kans had op de basis. Dus had je een ontevreden Jens gehad. Daarnaast heeft Feyenoord altijd uitgeblonken in het niet of te laat door selecteren. Dat is nu wel gebeurd, omarm het. Een zwaluw maakt nog zomer maar 1 verliespartij bewijst ook niet jouw gelijk.
Niks ten nadele van Jens, maar een verbeterd contract?
Jens was al grootverdiener in De Kuip.
Als Jens erin had gelopen, had precies hetzelfde gebeurd.
Volledig mee eens. Jens zou natuurlijk geen basisspeler zijn. Maar wel erg belangrijk in de kleedkamer.
Deze columnist is in ieder geval zeer tevreden met zichzelf. 'Klote om gelijk te krijgen'. Een mening is tegenwoordig blijkbaar een feit in de hersenpan van Marc Dik
Mensen dit is een column, is zijn mening.
Zelf vind ik dat Toornstra op mooie manier is weg gegaan. Aursnes ja vind ik ook top speler, maar Lazio is gewoon veel sterker.
Dat moeten we gewoon accepteren en zondag Sparta verslaan.
Wat een bullshit zeg. Aursnes word gemist. Jens uiteraard niet..
Sorry maar AURSNESS wordt gemist!!
Wat een slap gelul dit zeg!
Totaal onbeduidend verhaal.
Toornstra had hier niks maar dan ook niks aan kunnen veranderen. Als je dit nu schreef over Aursnes, vind ik het makkelijk, maar kan je nog een punt hebben. Jens had deze pot niet in de basis gestaan.
Maar als jullie nou eens leren om begrijpend te lezen dan snap je dat dit niet over de voetbalkwaliteiten van Toornstra gaat maar over het feit dat hij de leider van het elftal was geweest. Op, maar voornamelijk buiten het veld. Zou willen zeggen een soort van tadic die het zooitje in het gareel houd en de boel bij elkaar betrekt. Om ervoor te zorgen dat ze nu niet als een 11 individuen over het veld heen sjokken
He fijn, iemand hier met een ruime voldoende voor begrijpend lezen:)
A. Van Hooijdonck heeft niet zitten opletten. Bijlow gaf diverse keren zijn verdedigers hun vet. Wanneer je niet op het veld staat hoor je nog niet de helft. Daarbij heeft het elkaar murw schelden ook niet veel nut.
B. Een verbeterd contract had er niet voor gezorgd dat Toornstra iedere week zou starten. En dat is wat hj wilde. Jens kiest voor spelen, geld is ondergeschikt.

In die zin gaat de vlieger van dit verhaal niet op.