gimenez-lazio-uit

VK Sportphotos

Analyse

Analyse · Welke Feyenoorder is het beste vanaf 11 meter?

Twan

Santiago Giménez eiste gisteravond de strafschop tegen SS Lazio op en schoot die feilloos binnen. Maar eigenlijk staat Orkun Kökcü als eerste op het lijstje. Het zorgde voor de nodige beroering na afloop. 

Maar wie is nu de beste penaltynemer van Feyenoord? 1908.nl zette de potentiële penaltynemers op een rij en komt met een opvallend lijstje.

Orkun Kökcu

Het afgelopen seizoen nam Kökcü drie van de vier toegekende strafschoppen. Kökcü wist twee van de drie penalty’s te benutten en komt daarmee op een scoringspercentage van 66,6%. 

Danilo

De Braziliaanse spits kent de druk rondom een penalty. Danilo heeft tot dusver in zijn carrière 19 strafschoppen genomen, verdeeld over de Eredivisie, Eerste Divisie en KNVB-beker. Hij wist 17 van de 19 penalty’s te benutten, en komt daarmee op een scoringspercentage van 89%. 

Santiago Giménez

Voor ‘Santi’ was de strafschop tegen SS Lazio de zesde uit zijn carrière. De Mexicaan wist alle zes genomen strafschoppen te benutten. De penalty in Rome was zijn eerste strafschop in een internationale competitie. De andere vijf werden benut in de Liga MX, de hoogste competitie van Mexico. Giménez heeft hiermee het maximale scoringspercentage van 100%.

Dávid Hancko 

Verdediger Dávid Hancko is wellicht een vreemde eend in de bijt. De Slowaakse international nam regelmatig een penalty voor zijn voormalige club Sparta Praag. In totaal nam hij acht strafschoppen en wist deze allemaal te benutten. Daarmee komt zijn scoringspercentage op 100%. 

Alireza Jahanbakhsh

Ondanks dat Alireza Jahanbakhsh geen basisplaats heeft, zijn de strafschopstatistieken van de Iraniër positief. Jahanbakhsh nam in totaal acht strafschoppen verdeeld over de Eredivisie, Eerste Divisie, Europa League en WK-kwalificatie wedstrijden. Hij wist alle strafschoppen te benutten en eindigt daarmee met het volle scoringspercentage.

Overzicht:

Speler Genomen penalty's Gescoord Gemist Scoringspercentage
Orkun Kökcü 3 2 1 66,6%
Danilo Pereira 19 17 2 89%
Santiago Giménez 6 6 0 100%
Dávid Hancko 8 8 0 100%
Alireza Jahanbakhsh 8 8 0 100%

 

Naast het aantal genomen penalties, speelt ook de druk rondom een elfmetertrap een rol. Aanleggen bij een riante voorsprong of forse achterstand brengt minder druk met zich mee, dan wanneer een penalty een gelijkspel, overwinning of aansluitingstreffer kan opleveren. Onder de categorie ‘belangrijke penalty’s’ vallen de strafschoppen die op dat moment in de wedstrijd cruciaal waren. 

Speler Belangrijke penalty's Doelpunten
Orkun Kökcü 2 2
Danilo Pereira 8 8
Santiago Giménez 2 2
Dávid Hancko 5 5
Alireza Jahanbakhsh 5 5

De eerste penaltynemer van Feyenoord

Aanvoerder Orkun Kökcü geldt momenteel als eerste penaltynemer. Dat is opvallend, aangezien hij van alle potentiële spelers de minste penalty's heeft genomen en het laagste scoringspercentage kan overleggen.

Gezien de statistieken is het aannemelijker om Danilo, Giménez, Hancko of Jahanbakhsh de strafschoppen te laten nemen. Momenteel zijn Giménez en Jahanbakhsh echter geen basisspelers, wat het niet logisch maakt hen als eerste penaltynemer op de lijst te zetten. Dat geldt wel voor Danilo en Hancko. Aangezien Danilo ruim twee keer zoveel penalties in zijn carrière heeft genomen dan Hancko, is het aan te bevelen om Danilo bovenaan het lijstje te zetten.

Indien Danilo zijn basisplaats aan Giménez verliest, kan de Mexicaan zijn plek als eerste schutter overnemen. De statistieken van Giménez en Hancko zijn namelijk vergelijkbaar. Een spits leeft echter van goals, waardoor Giménez de lichte voorkeur krijgt boven de verdediger. 

Lijstje penaltynemers op basis van prestaties:

1. Danilo / Giménez (afhankelijk wie in de spits staat opgesteld)
2. Dávid Hancko
3. Alireza Jahanbakhsh
4. Orkun Kökcü

Delen

Reacties

Van de 3 wel benutte pingels van Kokcu, waren er 2 ook nog eens ontzettend zwak ingeschoten en gingen die er met alle geluk in.

Kokcu had gelijk, als hij nr 1. staat moet Gimenez er vanaf blijven, maar Slot moet een andere keuze maken. Je spitsen leveren het meeste geld op en zijn het meest gebaat bij doelpunten om lekker in hun vel te zitten, kortom Danilo/Gimenez op 1 zetten!
Voor mij is de keuze makkelijk ... de spits moet altijd de strafschoppen nemen. Waarom? Omdat 'n [veel] scorende spits 'n veel grotere marktwaarde oplevert dan 'n af en toe scorende middenvelder. Als Gimenez in de EL binnen 'n half uur 'n hattrick had gemaakt was hij meteen 2 a 3 keer zoveel waard geworden!
Ik heb Kökcu altijd een zwakke strafschop nemer gevonden. Het is profvoetbal, dus gewoon de beste optie kiezen.
Simpel dus, Köckü dus niet de strafschoppen nemen. Klaar.
Mooi van Giminez, mooie brutale spits. Met die mentaliteit gaat Feyenoord er nog veel plezier aan beleven. Laat zich niet de kaas van het brood eten.
Als de coach bepaalt dat Kökçü penalty nemer nummer 1 is, dan Kökçü. Gimenez komt net om de hoek kijken en moet dat respecteren. Hij had ook kunnen vragen of hij hem mocht nemen, en dan was het aan Orkun als aanvoerder geweest om een keuze te maken.
Misschien beter dat Kokcu zich op zijn spel gaat concentreren en dat anderen de penalties nemen.
Een relletje is wel een beetje overdreven gereageerd. Kökcü had dit iets volwassener, zoals een aanvoerder betaamd, en luchtiger kunnen opnemen. Gimenez neemt initiatief & scoort. Goed gedaan. Als je dat bij Israel flikte, kreeg je op de training een kegel, maar niet gaan jammeren voor de camera.
Giménez is mogelijk van een bijzondere klasse. Ik zou hem het liefst als eerste spits zien en dus ook de penalties nemen.
Wat een ongekende onzin is dit zeg hahaha
Bedankt voor deze analyse. Benieuwd naar de % van goed genomen vrije trappen en corners.
Dat lijkt me inderdaad een interessante statistiek. Want ik erger me er nu regelmatig groen en geel aan, als een kansrijke vrijetrap of corner ogenschijnlijk zo achteloos genomen wordt. Aaaaaah.
Geweldig zo’n analyse! Je zou hopen dat Slot weleens meeleest hier…
Zal Slot echt wel weten. Het is haast een compleet nieuw team, iedereen moet even zijn plek veroveren. Op dag 1 tegen Kokcu vertellen dat hij geen penalty's meer hoeft te nemen maar dat iemand anders, die nog niks heeft laten zien, ze mag nemen lijkt me ook niet de juiste weg. Maar wel ideaal. Slot heeft veel goede opties.
Ongekende luxe positie. Kujkens naar de statistiek belangrijke penalties, hebben we gewoon 5(!) spelers met een 100% score. Wat een weelde. 😀
Kökcü heeft mij ook niet weten te overtuigen met de penalty's die hij heeft genomen. Wat mij betreft inderdaad gewoon de spits die staat opgesteld. Buitenom dat het de meeste zekerheid biedt, geeft het hen ook meer zelfvertrouwen en kunnen de cijfers bij een eventuele verkoop weer in het voordeel worden gebruikt.
Precies dit. De spits eerst, mits deze een goed trackrecord heeft. Dat helpt ook bij de rest van de wedstrijd(en). Ivm zelfvertrouwen van deze spits.

En als daar na een tijdje een spits rondloopt die veel goals gemaakt heeft, zal de tegenstander ook eerder geneigd zijn daar een extra verdediger aan op te offeren. Waardoor je een vrije man hebt.
Hmm. Beetje makkelijke conclusie. Een penalty heeft altijd een beetje willekeurigheid. Als Kokcu wel die derde had gescoord, was die dan wel de terechte nummer 1?
Willekeur??? het is een conclusie op basis van statistieken. Als telt niet.
Op basis van de statistieken hadden we het gisteren verdiend om te winnen, wat wil je nu eigenlijk zeggen?
Denk ook niet dat we Kökçü nog die penalty's moeten laten nemen, vondt Gimenez zelfverzekerder overkomen dan Kökçü als ie een penalty neemt
Kijk je mee Arne? Zoveel betere opties. Orkun niet te belangrijk maken. Gaat tegen je werken op ten duur..
Trainer bepaalt. Ook Gimenez niet te belangrijk maken (om even je eigen 'argument' te gebruiken). Dit gaat over meer dan alleen wie die bal mag nemen. Dit gaat over doen wat je gevraagd wordt en betrouwbaar zijn naar elkaar toe.
Altijd zo makkelijk. Dat lijstje gaat het echt wel veranderen maar dan wel op een natuurlijke manier. Nieuwkomers moeten eerst wat presteren voor ze mee mogen praten. Dan zal Slot echt wel de lijst aanpassen.
Statistieken moet je ook juist weten te lezen. Je kunt iemand die 3 of 5 penalties heeft genomen namelijk ook niet vergelijken met iemand die er 19 heeft getrapt.
Statistieken zonder context betekenen niets.