de-kuip

Analyse

Feyenoord kent mengelmoes aan nationaliteiten

Dennis

De Feyenoordselectie voor het seizoen 2022/2023 kent zestien verschillende nationaliteiten. Daarmee bestaat 65% van de selectie uit spelers met een andere nationaliteit dat de Nederlandse. 

Vorig seizoen verwelkomde Arne Slot nog spelers uit 13 verschillende landen. Opvallend is het groeiende gehalte Zuid-Amerikanen dat zitting neemt in de kleedkamer. Tegenover het vertrek van Senesi (Argentinië) en Sinisterra (Colombia) staat de komst van vijf nieuwe latino's (Giménez, Lopez, Danilo, Paixão, Bullaude).   

In de 26-koppige selectie bevinden zich negen Nederlanders en twee spelers met een Nederlandse achtergrond (Kokcu en Idrissi). De rest van de selectie is een mengelmoes aan nationaliteiten met een lichte dominantie uit Zuid-Amerika (5 spelers) en speler afkomstig uit Scandinavische landen (4 spelers).

Continentaal gezien komen 18 spelers uit Europa, 5 uit Latijns-Amerika, 1 uit Afrika en 2 uit het Midden-Oosten.  

Overzicht Feyenoordselectie naar nationaliteit:

# Land Naam
1 Nederland Justin Bijlow
    Lutsharel Geertruida
    Matts Wieffer
    Quinten Timber
    Javairô Dilrosun
    Mohamed Taabouni
    Memeirhel Benita
    Noah Naujoks
    Quilindschy Hartman
2 Israel Ofir Marciano
3 Duitsland Timon Wellenreuther
4 Peru Marcos Lopez
5 Oostenrijk Gernot Trauner
6 Noorwegen Marcus Pedersen
    Fredrik Bjørkan
7 Denemarken Jacob Rasmussen
8 Turkije Orkun Kökcü
9 Polen Sebastian Szymański
10 Mexico Santiago Giménez
11 Brazilië Igor Paixão
    Danilo Pereira da Silva
12 Zweden Patrik Wålemark
13 Marokko Oussama Idrissi
14 Iran Alireza Jahanbakhsh
15 Slowakije Dávid Hancko
16 Argentinië Ezequiel Bullaude

 

Delen

Reacties

Frustalupi

Seizoen 2021/2022 was voor vele Feyenoorders een geweldig seizoen met een geweldige trainer, technische staf en spelersgroep - met 12 nationaliteiten - en finale ballen tegen Roma.
Nu blijkt de trainer al minder
Is de spelersgroep gestoord door 14 nationaliteiten
Is de technisch staf niet scherp
En is onze Kuip ineens niet genoeg verlicht…
Kortom, de azijnpissers zijn na ons geweldig seizoen weer wakker.
Kunnen deze lui of van de website af of verhuizen naar een plek waar zij zich wel thuis voelen.
Je kunt hun verhalen ook rustig proberen te weerleggen zonder ze meteen te verbannen.
De column over het gemis van Toornstra was al niet zo'n sterke actie, deze optelsom is dat nog minder. Terecht plaatst MeneerAart hieronder al kanttekeningen bij de veronderstelde 'andere' nationaliteit van Kökcü en Idrissi, maar dat nationaliteit een issue zou zijn bij Denen, Zweden, Noren, Duitsers, Oostenrijkers en Slowaken, is ook onzin.
Hooguit zie je soms een voetbalcultuurverschil tussen Latijns-Amerikaanse spelers en Europese spelers. Het penalty-incidentje van afgelopen donderdag is daar een mooi voorbeeld van. Dat soms wat meer driftige en giftige van spelers uit die contreien kun je heel goed in je voordeel aanwenden. Kökcü zou natuurlijk een geweldige aanvoerder zijn als hij, de volgende keer als we een pingel krijgen en hij en Gimènez staan beide in het veld, de bal op te eisen om hem daarna met een grijns aan Gimènez te geven. Zó smeed je namelijk een echt team.
Mijns inziens zijn de huidige tekortkomingen niet het gevolg van de vele nationaliteiten maar van de noodgedwongen overdosis aan nieuwe spelers. De omstandigheden zouden niet wezenlijk anders zijn, even los van de onderlinge communicatie in het veld, als er uitsluitend Nederlandse nieuwkomers zouden zijn.
Met dit soort topics wordt het doorgaans voortreffelijke 1908.nl een beetje de Bart Nolles van het internet: vriendelijk, goed bedoelend maar een beetje onbenullig.
Dus geen 16, maar gewoon 14 nationaliteiten. Orkan en Idrissi zijn net als Hartman (en mijn kinderen, want in NL geboren en een Nederlandse naionaliteit) dus gewoon Nederlander. Ja, ze hebben alle drie ook nog een andere nationaliteit, maar daarmee zijn ze altijd ook nog Nederlander.
Dus het artikel trekt het in de overdrijving: vorig jaar 13 en dit jaar 14 naionaliteiten.
Natuurlijk zijn ze Nederlanders. In Nl geboren en gewoon een Nederlands paspoort. Alleen hebben ze ook nog een tweede paspoort. Maar bovendien: het hoge aantal buitenlanders wordt genoemd omdat dit voor de communicatie moeilijk zou zijn. Maar Orkan, Idrissi en Hartman spreken net zo goed Nederlands als jij en ik. Dus wat is er aan de hand? 1 buitenlander meer dan vorig jaar. Sjongejonge, en daar dan hier twee artikelen aan wijden? Wat een onzin!
16, maar eigenlijk 14.
Idrissi en Kokcu zijn hier opgegroeid.
Die kan je moeilijk meetellen als niet Nederlands sprekende buitenlander
"Continentaal gezien komen 18 spelers uit Europa, 5 uit Latijns-Amerika, 1 uit Afrika en 2 uit het Midden-Oosten."

Latijns-Amerika en het Midden-Oosten zijn geen continenten. Het zijn 4 spelers uit Zuid-Amerika, 1 uit Noord-Amerika en 2 uit Azië. Of 3 uit Azië, want Kokcu is als Turk zowel Europeaan als Aziaat.

Je kunt Latijns-Amerika wel gebruiken voor de dominantie met 5 spelers. De Feyenoordselectie telt ook 4 spelers uit Centraal-Europa (Hancko, Szymanski, Trauner, Wellenreuther).
Gimenez komt uit Mexico en daarmee dus Noord-Amerika, niet Zuid
Giménez is een geboren Argentijn en heeft (ook) die nationaliteit, dus in dit geval niet per se fout. Maar dan is het niet consequent met de overige keuzes waarbij voetbalnationaliteit leidend is.
Misschien is het veranderd, maar er staat nu Latijns-Amerika, wat wel correct is.
Oh laat maar, ik zie het nu ook. Dat is inderdaad fout.
Hartman gaat spelen voor het elftal van Curaçao maar is wel een Nederlander. Waarom geldt dit dan niet voor Kökçü en Idrissi?
Precies! Dus Idrissi en Orkan moet je ook tellen als Nederlander.
Het "verwijt" van het hebben van 'n 'vreemdelingen Legioen' komt vooral uit de media. U weet wel die types die 'n mening hebben over spreekkoren maar zelf hiermee 'n discriminerende houding aannemen. Bovendien is Feyenoord niet de enige en zeker ook niet de eerste club in Nederland met veel buitenlanders in de selectie. Vorige seizoen bijv., speelde PSV minimaal 1 maar waarschijnlijk meerdere wedstrijden met maar 1 Nederlander op het veld, Drommel, en niemand uit de eigen opleiding ....! Blijft vreemd dat niemand daar iets over heeft gezegd toentertijd. Feyenoord bashen is blijkbaar het devies voor veel media idioten.
Kökcu heeft turks nationaliteit speelt namelijk voor het nationale elftal
Kökcü geboren in Haarlem, maar ja hem Nederlander noemen blijft lastig…
Idem trouwens voor Idrissi geboren te Bergen op Zoom en waarom worden andere spelers met een dubbele nationaliteit wel bij Nederland geplaatst. Beetje willekeur allemaal.
Waarschijnlijk omdat Idrissi en Kokcu uitkomen voor een ander nationaal elftal. Maar het blijven natuurlijk gewoon Nederlanders, geen Marokkaan en Turk met een Nederlandse achtergrond.

Je gaat Dessers toch ook geen Nigeriaan noemen met een Belgische achtergrond?
Ik zou Orkun toch echt bij de Nederlanders zetten hoor, ook al heeft hij ervoor gekozen om voor Turkije uit te komen. Hij is net zo Nederlands als mijn kinderen.
Over een aantal jaar is het weer grotendeels Nederlands als je ziet welke talenten er doorkomen.