frans-reichhardt

Columns

COLUMN • Op Boxing Day vieren honderdduizenden Engelsen feest in het voetbalstadion

Van de redactie

Het wordt al donker als mijn zoon en ik om half vijf ‘s middags in IJmuiden aan boord gaan van de veerboot King Seaways. De volgende ochtend zullen wij aankomen in Newcastle. Daar nemen we de trein naar Sunderland, de Noord-Engelse stad waar leven voetbal is en voetbal leven. Op Boxing Day bezoeken we de wedstrijd Sunderland-Blackburn Rovers, de nummers 13 en 3 van The Championship.

Boxing Day. In Engeland heeft het een magische klank. Voetballiefhebbers kijken er elk jaar naar uit. Bij ons is het Tweede Kerstdag, maar Boxing Day is anders. Waar bij ons met kerst niet wordt gevoetbald, gebeurt dat op Boxing Day wel. Altijd. Het is een traditie. Honderdduizenden voetbalfans trekken naar de stadions. Ook in Sunderland. 

Met meer dan 43.000 toeschouwers is The Stadium of Light bijna uitverkocht. Supporters zijn in een uitgelaten stemming. Sommigen dragen een kerstmuts. Een ander draagt een pak met diagonale rood-witte strepen waardoor hij eruitziet als een wandelende zuurstok. Er wordt veel gelachen. Dat is bijzonder, want Sunderland is een club van verdriet, veerkracht en volharding. Voor veel Mackems een verlengstuk van hun dagelijks bestaan. Met een belangrijk verschil: hier zijn zij onder lotgenoten. Hier weten zij zich gezien en gehoord en zijn zij met elkaar verbonden door het mantra ‘I’m Sunderland ‘til I die’. Hier drinken zij samen een Bovril, de typisch Britse warme rundvleesbouillon. Samen eten zij een pie, warme vleespastei in bladerdeeg. Samen schelden ze als Sunderland verliest. 

Na de wedstrijd gaan zij samen naar de pub. Zo was het en zo is het. Boxing Day staat bol van de goudomrande tradities. Het is een feestdag. Een voetbalfeestdag. Dat Sunderland vandaag wint, maakt de feestvreugde nog groter.

Volgens de KNVB is zo’n traditie van voetballen met kerst in Nederland niet mogelijk. Rotterdam bewijst het tegendeel. De laatste keer dat Feyenoord rond Kerst speelde, was op kerstavond 2017. Voor 40.000 toeschouwers werd het in Rotterdam 5-1 tegen Roda JC. Bij de zes wedstrijden die Feyenoord deze eeuw rond kerst in De Kuip speelde, kwamen gemiddeld 45.000 toeschouwers. En Feyenoord verloor niet een keer. Voetballen met kerst. Ook voor Feyenoorders zou het een feestelijke traditie zijn.


Frans

Delen

Reacties

Eens! Mooie dagen waren dat. Net even andere sfeer, bijna iedereen in vrij. Ik zeg doen!