Hasko van Dalen

Columns

Column • Voorspellen

Van de redactie

Sinds mijn tienerjaren heb ik twee grote passies: Feyenoord en The Rolling Stones. Bovendien hou ik van boeken, vooral van detectives. Tegenwoordig schrijf ik ze zelfs zelf. Ook volg ik de politiek op de voet. In mijn columns op deze website zal het dus niet uitsluitend over onze club en de Kuip gaan. Dat kan ik u voorspellen. 

Over voorspellen gesproken. Aan het begin van het seizoen wemelt het altijd van de voorspellingen. Wie wordt er kampioen? Welke teams behalen Europees voetbal? Welke ploegen gaan degraderen?  Meestal wordt dat spelletje in de winterstop herhaald. Dit keer werd er echter weinig gespeculeerd over het kampioenschap. Volgens de kenners is dat een gelopen race. De voorsprong van die ploeg uit Eindhoven is zo groot dat ze de titel niet meer gaan verspelen. Al zijn er enkelingen die erop wijzen dat ploegen van Peter Bosz na de winterstop vaak ineenstorten, maar onze achterstand is zo fors dat zelfs wanneer de koploper een paar keer achter elkaar verliest, wij nog niet bovenaan zullen staan. 

Verder dan de tweede plaats zullen we niet komen en zelfs dat wordt nog een heel karwei. Dat is geen schande. Voor aanvang van het seizoen werd in de media al voorspeld dat Feyenoord moeite zou hebben om de titel te prolongeren. Als je ziet waar de club vandaan komt dan is met die tweede plaats, als we die halen, helemaal niets mis.  Het levert een ticket op voor de Champions League en daarmee vele miljoenen. Na jaren waarin we alleen maar met tekorten kampten is dat een fikse opsteker. Het zou helemaal mooi zijn als we dan ook een keer de knock-out fase bereiken. Die kans hebben we dit jaar in de Europa League. Daarvoor moeten we dan wel eindelijk eens AS Roma definitief verslaan. Er zijn genoeg supporters die voorspellen dat ons dat nu eindelijk gaat lukken. 

Kritiek op spel
De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker supporters die kritiek hebben op het spel van de ploeg van Arne Slot. Volgens sommige clubwatchers duidt dat op tweespalt in het legioen. Verdeeldheid die ons wordt aangepraat. Zodra het een beetje goed gaat met onze club komen in kranten, op tv en via sociale media allerlei figuren opdraven die de prestaties naar beneden halen en trachten onrust te zaaien. Kijk en luister bijvoorbeeld maar eens naar Kenneth Perez op ESPN. Ik kan u voorspellen dat het legioen straks weer als één man/vrouw achter het team zal staan in de bekerkraker met PSV of FC Twente en vooral tijdens de Europese thuiswedstrijd tegen AS Roma. 

Maar natuurlijk mag je als trouwe supporter best kritiek hebben. Ik noem twee onderdelen van het spel: spelhervattingen en de achterbal. Bij veel tegenstanders zijn corners en vrije trappen rond de zestien kansen op een goal. Bij ons kan je op zo’n moment rustig een biertje gaan halen. Uit vrije trappen gaat de bal vaak hoog over en bij corners komt die meestal te laag en nog niet eens voorbij de eerste paal. Er was beloofd dat het team in het trainingskamp tijdens de winterstop extra zou trainen op spelhervattingen. Helaas bleek daar in de wedstrijd van afgelopen zondag tegen NEC weinig van. Negen belabberde corners en een handvol mislukte vrije trappen produceerde de ploeg. Tegenstander NEC kreeg er welgeteld één op onze helft en het was direct raak. 

Dan de achterbal. Het schijnt dat er ooit iemand heeft uitgevonden dat je door de bal vanaf de uittrap in de achterhoede rond te spelen de tegenstander uit de tent kunt lokken en dan met een splijtende pas de middenvelders kunt bereiken die ongestoord de voorhoede aan het werk kunnen zetten. Sindsdien is dit ook bij Feyenoord tot vast patroon verheven. Bijlow rolt de bal naar Hancko, die trapt hem naar Trauner, vandaar gaat die naar Hancko terug, dan via Bijlow naar Geertruida, die speelt hem terug naar Trauner, daarna wordt de bal verder getransporteerd naar Hancko, die hem naar Bijlow verder leidt en dan mag uiteindelijk Trauner kijken of hij een middenvelder aan kan spelen. Dat gaat dan in zo’n sloom tempo dat het lijkt op bejaardenvoetbal op een warme zomerse dag. Ik kan u voorspellen dat als dit straks weer gebeurt, ik vanaf mijn stoeltje op Vak V keihard zal schreeuwen 'Tempo’. ‘Schiet op’ ‘Naar voren!’. De supporters om mij heen vinden die opwinding maar overdreven. Zij leggen keer op keer uit dat dit hoort bij het tactische spel.  Dat kan wel zo wezen, maar ik voorspel dat het nog een keer goed mis gaat. Dan treffen we een snelle tegenstander die een van de achterhoedespelers de bal ontfutselt en staan we weer nodeloos achter. Maar ik kan u ook verzekeren dat ik dan weer in volle overtuiging de ploeg zal aanmoedigen om die misser ongedaan te maken. Het blijft ten slotte mijn cluppie.

Hasko

Delen

Reacties

Lekker negatief weer. Ik hoor niet anders.
Met deze column zou je supporters wet meer positief kunnen benaderen, iets wat wel goed is.
het gras b.v.
Worden alleen idioten uitgenodigd hier om een stukkie te schrijven?
Serieus, reageer dan ook gewoon niet. Prima als je het geen leuke column vindt, echt heel naar voor je en ik hoop dat je er geen blijvend trauma aan zult overhouden. Dat je geen psychologische bijstand nodig hebt en dat je geen columnfobie overhoudt aan deze zeer impactvolle gebeurtenis.

Soms moet je gewoon even je schouders ophalen en denken: 'hm, niet mijn stijl. Jammer'. En hoef je niet te reageren. Echt niet. Nee, écht niet.
Stijl?? Deze man is een volidioot.
Heel goed verwoord. Mag soms wel eens wat meer gedurfd, agressief en opportunistisch. Dat eindeloze breien gaat echt vermoeien, zeker wanneer er op het veld een gemakzucht gaat heersen dat het bij een voorsprong wel weer goedkomt. Dan is het weer billen knijpen bij een tegengoal.
Prima verwoord op het stuk ''kritiek op spel''. Ik snap ook niet dat dat zo lang moet duren, de tegenstander is ook niet gek dat ''wij ze willen uitlokken''. Dat inderdaad een verdediger de doeltrap neemt, omdat deze dan naar de keeper gaat, begrijp ik ook niet. Geef als keeper de bal aan Hancko of Trauner, geef heb door naar de backs, speel het middneveld in en ga aanvallen. Toevallig zag ik dit weekend een heel klein plukje van Real Madrid, dat ging echt van de keeper naar Nacho, naar Carvajal, het middenveld in en gaan aanvallen.
Vorig seizoen was daar altijd Kokcu die debal naar voren transporteede. Nu is het heen en weer balletje breed.
Eens, Kokcu was vorig jaar dé speler die de bal kwam opeisen. Nu zie je Trauner voortdurend scannen, maar blijkbaar zijn Wieffer en Timber wat minder happig om aangespeeld te worden. Zonde, want opbouwend is Trauner zo belangrijk. Zijn pass is bijna altijd goed, in tegenstelling tot een Geertruida, die veel balverlies lijdt.
Klopt ook, Kokcu versnelde het spel enorm, al vind ik dat Wieffer dat ook heeft/kan, dat zag je ook wel in de eerste helft. Wat ik overigens van Geertruida vind is dat het lijkt alsof niemand hem meer iets hoeft te leren. Zo ''arrogant'' loopt hij ook wel eens bij het Nederlands Elftal rond, waarbij hij regelmatig een foutje maakt door die ''arrogantie''.

Begrijp me niet verkeerd, Geertruida is enorm belangrijk, maar als Inverted Back zoals vorig jaar, zie ik dit seizoen totaal niet meer bij hem en vind ik hem als rechtsback ook niet van meerwaarde voor de rechtsbuiten, hij loopt in het midden namelijk alles dicht, waarbij op dit moment Dilrosun ook naar binnenkomt. Dat geldt ook voor Hartman aan de andere kant, waarbij iedere buitenspeler naar binnenkomt. Laat Hartman en Geertruida er nou eens echt ''overheen'' knallen.