Hasko van Dalen

Columns

Column • Wachten op seizoenstart

Van de redactie

Volgende week zaterdag mogen we alweer naar de Kuip. Dan speelt Feyenoord een oefenwedstrijd tegen het Belgische Racing Genk. Tot die tijd moeten we het doen met de strijd om het Europees kampioenschap en alle geruchten over vertrekkende en komende spelers.  

Het is behelpen als Feyenoord niet speelt. Met het Nederlands elftal heb ik niets. Al kijk ik wel elke wedstrijd. Zelfs als er niemand van onze club in de basis staat. Ook de andere duels in de race om de Europese titel heb ik gevolgd. Al stonden sommige alleen op de achtergrond aan terwijl ik met andere dingen bezig was. Dan richtte ik mijn blik pas op het scherm als er opwinding was over een overtreding, arbitrale beslissing, VAR-ingreep of doelpunt.

Twitterstrijd
Ondertussen vermaakte ik me met een Twitterstrijd tussen verschillende supportersscharen. Amsterdammers die Eindhovenaren inpeperden dat hun middenvelders echt niet zo goed zijn als de media beweren. Terwijl de Eindhovenaren er fijntjes op wezen dat spelers die bij dat Amsterdamse cluppie waren mislukt in hun nationale elftal wel blijken te kunnen voetballen. Tussendoor kwamen Rotterdammers het opnemen voor Lutsharel Geertruida na de kritiek die hij kreeg na de wedstrijd tegen Oostenrijk. Grappig dat iedereen op zo’n manier probeert zijn eigen gelijk te halen. Maar ook wel jammer, want al heb ik niets met Oranje, zolang we in het toernooi zitten vind ik dat we ons team moeten steunen, ongeacht van welke club een bepaalde speler afkomstig is.

Geluk en onrechtvaardig
Als ik de media mag geloven kan het Nederlands elftal zelfs heel ver komen. We hadden het geluk dat we van Oostenrijk verloren en derde werden in de poule waardoor we sterke tegenstanders ontlopen. Achteraf moeten we dus blij zijn dat de goal van Xavi Simons tegen Frankrijk werd afgekeurd. Al blijft het een twijfelachtige beslissing. Pas echt bont maakte de VAR het afgelopen zaterdag bij de wedstrijd Duitsland-Denemarken. Een goal van de Denen werd afgekeurd, terwijl beide spelers op gelijke hoogte stonden. Alleen omdat de Deen een grotere schoenmaat had, werd hij buitenspel gegeven. Voor die onzin is de buitenspelregel natuurlijk nooit bedoeld geweest.

Geruchtenstroom
Nou maakt het me bij de meeste wedstrijden om het Europees kampioenschap niet uit wie er wint. Voetbal zonder spelers in een Feyenoord-shirt kan mij maar matig boeien. Daarom kijk ik reikhalzend uit naar het begin van de competitie. Al maak ik me zorgen met welke spelers dat gaat gebeuren. Als ik sommige websites moet geloven verkassen bijna alle spelers van het elftal dat vorig seizoen de beker won naar een andere club. Het regent namen van potentiële aankopen, maar niet elk bericht daarover is even betrouwbaar. Ik ben dan ook razend benieuwd wie er zaterdag 13 juli in de Kuip op het veld zullen staan bij de oefenwedstrijd tegen Racing Genk. Al leert de ervaring dat de selectie dan nog zeker niet op orde is. De transferperiode eindigt pas eind augustus. Wat ik wel hoop is dat we dit keer al bij de start van het nieuwe seizoen op volle oorlogssterkte zijn. De punten die we afgelopen seizoen in de eerste wedstrijden lieten liggen hebben ons van meet af aan op een onoverbrugbare achterstand gezet. Ik hoop dat Te Kloese en onze nieuwe trainer Brian Priske beseffen dat zoiets ons niet nog een keer moet overkomen.   

Delen

Reacties

De belangrijkste reden dat ik niet naar het Nederlands Elftal kijk is het grote aantal rare persoonlijkheden die er in rondlopen, met Depay voorop. Hij heeft een zweetbandje, hij heeft voor elke wedstrijd weer een ander zweetbandje, hij is tijdens het toernooi naar de kapper geweest. Er zitten echt teveel prinsesjes en jankmuilen in dit elftal om je volledig te kunnen focussen op waar het om gaat, voetbal.
Tuurlijk, 'onze' Geertruida maakt ook plaatjes, maar houdt dat ondergeschikt aan zijn voetbalcarrière; ik heb er nauwelijks iets over gehoord. Laten we maar weer gewoon beginnen met de competitie en weer vol achter het team gaan staan met de spelers die gewoon met beide benen op de grond staan.
Om met je laatste opmerking te beginnen: die hoop hoef je niet uit te spreken; de heren zijn zich zeer bewust van waar en wanneer het kampioenschap achteraf is verspeeld. Ik zeg ‘achteraf’ want in elk ander seizoen had PSV punten verspeeld waar het dit seizoen niet deed. Net als Feyenoord het seizoen hiervoor had PSV nu een seizoen waar het muntje de goede kant opviel. Gebeurt dat dit jaar weer?
PSV werd in de winter ervoor leeggewicht, voor hoge bedragen.

Daardoor hadden ze alle tijd vervangers te halen enhet nieuwe seizoen meteen op volle kracht aan te vangen.

Achteraf kun je zeggen, hadden we Gimenez, Wieffer en Hartman maar voor het volle pond verkocht in de winter.

Dan was zo'n scenario voor ons nu misschien ook weggelegd.

Maar ja, op dat moment deden we nog volop mee. Hebben sindsdien volgens mij ook niets meer verloren. Toch bleek het niet genoeg.
Precies! Achteraf zaken bekijken is interessant en je kunt er soms iets van leren voor de toekomst (zie ook bijvoorbeeld de situatie Jörgensen), maar de beleidsmakers moeten in het heden de beslissingen maken. Ik stoor me mateloos aan al die pseudo-specialisten als de snor, Driessen en Krabbie, die én het achteraf anders (lees: beter) zouden hebben gedaan én nu al hun twijfels hebben over personen en zaken, met vage onderbuikonderbouwingen. Blijken ze ongelijk te krijgen dan worden ze er nauwelijks aan herinnerd, onder andere omdat ze zich omgeven door mensen die niet kritisch naar hen (mogen) zijn, en hebben ze wel (gedeeltelijk) gelijk, dan moet dat breed worden uitgemeten, alsof ze het grote orakel zijn. En alles lekker cheap voor de clicks.
Ga maar in de schoenen staan van een te Kloese, Slot en nu Priske, beslissingen nemend zonder voorkennis van de toekomst. De eerste twee hebben mede Feyenoord gebracht waar we nu zijn en Priske en zijn staf zijn door dezelfde beleidsmakers gescout, zorgvuldig gewogen en aangesteld.
Volgens mij staan er op het ogenblik voldoende Feyenoorders in de kijker van grote clubs, die ook zullen gaan verkassen voor flibnke bedragen. Ook een Gimenez kan voor een heel mooi bedrag verkocht gaan worden, ondanks zijn mindere tweede competitieronde. De lijstjes met vervangers liggen al klaar en voor een aantal posities zijn al gesprekken gaande. We concurreren met andere Europese (sub)toppers om het binnenhalen van deze spelers en er zijn tijden geweest dat dat niet het geval was.
Beleid wordt uitgestippeld voor de korte en lange termijn, maar wij supporters zijn geneigd om de beleidsmakers op de korte termijn te beoordelen, zonder wetenschap wat beslissingen voor de lange termijn kunnen betekenen.
Als er snel wordt geschakeld qua verkopen, dan kan er ook snel geschakeld worden met de aankopen.
1 september gelijk een grote testcase
....