Cyriel Dessers vs. Santiago Giménez: de statistieken van beide spitsen onder de loep

Van de redactie

In het seizoen 2021/2022 veroverde Cyriel Dessers de harten van het Legioen met zijn noemenswaardige invalbeurten en belangrijke goals. Met Santiago Giménez diende zich een jaar later een nieuwe spits aan die net als zijn voorganger een onuitwisbare indruk achterliet. Een mooi moment om eens de statistieken van beide heren in hun debuutseizoen bij Feyenoord langs de meetlat te leggen.

Cyriel Dessers
Op 31 augustus 2021 maakte Dessers op huurbasis de overstap van KRC Genk naar Feyenoord. In de huurdeal was een optie tot koop opgenomen. Twee weken later volgde zijn officiële debuut, in de Conference League-ontmoeting met Maccabi Haifa (0-0). De Belg kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen. In de uitwedstrijd tegen PSV (0-4) van 19 september liet Dessers voor het eerst van zich horen. Ondanks zijn korte invalbeurt van vijf minuten maakte hij een goal en leverde ook nog eens een assist af. In de eerste seizoenshelft speelde Dessers in totaal 21 wedstrijden, waarvan slechts drie als basisklant. In die duels leverde hij negen doelpunten en één assist af. Doordat Bryan Linssen ook gewoon zijn goaltjes bleef maken, moest Dessers genoegen nemen met een reserverol.

In de tweede seizoenshelft kreeg Dessers meer het vertrouwen van trainer Arne Slot, met name in de knock-outfase van de Conference League. In liefst zes van de zeven Europese begon de 28-jarige aanvaller in de basis. Ook in de Eredivisie kreeg Dessers vaker de voorkeur boven Bryan Linssen. In acht van de dertien competitieduels begon hij in de basis. In 2022 stond de teller op elf doelpunten en drie assists in de Eredivisie.

In De Kuip verwierf Dessers de naam ‘Mister 92’, verwijzend naar de 92ste minuut. In zijn eerste zeven Eredivisie-duels voor de Rotterdammers kwam hij vier keer tot scoren. Al die goals maakte hij telkens als invaller en vielen allemaal in de tweede minuut van de blessuretijd. De treffers op bezoek bij Sparta Rotterdam (0-1) en thuis tegen de Kansino formatie van AZ (1-0), dat in een trouwe partner heeft, bezorgden Feyenoord ook nog eens de winst. In het seizoen 2021/2022 speelde Dessers uiteindelijk 41 officiële wedstrijden voor Feyenoord, waarvan 24 als invaller en acht als basisspeler. In zijn 1957 gespeelde minuten maakte hij twintig doelpunten, een gemiddelde van 98 minuten per goal. Met tien treffers in de Conference League kroonde hij zich ook nog eens tot topscorer van het toernooi. Na een jaar kwam er een einde aan de samenwerking tussen Dessers en Feyenoord, dat er niet in slaagde de optie tot koop te lichten. De club en speler werden het niet eens over de financiële voorwaarden van een langer verblijf.

Santiago Giménez
Om het gemis van Dessers op te vangen trok Feyenoord voor het seizoen 2022/2023 twee nieuwe spitsen aan: Danilo en Giménez. Op 29 juli 2022 maakten de Rotterdammers de komst van Giménez bekend. De Mexicaan tekende een vierjarig contract in De Kuip. Op 13 augustus debuteerde hij in Feyenoord 1. In eigen huis tegen SC Heerenveen (0-0) mocht hij een klein kwartier meedoen. Op 27 augustus maakte hij – als invaller – zijn eerste doelpunt voor de Rotterdammers, in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Ook twee weken later in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam (3-0) pikte ‘Santi’ zijn goaltje mee. Vervolgens kwam de 22-jarige aanvaller tot de winterstop niet meer tot scoren in Eredivisie-verband.  In de Europa League maakte Giménez in alle zes de groepsduels minuten, maar wel vijf keer als invaller. Dat ging hem niet verkeerd af: vier doelpunten.

Daar waar Danilo in de eerste seizoenshelft de voorkeur kreeg in de spitspositie, veranderde dat vlak na de winterstop. Op 25 januari, toen Feyenoord in speelronde 18 NEC Nijmegen ontving, had Giménez een basisplaats veroverd, op dat moment pas zijn vijfde basisplek in een Eredivisie-wedstrijd. Sindsdien verscheen de Mexicaan altijd aan de aftrap en maakte hij veelal de negentig minuten vol. Ook in de knock-outfase van de Europa League stond Giménez telkens in de basis, met uitzondering van de heenwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk in de achtste finale (hamstringblessure). In twee van de vier bekerduels mocht Giménez het vanaf minuut 1 laten zien.

In de tweede seizoenshelft zette Giménez een ongekende reeks neer: zeventien goals en een assist in 27 wedstrijden (alle competities). Van scoren in de gewonnen Klassieker in de Johan Cruijff Arena tot de winnende goal maken in de kwartfinale van het bekertoernooi; Santi was op dreef. Giménez speelde uiteindelijk 45 officiële wedstrijden; achttien als invaller en zestien als basisklant. In zijn 2619 gespeelde minuten scoorde hij 23 keer, een gemiddelde van 114 minuten per goal. Dat is zestien minuten meer dan zijn voorganger Dessers.