arne slot schaal

VK Sportphoto

Nieuws

De erfenis van Arne Slot: "Fundament voor succesvolle voortzetting staat"

Karst

Arne Slot verlaat Feyenoord na dit seizoen en verruilt de Stadionclub voor Liverpool FC. De oefenmeester, die de afgelopen drie jaar hoofdtrainer was van Feyenoord, laat veel achter, zo stelt Mikos Gouka. Van leegloop in de staf tot een recordbedrag: deze vijf dingen laat Arne Slot achter in Rotterdam.

1. Vacatures
Arne Slot verruilt Feyenoord voor Liverpool, waardoor de vacature voor hoofdtrainer open komt te staan. Maar de oefenmeester uit Bergentheim vertrekt niet alleen naar Engeland; ook Sipke Hulshoff, Etiënne Reijnen en de Belgische 'head of performance' Ruben Peeters gaan mee naar Liverpool.

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker dat een hoofdtrainer zijn eigen assistenten meeneemt, en daar is nu alle ruimte voor bij Feyenoord. Daarnaast moet er een nieuwe 'head of performance' worden gevonden, maar het fundament van deze afdeling staat stevig. Met Leigh Egger en Stijn Vandenbroucke behoudt Feyenoord twee belangrijke pylonnen die achter de schermen veel werk verrichten.

2. Miljoenenbedrag
Slot vertrekt naar Engeland voor een recordbedrag. Het totale kostenplaatje voor Liverpool voor het aantrekken van Slot, inclusief Reijnen, Hulshoff en Peeters, kost de Engelse volksclub minimaal 13 miljoen euro. Het maakt Slot de duurste Nederlandse trainer ooit. Bovendien is het ook geweldig voor het imago van Feyenoord.

3. Aantrekkingskracht
De afgelopen jaren werd gezien dat Slot de aantrekkingskracht van de club vergrootte. Veel voetballers wilden graag onder zijn leiding spelen, maar velen haakten af zodra het over salaris ging. Feyenoord verwacht een vertrek van vier of vijf basisspelers en zonder Slot aan boord is het er niet eenvoudiger op geworden om nieuwe versterkingen naar Rotterdam te lokken.

4. Minderwaardigheidscomplex
De toespraak van Slot aan de selectie na de 2-3 overwinning op aartsrivaal Ajax ging afgelopen week viraal in Engeland. Slot sprak voortdurend in perfect Engels: "Dit is een goede overwinning, maar slechts één overwinning. Ons doel is groter dan hier winnen." Ook na de 6-0 overwinning liep Slot niet in de polonaise. Onder zijn leiding moest Feyenoord een club worden waar dergelijke uitslagen normaal worden gevonden, net zoals Europese overwintering weer normaal gevonden wordt in Rotterdam. Het minderwaardigheidscomplex is onder Slot verdwenen.

5. Slotball
Arne Slot staat bekend als een veeleisende coach. Volgens ingewijden zou het al een prestatie zijn als directeur Dennis te Kloese iemand kan vinden die zelfs maar de helft van de kwaliteiten van Slot bezit. Echter, zelfs na Slot hoeft Feyenoord niet in te storten. De professionaliteit rondom het eerste elftal is indrukwekkend en zal dat blijven. Ook de jeugdafdeling blijft onveranderd functioneren; Slot bemoeide zich nooit met de gang van zaken daar.

Hoewel het type voetbal dat hij heeft geïntroduceerd niet direct zal verdwijnen, zal een nieuwe trainer ongetwijfeld zijn eigen accenten aanbrengen. Feyenoord speelde bijvoorbeeld donderdag in Deventer tegen Go Ahead Eagles zonder Quilindschy Hartman, Mats Wieffer, Santiago Giménez, Igor Paixão en Calvin Stengs, maar zelfs met spelers als Antoni Milambo, Ayase Ueda en Luka Ivanusec bleef de speelstijl van opbouwen en druk zetten hetzelfde.

Hoewel de trainer van de afgelopen drie seizoenen enorm gemist zal worden, zou het fundament voor een succesvolle voortzetting nu moeten staan.

Delen

Reacties

Met de huidige spelers kan zelfs advocaat het eerste jaar succes boeken, alles zit zo ingeslepen.het 2de jaar als er na dit jaar weer 4a5 weggaan dan ga je pas echt zien wat voor trainer je hebt.
Aan het begin van dit afgelopen seizoen (en de 2 daarvoor) had ik ook nog m'n twijfels of het allemaal wel weer goed zou komen. Wat dat betreft verandert er nu niet veel. Dit komt ook wel weer goed. Het is alleen even de vraag, of dat gelijk vanaf het begin zal zijn.
Dick Schreuder en Marino Pusic 2 grote kanshebbers?
Alles hangt en staat met het type trainer die ze aantrekken
Schreuder denk ik niet speelt een ander systeem,Pusic is mogelijk, maar wil hij wel terug en wat gaat Shaktar vragen?