Nieuws
De totstandkoming van de gitaar-act: “Het optreden was écht live; trots op wat we hebben neergezet”
Mandy den Boer heft op haar visitekaartje de prachtige beschrijving ‘Manager Matchday & Events’ staan. In het Engels inderdaad, want Feyenoord speelt ieder jaar Europees voetbal en dan heb je als stadion te maken met de bepalingen van de UEFA.
Voor het duel met Red Bull Salzburg regelde zij samen met de projectgroep wedstrijdentertainment een prachtige lichtshow en een heuse live-act voor het publiek. Perspectief sprak met De Boer over de totstandkoming.
Mandy, kun je ons even bijpraten. Hoe ontstaat bijvoorbeeld het idee voor zo’n optreden van twee gitaristen en wie zijn die jongens? Natuurlijk heb ik de show niet in mijn eentje bedacht, ik zou heel veel mensen tekort doen als ik alle credits zelf opeis, haha. Binnen Feyenoord hebben we een projectteam geformeerd met collega’s van de afdelingen Marketing, Supporterszaken en Matchday & Events waarmee we tweewekelijks overleggen over het wedstrijdentertainment.
Ten behoeve van dit optreden zijn we geïnspireerd door een video vanuit het buitenland. In deze video zag je een saxofonist en violist een geweldige show neerzetten voorafgaand aan een wedstrijd van Real Betis. Alleen, hoe ga je zo’n optreden dan ook écht Feyenoord maken? Al snel kwamen we tot de conclusie dat een elektrische gitarist beter bij het karakter van de club past en zo ging het balletje rollen.
Maar aangezien wij geen van allen muzikant en geen experts zijn in het produceren van muziek, hebben we er een specialist bijgehaald. Dit was een bekende voor Feyenoord. In samenwerking met het Philharmonisch Orkest heeft hij gedurende de coronapandemie, ter vervanging van de Feyenoord Open Dag in 2020, meegewerkt aan de video “Ready to Play”.
Later, in 2022-2023, heeft Feyenoord en het RPHO elkaar weer gevonden in de vorm van een gezamenlijke productie waarbij het nummer “Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag?” in een klassiek jasje is gestoken. Via die connectie zijn we bij de gitaristen uitgekomen. Met elkaar hebben we zitten brainstormen over de inhoud van de programmering, die op verzoek van de interne projectgroep nog eens vijf keer is aangepast tot we het met elkaar eens waren.
Hoe waren de reacties van het publiek tijdens en na het optreden? Tijdens het optreden had iedereen in het projectteam zijn of haar eigen rol en positie. Het was mijn taak om de gitaristen naar het veld te begeleiden en het startsein te geven voor het optreden. We waren onwijs gespannen, ondanks dat we het optreden de dag voor de wedstrijd meerdere keren hadden getest. Het was mijn taak om de gitaristen naar het veld te begeleiden, te checken of iedereen gereed was en het startsein te geven voor de show.
Het leek erop dat de supporters eerst moesten wennen aan deze vernieuwing, maar nadat na ongeveer een minuut de bekende Feyenoord melodieën klonken, werd er door de gehele Kuip luidkeels meegezongen. De video heb ik meerdere malen teruggekeken en vanaf het moment dat het publiek erachter gaat staan en mee zingt, krijg ik elke keer toch weer opnieuw kippenvel.
Na het optreden liepen we het veld af en direct werden we door diverse supporters bedankt voor het gave optreden. Ook de dagen erna hebben we nog vele lovende berichten ontvangen en ook de resultaten uit het klanttevredenheidsonderzoek bleek de score ongekend hoog te zijn. We mogen dus met elkaar onwijs trots zijn op wat we hebben neergezet.
Voor herhaling vatbaar? Primair zijn wij binnen het projectteam altijd bezig om een nieuw concept te bedenken en onze supporters te verrassen met iets unieks. Het bedenken van nieuwe ideeën is onwijs leuk maar tegelijkertijd ook de meest lastige taak die we hebben. Met een stadioncapaciteit voor 47.500 personen heb je natuurlijk ook te maken met 47.500 verschillende meningen.
Wij zijn in ieder geval van mening dat we het liefst ons publiek keer op keer willen verrassen en steeds iets nieuws willen neerzetten, omdat we anders in herhaling vallen. Wellicht dat we ooit in de toekomst iets soortgelijks programmeren, maar in ieder geval niet op kort termijn.
Geen dj’s als Paul Elstak of onze eigen huisdj Bootsy Paul maar een liveoptreden dat we nog nooit eerder hebben gezien. Is dit een blijvertje of kunnen we de komende twee Champions Leagueduels andere acts verwachten? Veel mensen hebben een mening over optredens van DJ’s voorafgaand aan een wedstrijd, maar er is ook een hele grote doelgroep in het Stadion aanwezig die dit muziekgenre wel omarmt. Zoals hierboven al aangegeven willen we het liefst elke wedstrijd iets nieuws en unieks programmeren, waarmee we ons publiek kunnen verrassen en waarmee we ook een grotere doelgroep aanspreken, maar een show in elkaar zetten zoals voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – RB Salzburg vergt een hoop voorbereiding en tijd.
DJ Bootsy Paul is bij iedere thuiswedstrijd van de partij, hij draait tussen de optredens door, in de rust en na afloop van de wedstrijd. Dus hem ga je in ieder geval weer terughoren in het Stadion. Wat we verder gaan doen, blijft uiteraard nog een verrassing.
Dan de lichtshow. Vorig jaar zijn de aloude lampen vervangen en dit was volgens mij pas de tweede keer dat er een lichtshow plaatsvond? De lampen zijn bij de wedstrijd Feyenoord – AZ, op 18 februari 2023, voor het eerst getest door ze bij de opkomst van de spelers uit te zetten. Als ondersteuning van de optredens hebben we er inderdaad twee keer gebruik van gemaakt. De eerste keer tijdens het optreden van DJ Outsiders voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – AS Roma, op 15 februari ’24, en laatst tegen RB Salzburg.
Hoe ingewikkeld is dat? Een show verzinnen en wie doet dat? Nadat we het allemaal inhoudelijk eens waren over de demo voor de gitaristen hebben we een specialist op gebied van programmeren van verlichting in de armen genomen. Zij hebben door middel van een animatie een voorstel gedaan voor de show, welke ondersteunend was aan de muziek. In deze fase zien we alleen alles nog op een beeldscherm en moet in de praktijk blijken hoe dit geheel samenkomt in het Stadion.
Maar het verzinnen van entertainment binnen die wetgeving die voortvloeien uit de vergunning en conform de richtlijnen vanuit UEFA voor dit soort wedstrijden is geen gemakkelijke opgave.
Welke instantie voert deze show dan uit? Medewerkers van het Stadion Feyenoord? Dit is een samenwerking geweest met veel verschillende partijen; de producent en de gitaristen, die ook met een band nog in de studio zijn geweest om het geheel op te nemen op tape, de geluidspartij, de partij die de regie had over de stadionverlichting en het projectteam. Even voor de duidelijkheid, het optreden in De Kuip door de gitaristen was wel écht live. De reden waarom we dit hebben opgenomen in de studio was enerzijds als back-up voor het geval er een technisch mankement zou zijn en we hebben een deel van het nummer als teaser meegenomen in de Matchday video.
Reacties