dilrosun-1

Foto: Feyenoord.nl

Nieuws

De ups en downs van Dilrosun

Dennis

De langverwachte krabbel staat op papier. Al weken gonsde de naam van Javairo Dilrosun in Rotterdam, maar vandaag mag hij zich officieel Feyenoorder noemen.

Frank Arnesen heeft met Dilrosun zijn vurig gewenste linkeraanvaller binnen. De 24-jarige speler wordt overgenomen van Hertha BSC en tekent een contract tot medio 2026 bij de Conference League-finalist. Dilrosun moet het gat gaan opvullen dat vrij viel sinds het vertrek van Luis Sinisterra naar Leeds United.

Dilrosun heeft zodoende een transfer naar een topclub en Feyenoord een relatief jonge speler waar rek in zit qua veldspel en transferwaarde. Dilrosun krijgt specifieke kwaliteiten toegedicht. Hij heeft een goede dribbel, is snel, heeft een passeerbeweging in huis en kan een doelpunt maken én voorbereiden. Maar het is ook een speler die zijn kwaliteiten sporadisch heeft laten zien. De verwachtingen zullen desalniettemin hoog zijn in de Kuip. Dilrosun wordt gezien als een speler die er direct moet staan.

Aan zijn voetbalopleiding zal het in ieder geval niet liggen. Opgegroeid in Amsterdam-West legt de jonge Dilrosun de basis van zijn techniek op de vele pleintjes waar stoeptegels schots en scheef liggen. Ajax heeft zijn talent al snel in het vizier en neemt hem op in de jeugdopleiding. Na acht jaar op de Toekomst besluit de dan 16-jarige Dilrosun naar Manchester City te vertrekken. Hij vindt dat Ajax te lang wacht met het aanbieden van een contract en Manchester City weet hem met een verbluffende rondleiding over te halen. Het is 2014, een tijd dat meer jeugdige talenten de oversteek wagen naar kapitaalkrachtige clubs in het buitenland. 

Na vier jaar in Manchester groeit het besef dat de hoofdmacht van The Citizens een brug te ver is. Weliswaar mag Dilrosun regelmatig op het veld staan met spelers als Agüero, De Bruyne en Sterling en trainen onder Pep Guardiola, echt aandacht krijgt hij niet. Teveel spelers dingen naar een debuut dat er waarschijnlijk nooit van zal komen. Dilrosun ziet met lede ogen aan dat de jeugdopleiding van City niet opleidt voor het eerste elftal, maar voor vroegtijdige transfers dat het label ‘City’ dragen. Dilrosun trekt op 20-jarige leeftijd zijn conclusies en vertrekt naar Hertha BSC. Maar niet na een kleine sneer uit te delen richting City. “City is een bedrijf. Spelers zijn hun handelswaar”.  

Bij Hertha BSC beleeft Dilrosun een droomstart. Na zes wedstrijden staat de vleugelaanvaller op twee goals en drie assists. Niet gek voor iemand met even zoveel wedstrijden als profvoetballer in de benen. ‘Eine Holland-Rakete’ kopt Bild dan ook in 2018. Dilrosun prijkt zelfs bovenaan de lijst van beste spelers van de Bundesliga, bijgehoudend door diezelfde krant. Ook bondscoach Ronald Koeman is de reuring in Duitsland niet ontgaan. Dilrosun ontvangt een uitnodiging voor het Nederlands elftal en maakt zijn debuut voor Oranje in de Nations League wedstrijd tegen Duitsland. 

Het lukt Dilrosun daarna zijn spectaculaire proflancering geen vervolg te geven. Van vaste waarde belandt hij in Berlijn op de bank. Om aan spelen toe te komen vertrekt hij voor een seizoen op huurbasis naar Girondins de Bordeaux in Frankrijk. Afgelopen seizoen kwam hij daar tot 32 wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde. Hij kon daarmee niet voorkomen dat Bordeaux degradeerde uit de Ligue 1. 

Voor Dilrosun lonkt nu een nieuw avontuur. Hij strijkt neer in Rotterdam-Zuid. Als enkelvoudig international en met een jeugd c.v. dat klinkt als een klok. En met een kortstondige demonstratie van kwaliteiten in Duitsland. Maar ook als een speler met vier seizoenen profvoetbal in de benen waarvan een gedeelte als bankzitter.

Vraag is of Dilrosun de erfenis van Sinisterra kan dragen. Hij zal daarvoor zijn belofte moeten gaan inlossen.

Delen

Reacties

Hij zal wel als vervanger voor Til zijn gehaald. Ik hoop dat we nog een goede buitenspeler en spits binnenhalen voor de start van de Eredivisie.
Ik zie hem eerder als vervanger van Nelson of Til
Fijn artikel. Erg nodig om de lezer wat achtergrond/inzicht te bieden in het woud van meningen en geruchten.
In de platte tekst, derde alinea, tweede zin staat "Amersdam-West" hetgeen natuurlijk "Amsterdam-West" dient te zijn. 😉
Onder het mom van typo's even onder deze reactie.

Vlak daaronder, 'hij vind dat Ajax' zonder -dt
Hoop niet dat dit de 1 op 1 vervanger is van Sinisterra. Denk niet dat hij de erfenis kan dragen ondanks dat ik het geen slechte aankoop vindt. Ik denk eerder dat Dilrosun gehaald is als vervanger van Nelson. Met als extra optie dat die op elke plek kan spelen voorin en achter de spits. Gnonto lijkt me de vervanger van Sinisterra vanaf links. Daarnaast verwacht ik dat Dessers nog komt als concurrende spits
Ben benieuwd. Om de verwachtingen te managen: denk dat het even duurt voordat hij wedstrijd fit is (is bij alle spelers). Arend Martijn heeft de drempel hoog liggen wat dat betreft. En terecht.
Interessante speler
Ben erg benieuwd hoe die het gaat doen
Hij gaf zelf aan in interview met Feyenoord dat slot 'een tijdje geleden' (maand, jaar?) hem voor de 10 positie wilde hebben. Komt hij dan als vervanger voor sini zoals vermeld of til? Dacht zelf eerder gnonto als vervanger voor sini