Primeur Bevestigd
afgekeurd-spandoek-lazio-uitsnede

Nieuws

UPDATE: Dit is het verboden Lazio-spandoek

Van de redactie

In aanloop naar de Europese kraker met Lazio ging het over meer dan alleen voetbal. Zo werd het spandoek dat getoond zou moeten worden tijdens de opkomst van de elftallen afgekeurd door de UEFA

Op 17 oktober kwam in aanloop naar het duel met de Romeinen naar buiten dat de UEFA een sfeeractie van de Feyenoord-fans heeft afgekeurd. Reden zou zijn geweest dat de uiting te provocerend zou zijn, wat in strijd is met de regelementen van de UEFA. Het spandoek betrof een knipoog naar Lazio-trainer Sarri, met als inspiratie voor het doek: de film Clockwork Orange. Aanleiding voor de link met Sarri is het treffen met de Romeinen in de groepsfase van de UEFA Europa League in 2022. Destijds bestempelde hij De Kuip als een 'psychiatrische instelling'.

Opvallend is overigens dat Feyenoord zelf het doek al had goedgekeurd voor de desbetreffende avond. De verwachting was dat de goedkeuring van de UEFA slechts een formaliteit betrof, maar toch staken zij een stokje voor het doek omwille van bovenstaande redenen. Hiermee was de moeite van het sfeerteam dus voor niks. Feyenoord zelf zag er geen heil in om het doek te gebruiken voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Hier vond Feyenoord-icoon Willem van Hanegem het zijne van. 

UPDATE: We krijgen veel opmerkingen en vragen van supporters die zeggen dat dit ontwerp offline gehaald moet worden. Vanzelfsprekend heeft 1908.nl voor publicatie contact gehad met het sfeerteam. De onderstaande afbeelding was dermate veel gedeeld, dat er geen bezwaar meer was voor publicatie. 

Rest alleen nog de vraag: Wat vind jij van het ontwerp en het feit dat het doek is afgekeurd? Laat het weten in de comments! 

whatsapp-image-2023-11-02-at-212326
'Look who came back to our lunatic Asylum!'

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Niet zo stuitend toch. Daar had Sarri ook wel om kunnen lachten.
Sarri kan nergens om lachen.
Fantastisch doek
Dacht dat die kop uit Saw kwam ipv Clockwork Orange. Begrijp dat de Uefa dit te aanstootgevend vindt.
Geweldig. Misschien was "look Who came back" genoeg.

Zonde. Allemaal naar Rome in een wit dokterspak
Ik vind het doek ook iets te ver gaan.. Maar wel 100 punten voor de moeite die erin gestoken is!
Nou we hebben ze het op het veld laten zien..... Hulde!
Was wel heel erg op de man gericht
Wat sari roept moet hij weten ...moet je boven staan, .terecht dat het is afgekeurd
Dus Sarri mag wel wat roepen over De Kuip en zo'n Fantastisch spandoek mag dan niet..wat een onzin
Jongens vh sfeerteam mogen best zo nu en dan de grens opzoeken,waar ze normaal niet eens zover gaan
Hannibal en freddy waren ook vet,en goedgekeurd,wat is het verschil met een seriemoordenaar en dit doek?
Vind het plaatje in het midden niet echt passen.
Doe dan idd een fictief figuur als de joker.

Ik neem aan dat hij niet op de tekst is afgeschoten.
En was het doek al gemaakt?
Ik zou zeggen eerst dan afstemmen of het mag
Doek was voor meer dan 80% klaar,als het sfeerteam moet wachten,dan is het onmogenlijk een sfeeractie zoals we gewend zijn te maken
Uefa geeft je 1.5 week duidelijkheid,terwijl ze zo'n 4 weken minimaal nodig hebben
Van begin tot eind is dit echt een hele operatie waar veel mensen echt geen idee van hebben
Als je kijkt naar de rest van europa naar sfeeracties,dan is de frustratie natuurlijk hoog bij de jongens die hier buiten de normale baan,zoveel mogenlijk uren erin steken
Tekst was ook afgekeurd. En het plaatje in het midden is een karikatuur van een fictief figuur.
Schitterend doek. Wat een creatieve geesten.
Jammer dat het is afgekeurd. Helaas is ergeen gevoel meer voor humor met een knipoog. Of ik t begrijp? Denk dat t gezien moet worden in de wereld waarin we leven. Angst regeert. Gevoelige zieltjes die zich aangevallen voelen en als een gek gaan schieten. Misschien is gedacht dat voorkomen beter is dan genezen.
Ze kunnen beter op andere dingen letten.

Zonde van de tijd en materiaal die er in is gestoken.
Beetje jammer dat dit is afgekeurd. Ze hebben er zoveel tijd in gestoken en hij is natuurlijk gewoon heel vet. Maar ja de maffia is altijd tegen ons
Echt jammer. Zoveel werk. Het kunstwerk is afgekeurd op basis van de afbeelding en op de gekozen woorden. Volgende keer iets andere woordkeus en de afbeelding van de aan te spreken persoon iets minder ridiculiseren en het gaat de wereld over.
Mooi gemaakt. Maar dit is in mijn ogen logisch dat het is afgekeurd. Een gemiste kans want ik denk dat een kleine nuance net zoveel impact had kunnen maken.
Ben wel benieuwd waarom het dan terecht afgekeurd is in jou ogen. Kunnen we misschien wat van leren 😅
Het is toch een duidelijke reactie op de negatieve kritiek van Sari vorig jaar? Het is daarom toch volkomen logisch dat de UEFA dit iterpreteerd als 'uitdagen'?
Maar als we op uitdagen gaan afkeuren, dan hadden er een hoop afgekeurd moeten worden. Vind jij de actie "disturbing"? En zo ja, natuurlijk wat dan precies?
Kan je eerdere doeken opnoemen bij Feyenoord die qua tekst of afbeelding refereerde naar uitspraken van de tegenstander en die zijn goedgekeurd door de uefa?

Ben je het er mee eens dat het een reactie was op Sari? Ben je het er ook mee eens dat Sari zijn reactie vorig jaar: negatieve kritiek was? Als je het met beide eens bent, snap je dan dat zon actie als deze waarbij zijn kritiek tegen hemzelf wordt gebruikt als 'uitdagen' gekenmerkt kan worden?

Zo niet, dan zou mijn advies zijn om dit soort spandoeken 'extern' te laten keuren, en niet door de huidige personen bij Feyenoord.
Jeetje dat zijn een hoop vragen haha. Maar zo 1 op 1 is dat heel lastig. Maar ik zie het meer hetzelfde als een sfeeractie over een "oorlogsdaad", het opeten van je tegenstander door een kannibaal.

Natuurlijk heeft het te maken met de uitspraak van Sarri. Maar dat zou geen probleem moeten zijn. Want hij wordt hier niet gekwetst, het is een creatieve reactie. Zonder er iets ergs van te maken. Dat zijn reactie negatieve kritiek was, dat klopt. Maar negatieve dingen moet je ombuigen. Sarri gaf het zelf nog aan, ik zie liever een spandoek over mij. Dan dat er met bekers pis op mij gegooid word.
@Polski , Wie er wordt gekwetst, of dat degene waarover het gaat het wel/niet erg vind doet er niet toe toch? De Uefa beoordeelt het, hebben regels, toetsen het daaraan. Zoals ik mezelf in de uitspraak van de UEFA kan herkennen:
- De actie refereert naar een uitspraak van de tegenstander;
- De uitspraak van de tegenstander was negatief kritisch;
- De reactie gebruikt de uitspraak van de tegenstander, tegen hemzelf.
Deze redenering is vast gehanteerd en dan snap ik dus dat UEFA dit niet goedkeurd.

Ik zou echt voortaan, om risico's te verkleinen, dit soort doeken toetsen door een jurist. En niet degene die voor Alwin contracten opstelt richting journalisten, want die is biased :P
@Schuurspons die 3 punten die je noemt zijn nooit zo door de urfa benoemt. De uefa is zelfs helemaal niet inhoudelijk geweest op hetgeen zich er af speelt. Het enige wat hun zeiden was: disturbing and provocative.

En over het goedkeuren. Kan je beter wijzen naar de vele afdelingen van Feyenoord waar het langs gaat dan naar iemand die zich niet tot nauwelijks bezig houdt met de sfeeracties. 😅
Eens, Schuurspons, een megaspandoek dat zich met de tekst "Look who's back" richt op één persoon. Ik kan me voorstellen dat dat niet wenselijk is.
Wat een onzin man. Welke nuance? Er is werkelijk niks naars op te zien. De gemiddelde kinderfilm is enger.
Vind ik dus ook. Daarnaast wordt er ongelofelijk met twee maten gemeten; Een trainer mag wel heel generaliserend uitspraken doen over het publiek van de tegenpartij maar een reactie, die prima door de beugel kan, kan niet.
En als ik rekening hou met wat ik over Sarri heb gehoord en gelezen, had hij zelf totaal geen probleem gehad met zo'n spandoek. Die is zelf binnen de voetbalwereld zo onaangepast als het maar kan.
Spandoeken gaan toch verdwijnen, want je beledigt iedereen tegenwoordig met alles. Mensen zijn met sneltreinvaart mietjes aan het worden geloof ik.
Ik ga weleens met mijn 2 neefjes van 7 en 9 jaar naar Feyenoord. Ik zou ze even naar een ander kant laten kijken. Kom op jongens, we kunnen beter. Niet verlagen tot het niveau van Sarri.
Jochies van 7 en 9 zien op internet en TV veel heftigere beelden vergis je daar aub niet in.
Het is geen vrijbrief om de jochies dan allerlei heftigere beelden te tonen. Dat heet opvoeding. Fatsoen, gezin en voetbal kunnen hand in hand.
Enige ding is, dit is niet heftig.
Is dat die trainer van Lazio in het midden?
Dan snap ik wel dat hij niet werd goedgekeurd eerlijk gezegd
Is volgens mij de acteur uit die film Clockwork Orange.
Het feit dat die twijfel er is (ook bij mij) is denk ik al een reden. Wordt in ieder geval geïnsinueerd dat hij het is.
De kleurstelling en letterstijl is echt heel fraai. Maar begrijp wel dat de maffia dit afkeurt, echt zonde. Clockwork orange notabene een van mijn favorieten. Ophangen die lui.
De boete was vorig jaar 30.000 euro voor afsteken van vuurwerk en het gooien van voorwerpen waaronder een katheter urine naar Sarri die de Kuip een bolgia noemde.

De UEFA vindt het spandoek waarschijnlijk een verwijzing naar iets waarvoor een boete gegeven is en staan het doek daarom niet toe.

Het is gissen maar iets anders is nauwelijks te bedenken. De knipoog ontbreekt daar en ook het besef hoe hard er aan het doek gewerkt is. Sarri zelf had er waarschijnlijk nog wel om kunnen glimlachen.
Misselijk kinderachtig en beperken van artistieke vrijheid. Alsof dit een rel zou veroorzaken...
Ik zou dan maar eerst eens uit gaan kijken wedstrijden te stoppen voor een papieren of plastic bekertje want daar komen wèl rellen van.
Ik vind hem wel heel gaaf. Jammer dat het nu niet het verdiende podium krijgt. Wel hulde voor de velen die hier hard aan gewerkt hebben
Was heel gaaf geweest en is feitelijk niet provocerend maar het getuigt juist van zelfspot.
Schandalig dat dit afgekeurd werd.
Je kan niks anders concluderen dat de creativiteit wel weer geweldig was. Echter vind ik het ook wel.heel erg naief. Had het lekker op Feyenoord Thuis Gekkenhuisngehouden, dat is een leus die al jaren bestaat en had genoeg raakvlak met de uitspraken van Sari. Heel zonde van de manuren.
Geweldig, origineel, creatief, kortom een stuk werk waar wij trots op mogen zijn. Humorloze uefa laat zich weer van zijn puberale kant zien.
Wat ik niet begrijp is dat dit spandoek eerst gemaakt is voordat het aan de UEFA is getoond. Ik zou dat toch andersom doen, denk ik.
De uefa geeft altijd pas 1/1.5 week van te voren toestemming. Een actie maken kost minimaal 2 weken. Een actie als dit zeker 5 weken. Feyenoord had het goedgekeurd en gaf aan geen problemen van de uefa te verwachten. Je kan nooit wachten op de uefa dus, aangezien die altijd pas laat voor de wedstrijd akkoord geven. En of ze akkoord geven hangt weer af van welke waarnemer er op de wedstrijs wordt gezet.
Het feit dat een spandoek wordt verboden door de EUFA maffia, is een schande op zich....

1. Waar is de vrijheid van meningsuiting? Kwetsen we überhaupt iemand?
2. Wat heeft die Jostiband op Nederlands grondgebied te zoeken en vooral te beslissen?
3. Waar is het bestuur van Feyenoord om zijn mannetje te staan en het op te nemen voor de enige entiteit waarom deze club nog bestaat?

Dipe en diep triest mannen....
Dat is een bediening voor de jostiband
1. Vrijheid van meningsuiting heeft hier helemaal niets mee te maken. Dat wil enkel zeggen dat de overheid je, los van uitzonderingen, niet de mond mag snoeren.
2. Deelname aan de Champions League levert je miljoenen op, maar daar staan veel UEFA-regels tegenover. Blijkbaar (wist ik ook niet) gaan die ook over spandoeken als deze op de tribune.
3. Los van dat je de rol van supporters niet moet overschatten, ik snap volkomen dat Feyenoord heel lief is voor de UEFA wetende dat we nu al 36 miljoen van ze hebben gekregen en dat dat bedrag nog verder zal stijgen.

Verder, super uitgevoerd spandoek, maar voor de UEFA iets te veel op de man gespeeld, denk ik.
1. Wel degelijk ....Wat zijn de uitzonderingen dan? Een voetbalwedstrijd? Straks ook het Hockeytoernooi van je dochter omdat het zwart witte tenue hun niet aanstaat?
2. Dus geld boven alles begrijp ik uit je betoog? Er was eens een periode dat voetbal voor het volk was en niet voor de doorsnee RTL4 kijker met een pre-paid abonnement op de CL..klinkt dat bekend? We moeten dus maar alles slikken vanwege die Uefa euro's?
3. Geld dus...dat zeg ik...

Verder.....voetval is emotie, en Uefa heeft geen relatie met emotie, alleen als het gaat om euro's...moet je toch met mijn eens zijn....

#volgende keer: op naar een nog gekker spandoek! en dan schijt hebben aan de maffia...en Markvdrheijden...Amen
1. Uitzonderingen zijn beledigingen obv bijvoorbeeld ras of geloof, smaad en laster, aanzetten tot discriminatie of geweld, enzovoort. Maar het recht op vrijheid van meningsuiting heeft enkel betrekking op wat de wetgever wel of niet mag verbieden. Iedere organisatie mag voor zijn leden, deelnemers of wat dan ook (denk aan UEFA en voetbalclubs in de Champions League, of Feyenoord en supporters) extra regels opleggen. Tot zover mijn inleiding Recht. ;-)
2. en 3. Ben dat op zich wel met je eens, maar het is een achterhoedegevecht. Die discussie hadden we dan een jaar of 30 terug moeten voeren.
Los van het geld en de gewilligheid van Feyenoord, ik denk dat ze weinig meer kúnnen doen als je eenmaal mag deelnemen. UEFA bepaalt dan inderdaad.

Ook schijt hebben aan mij... oké.
Tsja de UEFA mafia en de Italianen zijn twee handen op een buik. Lazio helemaal.

Ik hou mijn hart vast voor het arbitale trio en de VAR of moet ik zeggen NAR beoordelingen? Laten ze in Godsnaam eens onpartijdig zijn.
Ben ik trouwens de enige die het irritant vind dat pas onderaan de hele geschiedenis de foto staat waar het om draait? Hulde voor deze site, maar het nieuws is het spanddoek. Zet die foto dus gewoon lekker bovenin
Omdat mensen anders het artikel helemaal niet lezen. Niet heel gek toch?
Je hebt gelijk hoor..ook ik dacht even: " Dan gaan ze wel heel ver dat de stand van de thuiswedstrijd te schokkerend is.."
Echt heel ziek! Wat een vet doek is dat geworden!
Toch tering ziek dat dit niet mag. Letterlijk, what the fuck.
Iets met UEFA maffia
Dit is nog niks als je vergelijkt met
Dingen die in verleden zijn vertoont
Wat een mooi doek, super vindingrijk. Klote UEFA erg jammer dat dit niet door mocht gaan
Waanzinnig mooi doek !
Zonde van het werk .
Komt nog wel eens van pas in de Kuip toch?
Heel mooi alleen jammer dat mensen weer moeten lekken werd nog netjes gevraagd niks online te gooien vanwege gezeik