Primeur Bevestigd
katheter-fey-lazio-coen-boom

Foto: Coen Boom - FeyenoordinBeeld.nl

Nieuws

Oorlog achter de coulissen: UEFA keurt sfeeractie af

Puck

Er is sinds afgelopen week veel communicatie tussen de UEFA en Feyenoord. De club en de Europese voetbalbond liggen met elkaar in de clinch over een sfeeractie die door supporters is ingediend voor de aankomende wedstrijd van S.S. Lazio tegen Feyenoord. De UEFA heeft de actie afgekeurd; de club heeft de keiharde 'nee' doorgecommuniceerd naar supportersvereniging De Feijenoorder.

Sinds enige jaren legt Feyenoord sfeeracties, die door het sfeerteam van De Feijenoorder uitgevoerd worden rond Europese wedstrijden, voor bij de 'UEFA venue director' ter controle en goedkeuring. In dit geval werd er een keihard 'nee' gegeven. De gegeven reden: "We have reviewed the proposal and unfortunately is not something that can be approved. The message appears to be provocative given that it is a response to a comment previously made by the Lazio coach and the image is considered disturbing and therefore unfit for a sport event. For this reason, it is considered to not be compliant with Article 16.2 of the UEFA Disciplinary Regulations:"

Vrij vertaald geeft de UEFA aan dat de sfeeractie is afgekeurd, omdat het een reactie is op een eerder door de Lazio-coach gegeven interview. Welk interview dat is, laat natuurlijk weinig aan de verbeelding over. Tijdens zijn bezoek aan De Kuip maakte Sarri op een op z'n zachtst gezegd memorabele wijze kennis met Het Legioen. Zowel op het veld, in de dug-outs als op de tribunes ging het er lang niet altijd even vriendelijk aan toe. Bekers bier vlogen naar het veld, maar de wedstrijd werd vooral berucht door het 'katheter-incident', waarbij vanaf de invalidetribune een zak met urine werd gegooid naar de bank van Lazio. Sarri noemde De Kuip na afloop een 'bolgia', wat kan worden vertaald als een psychiatrisch ziekenhuis.

De UEFA heeft op basis van het ontwerp besloten om het doek af te keuren. De daarvoor meegestuurde onderbouwing Artikel 16.2 werd meegestuurd: "The use of gestures, words, objects or any other means to transmit a provocative message that is not fit for a sports event, particularly provocative messages that are of a political, ideological, religious or offensive nature." Feyenoord heeft zich fel verzet tegen deze opgevoerde reden, maar dus zonder succes. Volgens Feyenoord was er geen enkele sprake van een aanstootgevend karakter.

Het ontwerp ligt naar verluidt in de lijn van de memorabele sfeeracties van de laatste jaren zoals de fenomenale 'Never Stop Dreaming' voor de wedstrijd Feyenoord - Olympique Marseille en de 'Hannibal Lecter'-actie voor de wedstrijd Feyenoord - Slavia Praag. 1908.nl zocht contact met De Feijenoorder voor verdieping voor dit artikel. Momenteel is de frustratie nog te groot om tot een reactie te komen. Het sfeerteam geeft aan ernstig teleurgesteld te zijn en bevestigt dat de sfeeractie is afgekeurd op grond van bedenkelijke redenen, waarin het zich in het geheel niet kan vinden. Het sfeerteam houdt al jaren rekening met de regels van de UEFA en probeert op een ludieke manier binnen de lijntjes van de regelgeving te kleuren. 

Wij hopen later vandaag met een uitgebreide reactie vanuit het sfeerteam en/of De Feijenoorder te komen.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Oorlog? Zullen we dat woord gebruiken als het gaat om Oekraïne of Gaza / Israel en in voetbalkwesties voor minder ronkende termen kiezen. Dat lijkt me wel zo verstandig en vele malen realistischer. Of wil de reactie van de website een deel van supporters weer provoceren tot gedrag dat de club al zo vaak financiële en publicitaire schade heeft berokkend?
Jullie leren het ook nooit, hè?! :-(
Het sfeerteam houdt al jaren rekening met de regels van de UEFA en probeert op een ludieke manier binnen de lijntjes van de regelgeving te kleuren.

Lekker dan al die moeite om binnen de regeltjes te blijven en dan is er vervolgens herhaaldelijk een ander clubje die lak heeft aan de regels en keer op keer vuurwerk afsteekt. Frustrerend lijkt me dat.
Wat voegt de UEFA nu eigenlijk toe aan het voetbal? Ze keuren het ontwerp van shirts af. Ze keuren sfeeracties af. Ze delen boetes uit voor onveilige situaties (lijkt me meer zaak voor de club versus de vergunningverlener). En ze laten Feyenoord spelen met zo'n lelijk wit blok op de rug wat geen enkel doel dient.

Organiseer gewoon dat die loting wordt voltrokken en maak het juiste bedrag over naar deelnemende clubs.
Mental hospital daar moet je watmee inderdaad! Gewoon doen.
Sarri: "Het enige wat ik niet leuk vind aan het Nederlandse voetbal zijn de fans van Feyenoord"
Kansloos dus. Alles waar je mee komt wordt dan afgekeurd.
Ipv met een spandoek, kan je m natuurlijk ook op het veld vernederen. Het is maar een idee.
Al die Fransen toen in Marseille, die gezamenlijk het UEFA MAFFIA uitdroegen op de tribune, zou daar vooraf toestemming voor zijn gevraagd…. ?
Worden weer fakkels en vuurwerk van "supporters " die dat het toppunt van sfeermaken vinden.
De UEFA kan zich beter druk maken over die laserpennen in Athene!
tikkie voor je kop bedoel je ?
Hoe stuur ik die ? ( ben een ouwe man he )
Met een bionische arm vanaf de Groene Hilledijk😂😂😂 Net voor de wedstrijd dus🤪🤪🤪
Hahaha. Ik ben zelf ook niet de jongste.
Eenvoudig te raden wat het thema was: Welkom terug in het gekkenhuis

Uefa zou bezig moeten zijn met de regeltjes dat er 5% uitbezoekers aanwezig moeten kunnen zijn in Italië. Zeker na de stevige woorden dat een boycot zoals vorig jaar van Frankfurt nooit meer voor zou mogen komen.
was het doek al gemaakt of was het alleen een ontwerp
Vgm alleen ontwerp, maar om nu een nieuw ontwerp te maken kost veel tijd en dan moet je nog de actie zelf gaan maken wat vanzelfsprekend ook heel veel tijd kost. Wel echt zonde.
Bijna klaar🥲😭,binnen een week maak geen spandoek,zijn geen tovenaars
Lastig om hier nu een mening over te vormen. Wat wilde De Feijenoorder precies voor sfeeractie uitvoeren dan? Dat is mij uit bovenstaande niet duidelijk.
Doodzonde. hopelijk bedenken ze een andere vette actie om onze mannen een boost te geven voor een zeer belangrijke wedstrijd!
Als je goedwillende supporters verenigingen hun legitimiteit wil ontnemen moet je dit soort vage reacties geven op verzoeken. Een beetje concreter zou wel helpen.
Wat gebeurd er als we hem nu toch ophangen? Eigen gemaakte spandoeken mogen wel altijd toch?
De UEFA is toch ook een verschrikkelijke organisatie, daar mag je echt helemaal niks van. Weet de club ook eens hoe betutteling voelt.
Wat wilde De Feijenoorder precies voor sfeeractie uitvoeren dan? Dat is mij uit bovenstaande niet duidelijk.
Als je een beetje logisch nadenkt kun je dat wel invullen toch...
Ik kan prima logisch nadenken, maar mensen zouden eens wat minder moeten 'invullen' en daar dan een mening over hebben. Eerst gewoon meer vragen wat er nu eigenlijk precies speelt.