t-zand-en-sebaoui-dordrecht

Nieuws

Dordrecht verrast: "Zonder Feyenoord hadden we niet op deze positie gestaan"

Stan

Met een voorlopige zesde plek in de Keuken Kampioen Divisie is Dordrecht bezig aan een geweldig seizoen. Onder leiding van Michele Santoni is de aantrekkelijk spelende ploeg een van de revelaties van de competitie. De opmars van de Dordtenaren is mede te danken aan de samenwerking met Feyenoord die medio 2023 tot stand kwam. Santoni vertelt erover in gesprek met Voetbal International

Een van de gevolgen van de alliantie die Dordrecht aanging met Feyenoord, was de komst van Mark Ruijl in het technisch hart van de club. De head of global football draagt sindsdien bij aan het samenstellen van de selecte van Santoni en kan daarbij via een uitgebreid scoutingsapparaat gericht aankopen doen voor. Iets wat voor korte tijd nog ondenkbaar was voor De Schapekoppen. "We werkten hier al met een heel duidelijk plan om te groeien, maar dat plan was wel gebaseerd op eigen kracht: daar was Feyenoord nog niet in meegenomen. Dat die samenwerking ertussen is gekomen, heeft alles flink versneld. Zonder Feyenoord hadden we niet op deze positie gestaan, dat is duidelijk. We hadden zeker wel weer stappen gemaakt, maar die stappen zouden wel minder groot zijn geweest."

Santoni is dan ook erg te spreken over de samenwerking met de regerend landskampioen. "Ook doordat Feyenoord het heel serieus neemt. Ik hoorde verhalen hoe het was bij de vorige samenwerking, maar wij delen nu echt alles. Ook als wij in onze kleine organisatie ergens problemen bij hebben, bijvoorbeeld op medisch vlak, kunnen we altijd aankloppen bij Feyenoord. We vergaderen maandelijks en ik heb een assistent gekregen (Bosschaart, red.) met wie het direct klikt en die mij ook werk uit handen kan nemen. Dit helpt ons heel erg."

Eigen portefeuille
Op dit moment verhuurt Feyenoord met Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand & Korede Osundina vier spelers aan Dordt. Zij kunnen in de Keuken Kampioen Divisie ervaring op doen en zich in de kijker spelen bij Arne Slot. "Maar die jongens die bij ons onder contract staan, liften natuurlijk ook mee op deze samenwerking", benadrukt Santoni. "Zij weten ook dat er nu op een bepaalde manier gewerkt wordt en dat er een bepaald netwerk om de club heen hangt", doelt de trainer op een mogelijke toekomstige overstap naar De Kuip.

Toch handelen ze aan de Krommedijk ook uit eigen kracht, zoal het geval was bij topscorer Rene Kriwak en de talentvolle Portugese keeper Celton Biai, die vorig jaar nog opgeroepen werd voor zijn nationale ploeg. "Onze aanwinsten komen weliswaar uit de scouting van Feyenoord, maar zijn wel met de portefeuille van Dordrecht gehaald, dus daar zit wel nog een verschilletje tussen. Daar ligt een hele mooie uitdaging voor ons."

Helpen
Dat Dordrecht profiteert van de samenwerking met Feyenoord is dus duidelijk. Santoni hoopt echter dat zijn club de Rotterdammers ook kan helpen. "Wij moeten ook iets teruggeven aan Feyenoord. Ik wil Feyenoord niet zien als een moedertje waar wij alleen maar dingen van komen halen", zegt de Italiaan. "Dit is natuurlijk ontstaan omdat Feyenoord geen tweede elftal in de KKD heeft, nu kunnen wij helpen bij het ontwikkelen van spelers op het tweede niveau van Nederland. En dat doen we graag. Het is gewoon een goede samenwerking, waar we allebei beter van worden."

Toch wil de trainer benadrukken dat het huidige succes van Dordrecht ook gewoon grotendeels aan de club zelf te danken is. "Er zijn vier spelers van Feyenoord, de anderen zijn gewoon spelers van ons. We zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen van die jongens en dat gaat nu ook beter, vanwege de topsportcultuur die we hier hebben neergezet. Natuurlijk heeft Feyenoord ons goed geholpen. Maar dit is echt het succes van Dordt, van alle mensen die hier werken en er al hun passie en energie in steken."

Delen

Reacties

Deze samenwerking is echt top voor jonge voetballers van Feyenoord. Zeker ook voor gasten die net uit het buitenland komen, is instappen bij Dordt ff wat makkelijker dan direct bij Feyenoord
Ik vind vooral die Segecic echt wat hebben. Daar hebben we toch ook een optie op @FeyenoordTM ?
Er zullen ongetwijfeld een paar zeikerds zijn maar ik vind dit echt een fantastische samenwerking!