biseswar

Soccrates Images

Nieuws

Drenthe en Biseswar blikken terug: "Lodewijks en Van Hooijdonk waren radicaal"

Van de redactie

In de podcast Dave & Drenthe blikt oud-Feyenoord Royston Drenthe samen met Voetbal International-journalist Dave Aalbers uitgebreid terug op zijn spraakmakende voetbalcarrière. In een nieuwe aflevering schuift ook ex-teamgenoot Diego Biseswar aan en spreken ze over hun gezamenlijke tijd in De Kuip.

Biseswar vertelt over het moment dat hij voor het eerst mee mocht met Feyenoord 1. "Dat was heel onverwachts eigenlijk, onder Gullit. Op gegeven moment hoor je dat je mee mag, dan geloof je het niet eens. Ook de reactie van de jongens, daarvan kan ik me nog herinneren dat iedereen wel echt blij was. Van: ‘We komen na jou, we zitten in je rug’. Zo een team hadden we en ik denk niet dat iedereen hetzelfde heeft ervaren", verwijst hij naar zijn teamgenoten bij de jeugd van de Rotterdammers.

Waar bij zijn ouders de zenuwen duidelijk voelbaar waren, bleef Biseswar zelf rustig onder de mooie kans. Dat veranderde toen hij de kleedkamer binnenkwam. "Dat was wel even wat. Iedereen een hand geven en respect laten zien. Kuyt, Kalou, Castelen. Green was er ook, die wist een beetje wat en nam me mee. Moest ik daarna naar de trainer, zat ik daar als een klein puppy'tje. Luisterde ik naar de trainer: ‘Misschien ga je wel spelen, misschien niet, maar geniet er gewoon van.’ Ik zei ook tegen de trainer: ‘Ik hoop dat ik erin kom, ik verdien het’. Maar dat floepte eruit, dat was gewoon onze generatie."

Ook voor Drenthe ging de stap naar het eerste vlug. "Hij kwam gelijk bij een wedstrijd. Bij mij begon het met drie keer meetrainen met het eerste. Op een gegeven moment ging dat ook heel snel. Ik trainde drie weken mee met het eerste en toen pakte ik mijn wedstrijden gewoon bij de A1, ook nog met het tweede bij Erwin Koeman. Op een gegeven moment deed ik het naar zeggen van de trainer blijkbaar supergoed op de training. Toen gaf de trainer aan: ‘Het is nu andersom: je basis ligt hier, mocht A1 of het tweede je nodig hebben, dan kunnen we kijken of je eventueel kan gaan. Maar je gaat vanaf nu vast meetrainen met het eerste.’ Toen ging mijn jeugdcontract over naar een profcontract en ging het snel. Hij was toen al vast bij het eerste. Ook uit het niets, bam. Wij dachten: hij komt nog terug na die wedstrijd, maar hij kwam niet meer terug."

Oude stempel
Drenthe en Biseswar merkten hoe ze niet per se met open armen werden ontvangen door de spelers van het eerste van Feyenoord, die ze hard aanpakten tijdens de trainingen. "Die gasten hebben dat nodig, maar het is wel jammer. Wij zijn en waren ook een van de ouderen in de kleedkamer en dan denk je vaak terug aan toen je zelf jong was. Hoe keken zij naar jou? Ik denk dat wij allemaal net een andere insteek hebben. Als je kijkt naar de oudere generatie, dan praat je over Dirk Kuyt, die vond ik altijd heel flex, maar bijvoorbeeld een Makaay, Hofland, Pierre van Hooijdonk, dat waren jongens die echt van de oude stempel waren."

Drenthe vult hem aan. "Lodewijks en Van Hooijdonk, zij twee waren radicaal, zeker in het begin. Ik heb nu gewoon een goede band met Pierre van Hooijdonk. Maar ik denk dat er nog steeds spelers zijn die uit de jeugd van Feyenoord kwamen, die zoiets hebben van: 'Pierre? Ik moet hem niet.' Pierre was toentertijd als 36, toen wij uit de jeugd kwamen. Bij ons moest je bepaalde dingen gewoon zes, zeven keer herhalen. Pierre had zoiets van: ‘Hoe dan? Is het na een keer niet genoeg? Wat begrijpen jullie niet?’ Maar wij waren ook doordat we zo talentvol waren, ook nog zo speels dat wij de kleedkamer zagen als speelparadijs. Hij kon dat niet begrijpen."

Biseswar denkt dat het ook anders had gekund. "Op gegeven moment hadden we zoveel jonge jongens. We komen allemaal uit een leuke omgeving, dus in de A1 waren we allemaal goed met elkaar, kwamen in het eerste en die lijn wilden we eigenlijk doortrekken. Ik blijf ook altijd zeggen dat als wij met het grootste deel van het team door waren gegaan, dan hadden we ook hoge ogen in de competitie gegooid, met een mix met hen. Maar op gegeven moment werden we niet allemaal geaccepteerd. Dat zullen ze zeker ontkennen, maar dat gevoel hadden we wel."

De verhoudingen op het veld tussen de jeugdspelers en de oude garde, waren volgens Drenthe ook niet optimaal. "Onze lichting A1 was echt belachelijk goed. Feyenoord 1 was op dat moment een beetje instabiel. Dat jaar dat we bij het eerste kwamen, deden ze in december nog wel mee om de bovenste plekken. De wedstrijd waarin ik mijn debuut maakte, dat ik erin kwam voor Diego, stonden we even op plek één. Er was nog hoop dat we kampioen konden worden en dat is daarna alleen maar bergafwaarts gegaan. Het team ging ploeteren, het ging niet zoals het hoorde. Doordat er zoveel jeugdspelers waren die aan het vlammen waren en zo uitblonken, was die balans er niet."

De gehele aflevering van Dave & Drenthe met Diego Biseswar is nu al te beluisteren op VI PRO en vanaf 16 mei op YouTube en Spotify.

Delen

Reacties

Dat Hooijdonk een ijkel was is nou wel duidelijk.
Maargoed van de andere kant moet je die gasten wel hebben om de topsportmentaliteit te bewaren.
Feyenoord - Borrussia: 3 - 2
Ik denk ook gewoon een wisseling van generaties. Dat vergt aanpassing van beide kanten. Sommige spelers hebben daar moeite mee of kunnen dat simpelweg niet.
Wie heeft dit op papier gezet?
Vol spel- en schrijffouten. Verschrikkelijk.