Willem van Hanegem (Soccrates Images)

Soccrates Images

Nieuws

“Eerst raakte Van Hanegem m’n oog en toen stapte hij slim achteruit en raakte mijn scheenbeen”

Van de redactie

Dat Willem van Hanegem een van de beste voetballers is die Nederland heeft voortgebracht, is geen geheim. 'De Kromme' stond bekend om zijn spelinzicht, fabuleuze passing en schitterende effectvolle trap. De oer-Feyenoorder was bovendien streetwise en kon hard zijn, meedogenloos zelfs als het moest. Die ervaring heeft Søren Lerby aan den lijve ondervonden, zo tekent hij op in zijn eigen boek. 

De oud-voetballer, die onder andere speelde voor Ajax, PSV en Bayern München, memoreert daarin aan een wedstrijd tegen AZ in zijn tijd in Amsterdam. “Ruud Krol vond ooit dat ik de man was die Willem van Hanegem moest dekken bij corners bij Ajax tegen AZ”, zo herinnert Lerby zich. “Nou, als een jonge hond stond ik klaar. Eerst raakte Van Hanegem me op mijn oog en toen ik een kwartier later wraak wilde nemen, stapte hij slim achteruit en raakte mijn scheenbeen.” 

Zodoende maakte hij kennis met Van Hanegem, die de Deense voetballer een lesje leerde. “Ik was bont en blauw en na afloop stond Willem te roken in de kleedkamergang. Ik liep voorbij en hij zei: ‘Gaat het, schoppertje?’” Lerby kijkt er met plezier op terug en geeft aan dat dergelijke momenten hem als speler hebben gevormd. "Schitterend vond ik dat. Alles om te winnen.’’

Delen

Reacties

Lerby was zelf ook geen aansteller, maar die kromme van ons, was nog meedogenlozer tijdens een wedstrijd. Als zelfs Zuid-Amerikanen beginnen te klagen dat je gemeen bent, dan ben je een mannetje hoor ;-)