ramon-hendriks

VK Sportphoto

Nieuws

Eredivisie: Vitesse definitief gedegradeerd na 18 punten aftrek

Stan

Feyenoord zal het komend seizoen niet in competitieverband hoeven opnemen tegen Vitesse. De dolende club uit Arnhem is vrijdagmiddag zeker van degradatie nadat het van de Licentiecommissie een puntenstraf van 18 punten punten heeft gekregen. 

Vitesse kampte het hele seizoen al met zowel sportieve als financiële kwesties. In de Eredivisie bevonden de Arnhemmers constant in de degradatiezone terwijl het buiten het veld de problemen nog groter zijn. De club hangt een faillisement boven het hoofd en het voortbestaan van Vitesse als betaald voetbal vereniging is nog altijd in gevaar. 

Desondanks had de ploeg, die onder leiding staat van interim-trainer Edward Sturing, de schamele hoop degradatie uit de Eredivisie af te kunnen wenden. Met de 18 punten aftrek die nu zijn uitgedeeld is het echter klaar voor de club waar Feyenoorder Ramon Hendriks dit seizoen op huurbasis voor uitkomt: Vitesse staat nu op -1 en is officiëel gededgradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Zo komt er een einde aan 35 jaar op het hoogste niveau voor de club uit Arnhem. Wel is er enige opluchting na het vonnis van de Licentiecommissie, nadat gevreesd werd voor het verliezen van de licentie. 

Feyenoord won dit seizoen beide wedstrijden tegen Vitesse: in Oktober werd er in De Kuip met 4-0 gewonnen, terwijl een late goal van Ondřej Lingr in januari zorgde voor een minimale 1-2 overwinning in het GelreDome. 

Delen

Reacties

Ze hebben het daar zo enorm verneukt, 30 jaar aan vage en clandestiene bestuurders,
van Aalbers tot Oyf, ik kan met dit alles wel leven denk ik. Plus Jorien hebben ze in 99 zo uitgedaagd dat hij de kleedkamer in is gekomen om CL deelname voor ze te voorkomen door te winnen van Vitesse. Zegt genoeg dat de spelers van toen er gehoor aan hebben gegeven en Vitesse hebben gepakt.
Wat een symboolpolitiek weer zeg. Alsof ze zonder die straf niet waren gedegradeerd 😂
Van wat ik op de NOS-site lees kunnen ze niet heel veel meer doen dan een boete en/of puntenaftrek (en beide hebben ze dus al gehad):

"De zware sanctie is gebaseerd op de uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen, zo meldt de KNVB. Het gaat daarbij onder meer om het verstrekken van onjuiste informatie en het achterhouden van informatie.

De licentiecommissie, die nog wacht op een aangepast herstructureringsplan van de club, oordeelt de komende periode nog over andere mogelijke overtredingen.

Om wat voor overtredingen het gaat, wil de licentiecommissie niet zeggen tegen de NOS. "Het is in lijn met de overtredingen die nu ook geconstateerd zijn", aldus een woordvoerder. "Qua sancties moet je een beetje in dezelfde lijn denken. Het is aan de commissie om te bepalen op basis van wat er gevonden wordt."

Op een exacte straf wil de woordvoerder niet vooruitlopen. "In het sanctiereglement zijn geldboetes en puntenaftrek de grote smaken."

Klinkt alsof het afnemen van de licentie geen optie is.
Maar afnemen van licentie is waarschijnlijk ook niet nodig wanneer de club failliet verklaard wordt. Dan eindigt toch ook automatisch die licentie voor de BVO Vitesse. Mocht er toch een financiële redding komen kan de licentie commissie alsnog kijken of er iets met de licentie gedaan moet worden.
Klopt helemaal. Ik denk zelfs dat het Vitesse wel goed uitkomt om te degraderen m.b.t. het reddingsplan. De begrotingen liggen in de KKD toch een stuk lager en dan is het makkelijker om het allemaal kloppend te krijgen. Dus in feite is deze straf misschien helemaal geen straf.

Het zou zelfs kunnen dat als ze in de eredivisie gebleven waren ze de begroting niet rond gekregen hadden en door deze degradatie juist wel. Typisch gevalletje geluk bij een ongeluk lijkt het ;-)
"De licentiecommissie,die nog wacht op een aangepast herstructureringsplan van de club,oordeelt de komende periode nog over andere mogelijke overtredingen"

Volgens teletekst. Klinkt alsof de licentie nog steeds niet zeker is.
Volgens de NOS-site word het waarschijnlijk nog weer een boete en/of puntenaftrek.
Dus geen afname van de licentie.