errol-refos

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Nieuws

Errol Refos; voor altijd de eerste Champions League-goal

Van de redactie

Feyenoord hervat vanavond de jacht op overwintering in de Champions League met de wedstrijd tegen SS Lazio. Errol Refos zal de wedstrijd aandachtig volgen. De voormalig Feyenoordspeler en tegenwoordig jeugdtrainer op Varkenoord maakte dertig jaar geleden het eerste doelpunt namens de Rotterdammers in de Champions League.

De oud-verdediger maakte in 1993 in de thuiswedstrijd tegen de IJslandse club IA Akranas de historische eerste treffer namens Feyenoord in het miljoenenbal, dat daarvoor door het leven ging als de Europa Cup I. Veel kan de inmiddels 53-jarige Refos zich niet meer herinneren van de goal. “Ik heb dat doelpunt nooit meer teruggekeken. Ik weet alleen nog dat ik hem hard in de bovenhoek schoot. Of was het in werkelijkheid een lullig rollertje? Gek hè, dat ik het niet meer weet? En dan te bedenken dat ik in heel mijn carrière maar drie goals heb gemaakt”, zo vertelt hij in Feyenoord Magazine.

In een film
“Wat ik me wel heel goed kan herinneren is het moment na dat Champions League-doelpunt”, zo leidt Refos een kleurrijke anekdote in. “Toen de bal erin vloog, werd het heel even stil in mijn hoofd. Ik hoorde een paar tellen niks. Ik was totaal in extase. Opeens zag ik de blije koppies van mijn medespelers voor me opduiken. Ze vlogen me om de hals. Pas toen hoorde ik de explosie van gejuich. Ik ontwaakte uit mijn roes. De Kuip ontplofte. Maf he? Het leek wel alsof ik in een film zat.”

Refos blijft zelf bescheiden onder zijn historische goal. “Die IJslanders konden er niet zoveel van, joh. Ze hadden nooit gedacht kampioen van IJsland te worden. Ze hadden zelfs allemaal hun hoofd kaal geschoren als onderdeel van een weddenschap. Toen we ze zagen, moeste we er erg om lachen. Elf spelers met stekeltjeshaar.”

Landskampioen
Drie seizoenen speelde Refos in het eerste van Feyenoord en won met de club een landstitel en twee keer de KNVB Beker. “Ik heb een prachtige tijd gehad bij Feyenoord, met als hoogtepunt het kampioenschap in 1993. Als ik daaraan terugdenk, krijg ik kippenvel over mijn hele lijf. We werden uit bij FC Groningen kampioen. In die tijd werd de titel meteen dezelfde dag gevoerd. We vlogen eerst van Groningen naar Rotterdam. De busreis van Zestienhoven naar het stadhuis was misschien wel de mooiste belevenis uit mijn leven. Hangend uit raamkozijnen, springend op daken, zwemmend in de Hofpleinfontein. Echt overal zagen we uitzinnige mensen. De blijdschap die ik toen heb gezien, heb ik daarna nooit meer gezien. Die saamhorigheid, wat was dat mooi om mee te maken.”

Arne Slot
Refos denkt dat Feyenoord dit seizoen zeker kan verrassen in de Champions League. “Dit Feyenoord kan heel goed voetballen. In de wedstrijd in de voorbereiding tegen Benfica speelde ze zo sterk. Ik was enorm onder de indruk. Het positiespel is sinds de komst van Arne Slot om van te smullen. De jongens gaan voor elkaar door het vuur. En niemand heeft kapsones.”

Als voorbeeld haalt Refos de behaalde landstitel van vorig seizoen aan. “Toen hadden we een personeelsfeest. De spelers stonden heerlijk te kletsen met iedereen. Van de wasvrouw tot het kantinepersoneel. Wat een leuke gasten allemaal. Ze hebben de medewerkers de avond van hun leven bezorgd.”

Delen

Reacties

Leuk verhaal van Refos. Dat kampioenschap van 1993 herinner ik me nog goed met die 0-5 zege in Groningen. Willem van Hanegem was onze Feyenoord coach.
Het doelpunt van Errol tegen die IJslanders ben ik wel vergeten helaas, de overgang van Europacup naar Champions League ook, ergens in die tijd dus.