Jim Breeman Sports Photography Willem van Hanegem en Rinus Israel.

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Van Hanegem: "Je bent alleen goed met z’n allen en anders niet"

Van de redactie

Willem van Hanegem kijkt met vertrouwen uit naar het duel vanavond met Lazio Roma in de Champions League. Volgens de oer-Feyenoorder moeten de spelers de wedstrijd in hun hoofd niet groter maken dan die is. “Vooral jezelf zijn en lekker gaan voetballen”, zo adviseert hij in Algemeen Dagblad.

Van Hanegem doelt daarmee op het gevaar dat spelers zich gaan forceren. “Wat heel belangrijk is, is dat je blijft spelen zoals je altijd speelt. Als speler moet je niet denken ‘dit is de Champions League, het hoogste niveau dat er is’, en dat je het dan wil gaan laten zien aan iedereen.” De Kromme ziet  regelmatig dat dit juist averechts werkt. “Dan zie je spelers die drie dagen eerder nog normaal speelden, die dan ineens gekke dingen gaan doen.”

Quinten Timber
Van Hanegem hoopt dat Gernot Trauner weer snel kan starten in de basiself. De altijd degelijk spelende Oostenrijker wordt volgens hem gemist. “In sommige situaties zie je dat. In het bewaren van de rust en in de opbouw bijvoorbeeld. Maar ook weten waar je moet staan, of waar je moet zijn. Hij laat het elftal beter spelen.” De oer-Feyenoorder is daarnaast te speken over de ontwikkeling van Quinten Timber. “Die vind ik steeds beter spelen, al is het soms wel even weg. Die heeft door dat er een kans is om een steeds hoger niveau aan te tikken, als speler en als club. Daar speelt hij naar. In het begin speelde hij om leuke dingetjes te doen, maar nu zie je dat hij meteen het gevecht aangaat. Dat is mooi om te zien.”

Lazio Roma
Van Hanegem denkt dat Feyenoord een goed resultaat kan halen in Rome, mits de spelers een eenheid vormen. “Je moet plezier hebben en gewoon spelen zoals je moet spelen. Dus niet om te laten zien hoe goed je bent. Je bent alleen goed met z’n allen en anders niet.”

Dat Italiaanse clubs zich nogal eens bedienen van een trukendoos om de wedstrijd te beïnvloeden, vind de Feyenoord-legende alleen maar mooi. “Die gasten vinden het vervelender dan jij om tegen elkaar te spelen. Anders hoef je niet zo vervelend te doen.” Van Hanegem verwacht niet ineens een geoliede machine aan de kant van Lazio. “Ze kunnen niet ineens veel beter spelen dan dat Feyenoord doet. Ze kunnen alleen wel irritanter zijn.”

Delen

Reacties

Weinig aan toe te voegen. Willem kopte destijds de 2-0 binnen tegen AC Milan, nadat de uitwedstrijd met 1-0 verloren was. AC Milan was de Europacuphouder na de 4-1 winst in de finale tegen het Ajax met Cruijff van 1969, dat wordt weleens vergeten. Hun superheld was Gianni Rivera. Het uitschakelen van AC Milan was waarschijnlijk verrassender dan de finale winst tegen Celtic, dat 3 jaar eerder ook de Europacup had gewonnen, en wel in de finale tegen die andere Milanese grootmacht, Internazionale. Uiteraard heeft het winnen van een finale altijd meer impact, maar er zijn altijd onbenullen die de prestatie van Feyenoord willen kleineren door over Celtic te zeggen dat het maar Schotten zijn.
En natuurlijk was Willem er ook bij toen Feyenoord als eerste Nederlandse club de wereldcup won, die toen nog echt wat betekende en uit en thuis gespeeld werd. Niemand hoeft Van Hanegem te leren hoe ontzettend irritant die Argentijnen konden zijn, getuige oa het brilletje van Van Daale. Hopelijk luisteren de Feyenoorders goed naar de levende legende die Van Hanegem is, dan kan deze ploeg ver komen!