jbr-sportsfotografie-sturm-graz-feyenoord-1-0-39

Nieuws

€250.000 schade na Graz-uit: Rekening naar Feyenoord

FeyenoordTM

Enkele supporters hebben naar schatting voor een kwart miljoen schade gemaakt in- en om de Merkur Arena, de ingehuurde thuishaven van Sturm Graz. Dat verklaart Gerald Pototschni van Stadion Graz Liebenau tegenover Rijnmond.

Eind oktober nam Feyenoord het uit bij Sturm Graz op voor het vijfde duel in de UEFA Europa League. In de 93e minuut verloren de Rotterdammers met 1-0. Na enig oponthoud braken er schermutselingen uit.

"We schatten de schade op een bedrag tussen de 250- en 300.000 euro", aldus Pototschini. De schade werd veroorzaakt door het slopen van de toiletten bij het uitvak. Wasbakken en toiletten werden van de muur gerukt en kapot gemaakt. Ook sprongen de waterleidingen. Vervolgens stroomde er water door een groot deel van het stadion en de daarbij behorende fitnesszaal. Het water stroomde verder naar een deel van de tribune. Ook raakten een nabijgelegen ijshal en de ijsvloer van de kleine ijshal beschadigd door waterschade.

Ook een verkooppunt voor eten en drinken raakte beschadigd. Twee vrouwelijke medewerkers besloten om de rolluiken te laten zakken.  "Met karatetrappen hebben de supporters vervolgens de rolluiken kapot getrapt", vervolgt Pototschnig. "Uit angst hebben de twee dames zich verstopt in een kast, terwijl de supporters meer kapot maakten. In de kast kregen de dames ook nog last van de pepperspray die de politie naar de relschoppers spoten. Ze hebben gevreesd voor hun leven."

Rekening naar Feyenoord

Het stadion gaat de rekening van de schade neerleggen bij Sturm Graz, dat de Merkur Arena huurde voor het duel met Feyenoord. "Wij betalen die rekening en leggen die vervolgens voor aan Feyenoord. Betaalt Feyenoord de rekening niet, dan schakelen we de UEFA in", legt een woordvoerder van Sturm Graz uit.

Het is niet duidelijk, maar wel waarschijnlijk of/dat de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oostenrijk maatregelen neemt. De tuchtcommisie van de UEFA komt binnenkort bijeen. Naar aanleiding van eerder wangedrag uit het UEFA Conference League seizoen werd Feyenoord uit bij Lazio al gestraft: Er mocht geen publiek aanwezig zijn in Rome.

Aanhoudingen

In het stadion zijn bij Sturm Graz-uit zo'n tweeduizend Feyenoordsupporters aanwezig geweest. Na enig oponthoud kwam het voor een deel tot enige schermutselingen met de Oostenrijkse politie.

Zeven Nederlanders werden rond het duel aangehouden. Tegen 28 Nederlanders werd proces-verbaal opgemaakt. De aanklachten hiervan liepen uiteen: Het aanvallen van agenten, het gooien met vuurwerk, ordeverstoring en verzet bij de aanhoudingen. Rechtszaken hiervan zullen volgens de Oostenrijkse politie via justitie in Nederland worden afgehandeld.

Na de wedstrijd was er in de stad ook een steekpartij waarbij twee Nederlanders gewond raakten. Vier allochtone verdachten zijn hiervoor aangehouden. Volgens de politie had het voorval niets te maken met de voetbalwedstrijd.

Delen

Reacties

Waren het opeens gouden WC Potten?

Als je er niet bent geweest dan moet je gewoon je bek houden.
Het geen wat beschreven wordt is totaal niet in contrast met wat wij gezien hebben daar.
En is zwaar opgeblazen door media en dergelijke voor sensatie, buiten dat ik het rellen zwaar afkeur hoor.
Uitstekend dat jullie wél benoemen dat het gaat om allochtone verdachten. Niks mis mee.
Voor de rest moet Feyenoord vrezen dat er een wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden.
Alle schade gewoon verhalen op de supporters en hen een stadionverbod geven.
Schande dat deze gasten zich Feyenoord supporter noemen.
Maar volgens 1908.nl viel het allemaal wel mee toch???
Wat zeg jij nou? We hebben een supporter aan het woord gelaten die er bij was.
Tja, je kan als redactie wle je kop in het zand steken en er eentje opzoeken die nergens meer van wist, maar als je het verhaal van Graz leest , reizen de haren je te berge, er zijn zelfs twee vrouwen in een kast gekropen.
De politie had gewoon met scherp moeten schieten, opruimen dat tuig
het viel ook allemaal mee op het slopen na dan, in de media werd er een soort veldslag beschreven die erger was dan Nancy en Marseille en dat was niet zo dus deze info van 1908.nl klopt gewoon....
Minstens 250.000 euro schade, waarschijnlijk een enorme boete erboven op en wie weet de achtste finale thuis zonder publiek of veel minder publiek. Laat die idioten die onze club kapotmaken zelf die kwart miljoen ophoesten en een paar duizend uur per man bejaarde billen schoonmaken. Misschien heeft dat een afschrikwekkend effect. Hoewel je dat die bejaarden natuurlijk niet kunt aandoen...
Aangezien er een aantal aanhoudingen zijn verricht, neem ik aan dat Feyenoord die mensen civielrechterlijk aansprakelijk gaat stellen.
Het gaat nergens meer over, Feyenoord moet zich serieus gaan afvragen of ze nog wel uitsupporters willen faciliteren of dat ze zelf de stekker eruit trekken.
Nog ff dan krijg je een rekening van een miljoen.
In mijn optiek simpel houden, de UEFA laten weten dat je geen uitsupporters meer meeneemt , niet verantwoordelijk bent voor wat dan ook in een uitwedstrijd en laat de thuisclub maar regelen dat ze alleen kaarten aan het thuispubliek verkopen.
€250.000 / 2.000 = 125 euro per supporter.
Ik denk sowieso de eerstvolgende uit-wedstrijd dus weer geen supporters en misschien dat er ook thuis nog wel zonder supporters gespeeld zal moeten worden vanwege weer vuurwerk bij Lazio thuis. Al met al dus straks weer een wedstrijd met alleen maar verliezers..
Mensen zeik niet zo over het woordje allochtoon stress je meer over het feit dat er straks weer 2 tot 3 ton van de feyenoord rekening afgaat en er WEER geen speler voor terug komt door een paar doorgesnoven "fans"
“Vier allochtone verdachten zijn hiervoor aangehouden.“

WTF? Waarom wordt alleen bij dit voorbeeld de ethniciteit benkemd? Wat is de achtergrond van de de 28 Nederlanders die een proces verbaal hebben gekregen? Wat voor roots heeft Gerald Pototschni van Stadion Graz?

Jullie komen zo dicht in de buurt van het zijn van een volwassen en professioneel sportnieuwsmedium en het is zo makkelijk dit soort fratsen te laten. Zonde.
Haha, jeetje. Nou, ik zal het wel even ophelderen dan: Dit is letterlijk wat verteld werd nadat er betrokkenen én autoriteiten gesproken waren. Dan wordt dat ook zo opgeschreven. Niets meer, niets minder.
Ik heb het nog even opgezocht, en dit kreeg ik letterlijk zo in de inbox:

"De vier Oostenrijkers die opgepakt zijn, betreffen Algerijnse immigranten zonder Oostenrijks paspoort. Ik was bij de steekpartij aanwezig. Ik heb deze jongens opgepakt zien worden."

Beetje zuur om überhaupt een racismekaart te trekken, GucciManePicasso. Erg jammer. Meen ik oprecht.
Oprechte vraag: wat is volgens jou de journalistieke waarde van het overnemen van die informatie? Uit je voorbeeld blijkt dat je niet elk detail van betrokkenen letterlijk overpent in je artikel, dus vanwaar de afweging dit mee te nemen?
Ik weet wie mij aanschreef. En als je dan navraag doet en die info klopt, dan kan je daarmee aan de haal voor je artikel.
in de media gebruiken we het woord allochtoon al bijna 10 jaar niet meer... https://www.wrr.nl/actueel/nieuws/2016/11/01/de-termen-‘allochtoon-en-autochtoon’-hebben-hun-tijd-gehad

en inderdaad.. van de relschoppers vermeld je ook wat voor paspoort ze wel of niet hebben...
Ik ben geen media. Ik ben een supporter die schrijft wat er speelt om- en bij zijn favoriete club.
"Ik weet wie mij aanschreef. En als je dan navraag doet en die info klopt, dan kan je daarmee aan de haal voor je artikel."

Dat is geen antwoord op mijn vraag tho. Niemand zegt dat de info niet klopt. Er is wel meer na te vragen en verifieerbare info die klopt, zoals het weer die avond en de prijs van de braadworst van de catering, maar die noem je niet omdat het niet relevant is voor de inhoud van je artikel. Daarom nogmaals: waarom is het noemen van ethniciteit of paspoortstatus van deze verdachten dan wel relevant?
Zodat jij kan lezen dat het geen Graz-supporters waren.
Want Algerijnse immigranten kunnen geen Sturm Graz supporters zijn?
Bespaar lekker iedereen dit moralistische belerende epistel en ga lekker in een hoekje liggen janken job, sneeuwvlok.
Als je na een paar kritische vragen geen andere optie ziet dan het afleggen van een gefrustreerde scheldtirade vraag ik me af wie hier de sneeuwvlok is.
'Ik ben geen media' HAHAHA. Maanden voorbereiding voor een website en dan dit zeggen
Supporterswebsite, door een supporter voor supporters. FTM is geen journalist, al is hij vaak wel beter ingelicht dan de MSM journalisten. En nu terug je kantoor in.
Zie die €300k liever naar jeugd gaan. Of contractverlengingen, bijvoorbeeld.

⏳⏳
Gelukkig viel het allemaal reuze mee volgens de redactie, "wie in Marseille was, moet hier gewoon om lachen".
250.000 euro, hier had je mooie wc's van kunnen bouwen in de Kuip.

Maar waarschijnlijk wordt dit weer weggelachen door de redactie, maar als Arne Slot een inschattingsfout maakt (die overigens zeer begrijpelijk was) en daardoor 2/3 ton weggooit aan een linksback, is de wereld te klein.
Is goed Michael. Wij schrijven wat er speelt en wat er geconcludeerd kan worden. Je kan nooit iedereen tevreden houden, dus kijk maar wat je doet.
Sorry, ik vind het heel fijn om hier alle nieuwtjes te krijgen, maar Micheal heeft wel een punt natuurlijk.
Dan is het net een ongelukkige quote die er is is uitgelicht.
Voor het werk wat wij doen, moet je betrokkenen in alle hoeken zien te vinden en zien te spreken. Wij laten iedereen aan het woord: In deze kwestie, maar bijvoorbeeld ook in het stadiondossier. Prima als je kritiek hebt, maar wij schrijven gewoon wat er speelt.
Ik neem toch aan , dat je wel weet wie er gearresteerd zijn en wat die hebben uitgevreten-
Dan zou ik zeggen, publiceer die namen
Dat van die linksback is gewoon een grote misser Michael. Dat moet gewoon benoemd worden. Net zoals het ook benoemd wordt wanneer Arne Slot het goed doet. Maar je mag best constateren dat veel van de spelers die Arne Slot zelf graag wilde hebben (vb: Dilrosun, Idrissi, Bjorkan, Alireza) tot nu toe niet echt goed uitpakken voor ons.
Slot zijn uitleg daarover vond ik wel prima. Hartman die 2 jaar geblesseerd is geweest en dus afgeremd moest worden door de medische staf en juist moest opbouwen bij Jong. Dan kan je het seizoen niet alleen starten met nieuweling Lopez.
Dat was een leuk bedrag geweest voor het repareren van ons eigen stadion.