jbr-sportsfotografie-sturm-graz-feyenoord-1-0-25

Foto 1908.nl

Europees

Schermutselingen na Graz - Feyenoord: "Wie in Marseille was, moet hier gewoon om lachen"

Puck

In de laatste minuut incasseerde Feyenoord een tegendoelpunt, was dit het startschot van zéér ernstige ongeregeldheden zoals diverse sensatie-media vandaag beweren? "Er werd met een prullenbak gegooid en wat plastic bekers. We moeten de boel niet bagetaliseren, maar zeker ook niet overdrijven", beschrijft een supporter die in het uitvak de schermutselingen zag ontwikkelen. Wat je er ook van vindt, het feit is: Na de wedstrijd ontstonden schermutselingen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

1908.nl vind het belangrijk om de waarheid boven tafel te halen, het schrijven van sensatie-verhalen over problemen rond wedstrijden van Feyenoord is wat ons betreft een kwalijke zaak. De gevolgen van dergelijke 'juice-berichten' zijn namelijk verstrekkend: De UEFA waarnemer neemt het allemaal mee in zijn rapportage. Waarheidsvinding is belangrijk en daarom lichten we een aantal facetten uit op volgorde van gebeurtenis.

Extreem politiegeweld in Rotterdam zet wedstrijd onder druk

Er zit al een aantal weken veel druk op deze wedstrijd in Graz. Bij de heenwedstrijd in Rotterdam kwam het tot zéér ernstige mishandelingen van Graz-supporters door de Politie Rotterdam die geweld gebruikte om normale supporters in het gereel te krijgen. Dit beschrijft de club Graz is een officiële aanklacht die is ingediend bij de UEFA over het politie optreden in Rotterdam. Elke Feyenoorder met een beetje verstand van supporterszaken had de klok er al op gelijk gezet: Dit uitgedeelde koekje van Politie Rotterdam kan je terug verwachten. En zo geschiedde.

Georganiseerd treffen in Graz

Op de avond voor de wedstrijd kwam het tot een georganiseerd treffen tussen de harde kern van Feyenoord en de harde kern van Graz. Volgens het populaire hooligan-nieuws orgaan Gruppaof zochten 40 supporters van Feyenoord 45 supporters van Graz op om een robbertje te matten. Supporters van Feyenoord die in het centrum van de stad waren hebben hier helemaal niks van mee gekregen. Dergelijke knokpartijtjes worden zo georganiseerd dat ze ver buiten het oog van normale supporters en politie plaats vinden vaak met vooraf gesproken regels. Hoewel Feyenoord de confrontatie won, kwamen de Rotterdammers niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Een enkeling die zich in het ziekenhuis meldde kreeg van het aanwezige medisch personeel te horen: "Wij gaan jullie niet helpen, want wij hebben een hekel aan Feyenoord". De toon is gezet. 

Ongelukkige tegengoal geeft waas voor ogen

We moeten ook zeker hand in eigen boezem steken, want de ongelukkige tegengoal en daarmee samenhangende dreigende Europese uitschakeling werd door Graz zeer uitbundig gevierd. Aan Feyenoord-zijde was aan de andere van het spectrum natuurlijk net zo heftig. Een dergelijk tegendoelpunt zo laat in de wedstrijd zorgt ervoor dat supporters hoog in hun emotie gedreven worden. Feyenoord staat nu eenmaal niet bekend om de club die emotieloos is dus na 90+4 minuten kwam het stoom bij het meegereisde Legioen behoorlijk uit de oren: Tijd om het stadion te verlaten.

Gesloten hekken verplichten Feyenoorders om feest te aanschouwen

Normaal gesproken worden uitsupporters na een dergelijke situatie vrijwel direct uit het stadion vrij gelaten terwijl de thuisploeg hun overwinning viert. Dit was in Graz niet het geval. De Oostenrijkse autoriteiten besloten om Het Legioen te dwingen de festiviteiten gade te slaan. Na meer dan 30 minuten vond een groep supporters van Feyenoord het wel mooi geweest en probeerden ze zelf een hek te forceren om naar buiten te gaan. Dit werd vanzelfsprekend niet toegelaten door de politie van Graz met als gevolg: Escalatie.

"Wie in Marseille was, moet hier gewoon om lachen"

Een supporter in het uitvak beschrijft dat het uiteindelijk allemaal reuze mee valt, de beelden die online op socialmedia verschijnen onderschrijven dit. Er werd met plastic bekers gegooid, een prullenbak en wat ander loszittend materiaal. Tot een echte confrontatie kwam het niet. "Het bleef bij wat duw-, trek- en smijtwerk. Echt niets in vergelijking met wat we in Marseille hebben gezien, maarja daar waren geen journalisten om sensatie-verhalen te schrijven dus dan hoor je er niks over". "Het enige serieuze minpunt: Feyenoord zal denk ik de kosten moeten vergoeden voor de sanitaire ruimte onder het uitvak, daar heeft een grondige renovatie plaats gevonden, dat hoeft van mij niet".

De aanwezige politie was vrijwel direct zeer scheutig met traangas en kreeg zo de situatie snel onder controle. Uiteindelijk vertrokken de Feyenoorders zonder noemenswaardige weerstand 'gewoon' huiswaarts.

Twee Feyenoorders gewond na de wedstrijd

Dat voor de supporters van Graz daarmee de rekening uit Rotterdam nog niet vereffend was werd duidelijk na de wedstrijd. Diverse supporters maken melding van het feit dat ze lastig zijn gevallen na de wedstrijd. Tenminste twee Feyenoorders zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht - naar verluidt met buik- en nekverwondingen. Deze supporters werden overigens wél geholpen door het personeel. 

Delen

Reacties

Niet kleiner maken dan het is. Er zijn gasten die dit maar al te leuk vinden terwijl de club op die manier naar de kloten wordt geholpen
Hoezo de zaak bagataliseren. Als je de ilmpjes ziet is er toch echt sprake van een ravage. Snap niet dat je dit nog goed wil praten
Ik ben blij met dat er mensen zijn die tenminste de waarheid durven te schrijven
Ik vind dat zelf erg belangrijk
Mooi man, snel naar Facebook en Black Box media dan voor de waarheid over andere onderwerpen!
Wat is dan de waarheid, de beelden of dat het allemaal wel meevalt vind het echt erg zat dat tuig weer de club in discrediet brengt.

Opsporen en nooit maar dan ook nooit meer ergens toelaten
Iedereen mag vinden van dit artikel wat hij/zij wilt, echter vind ik het juist sterk dat het ook uit een ander oogpunt bekeken word. Zitten zeker non-argumenten bij, maar nu hebben we het er wel breed over. Aangezien wij niet de enige club zijn die negatief in het nieuws komt is het wachten op het moment dat de eufa beslist om definitief zonder uitpubliek te gaan spelen.
Vind geen een argument sterk uit bovenstaand verhaal. Verwachten ze dan dat iedereen gelijk naar huis mag als je de dag ervoor met 45 tegen 45 hebt lopen matten en een paar uur ervoor auto's hebt beschadigd op weg naar het stadion?
Niet de enige club, maar wel wéér deze club. Ondanks dat het vorig jaar aan het begin van de Europese campagne relatief goed ging, gaat dit structureel fout bij uitwedstrijden.
Waarom worden deze lui nog toegang tot uitwedstrijden geboden?? Gewoon een meldplicht opleggen in Rotterdam werkt overal best lekker in landen om ons heen waar die maatregel bestaat. Tuurlijk snap ik dat helemaal uitroeien niet kan
Zonder uitpubliek lees tuig is veel beter.
Ook thuis dat tuig hard aanpakken , en stadion verboden geven voor minimum half jaar.
Deze officiele site mogen ze opheffen na hun sympatie over deze acties.
Goedpraten van rellen is NOOIT goed.
Ga je kapotschamen, 1908.nl !
Een idee:
Registreer bij elke wedstrijd wie er in het uitvak plaatsneemt. Bij ongeregeldheden noteer je dit in het dossier van alle aanwezigen. Voor de volgende wedstrijd krijgen andere fans zonder notitie voorrang op kaarten. Ongeregeldheden? Notitie.
Zo krijg je op een gegeven moment beeld van wie de raddraaiers zijn en wie niet en kan je hen wedstrijdkaarten ontzeggen.
De raddraaiers zijn allang bekend bij supporters verenigingen hoor
Zo is dat , nu nog durven aanpakken
Dit is een mooie site waarvoor hulde. Echter met dit artikel zit de auteur helemaal fout. Een kern binnen Feyenoord vind het nodig om te slopen en zich gewelddadig te gedragen bij Europese uitwedstrijden. Dit is verwerpelijk en deze groep moet zwaar worden gestraft. Er is geen enkele reden om dit goed te praten waarin in dit artikel enige suggestie wordt gewekt. Feyenoord wordt al langer dit soort gasten in diskrediet gebracht. Er mag geen enkel podium zijn voor dit soort zogenaamde supporters.
1908 is voor mij een veel fijnere site dan FR12, er zit over het algemeen veel meer nuance en minder agressiviteit hier, waardoor je betere discussies en beter artikels voor je krijgt. Dat gezegd hebbende, de Feyenoord 'supporters' (hooligans) zitten hier wel heel erg mis.

Het is echt van de zotte dat men na een verloren wedstrijd wéér gaat lopen kutten tegen een plaatselijke politie, wéér een gedeelte van een stadion moet slopen, en wéér zijn er supporters or sites die dit goed proberen te praten.

Het is wel goed om te zien dat er zoveel fans / site bezoekers hier flink aanstoot tegen geven. Internationaal gezien heeft Feyenoord echt een flinke deuk opgelopen door de afgelopen Europese campagne en met deze. Een dezer dagen zie ik het wel gebeuren, zoals velen al hebben gezegd, dat óf we worden als supporters niet meer toegelaten in uitwedstrijden óf ze sluiten onze club Europees uit, wat helemaal dramatisch zou zijn voor ontwikkeling voor spelers, verwerving van sponsoren en het algemene geld dat ze binnen halen bij de club.

Dit alles valt niet goed te praten, wij zaten 100% fout.
Wat een hersenloze types zijn dit weer.
Snel weg met dat 'rauwe randje'.

Zie nog gebeuren dat je 2r wordt, 40 mln kan beuren en dan een jaar uitgesltoten wordt door dir soort acties.
Tot nu toe vond ik dit een mooie site, met een hele mooie doelstelling (Feyenoord positief in het nieuws brengen).
Met dit artikel slaat 1908 helaas de plank mis, soms moet je erkennen dat we zelf fout zitten. Na bijna alle uitwedstrijden wordt het uitpubliek enige tijd in het vak gehouden, en het is logisch dat Sturm Graz de overwinning viert, zouden wij ook doen met een 1-0 in de 93e minuut. Dit is geen reden om te gaan slopen. Ook de andere argumenten zijn geen reden om je zo te gedragen.

FR12 heeft een artikel gedeeld waarin De Feijenoorder de acties van gisteravond afkeurt, ik ben benieuwd of deze hier ook op de site komt te staan.

Redactie, ga zo door met positieve nieuwsberichten, maar durf bij situaties zoals deze ook gewoon te zeggen: er waren wat vervelende randzaken, maar we hebben ons misdragen. Of heeft FRFC al zo'n grote invloed op deze website dat dit niet mag?
Ik had deze site ook hoog zitten. Alleen wat papieren koffiebekertjes zeggen ze dan...

En op de andere sites zie je hele toiletruimtes gesloopt, groepen mensen knokken in het stadion.

Het lijkt wel die Irakese generaal die op tv ontkende dat er gevochten werd, terwijl achter hem de raketten zichtbaar insloegen...
Goede vergelijking ja. Hopelijk leert de redactie hiervan.
Inderdaad weer bagataliseren van het onverantwoorde gedrag zodat ze volgende keer weer kunne janken om de genomen maatregelen. Iets van oorzaak een gevolg dat kwartje schijnt niet te vallen.
Dergelijke knokpartijtjes worden zo georganiseerd dat ze ver buiten het oog van normale supporters en politie plaats vinden vaak met vooraf gesproken regels. Hoewel Feyenoord de confrontatie won, kwamen de Rotterdammers niet helemaal ongeschonden uit de strijd

Wees er trots op dat we als supporters knokpartijen kunnen winnen???? Ik vraag me toch echt af of er nog normale fans zijn
Op de avond voor de wedstrijd kwam het tot een georganiseerd treffen tussen de harde kern van Feyenoord en de harde kern van Graz. Volgens het populaire hooligan-nieuws orgaan Gruppaof zochten 40 supporters van Feyenoord 45 supporters van Graz op om een robbertje te matten.......


Zucht, hoe lang blijven we dit tuig nog steeds tot supporters van Feyenoord benoemen???? Geldt overigens niet alleen voor Feyenoord maar dit zijn toch geen kernen die je in de club wilt hebben??
Feiten belangrijk, en dan een enkele supporter gaan quoten.....
De beelden zijn feiten, en op geen enkele manier goed te praten. Ben vaak genoeg naar Europese uitwedstrijden geweest in het verleden, en zo vaak hebben we tot ver na de wedstrijd in het vak vastgezeten. Das niets bijzonders. Ja, soms moest je dan maar het feestende publiek verteren. Part of the game. En dan de term "hoog in emotie"...... Je bent volwassen en hoort gewoon je emoties te beteugelen. Ik had gehoopt dat dit orgaan zich keihard zou durven opstellen, het tegendeel is waar. De daders doen dit uit naam van Feyenoord, maar ze maken Feyenoord kapot.
Als je in Marseille was lach je hier om, als je van de club houd kan je enkel maar huilen. Al winnen we van Lazio, Europese schorsing hangt ons boven het hoofd. Weten we CL voetbal te behalen, ow nee, er waren wat tokkies die zich zo nodig weer moesten misdragen. Je loopt direct en indirect miljoenen mis, maar daar kunnen de stoere mannetjes in graz wel om lachen. Investeerders stappen niet in, sponsors durven het niet aan, spelers kiezen liever voor een andere club, de spelers zijn minder waard als je niet Europees kan spelen, maar daar lachen de stoere mannetjes in graz om. De mensen die van de club houden en niet van het knokken kunnen enkel maar huilen.
Wat een ongelofelijk triest artikel is dit dan. Ga je schamen 1908.
Lees misschien de andere reacties hieronder, lijkt me wel duidelijk toch? 1908 slaat volledig de plank mis met dit artikel.
Want ? je bdoelt waarschijnlijk waarom.
Ga eens Nederlandse taal leren, probeer jezelf iets te ontwikkelen en hopelijk snap je het dan.
Het is bar en boos wat voor ongeletterd volk tegenwoordig rondloopt en dat in Nederkand, een bosjesman in Afrika heeft nog meer IQ
En nog goed willen lullen ook wat een trieste bedoeling. Iedere feyenoorder moet zich kapot schamen voor zulk tuig
Bizar artikel. Nu weten we ook gelijk hoe 1908.nl erin staat.. Dus het lag aan:

- De politie in Rotterdam
- De politie in Graz
- De hekken
- De ziekenhuis medewerkers

Dit is gewoon weer een regelrechte schande voor de club. Toiletten (en nog veel meer) COMPLEET vernield en duidelijk gasten die confrontatie zochten met de ME. En dat terwijl we onder een vergrootglas liggen bij de UEFA..

Rutger; ik waardeer je instelling om positief beeld rond Feyenoord te creëren, maar een platform als 1908 en FR12 zouden hier een voorbeeldfunctie in moeten nemen en dit KEIHARD moeten afkeuren.

Ook maar enige vorm van goedpraten van dit ''incident'' werkt averechts. Het is duidelijk dat harde straffen dit soort gasten niet afschrikken. Ik ben van mening dat we dit als legioen harder moeten aanpakken en daar zijn grote platformen als FR12, 1908 en FRFC (die doen helaas vrolijk aan het goedpraten mee) cruciaal in.
Echt een kansloos artikel dit, de definitie van bagatelliseren...
Rutger zal het blijkbaar ook wel leuk vinden als bij hem thuis alle wc's worden gesloopt
Kan me nog een bekerfinale herinneren waar door neuzen supporters het sanitair werd gesloopt.
Werd ook gedaan of het niks voorstelde
Toen waren wij als Legioen daar toch ook niet over te spreken? Maar wel lekker zelf hersenloos het in andere stadions ook doen. "Maar ze waren aan het juichen omdat ze hadden gewonnen en dat mag niet dus het is meer dan logisch dat we hun halve stadion afbreken". Joe
Rutger heeft geen thuis, dat is wel helder
Ik ben het eens met de auteur van dit stukje dat Feyenoord vaak wel erg extreem negatief in het nieuws komt. Marseille is een goed voorbeeld. Dat was niet echt aan onze eigen supporters te wijten, maar wordt nu wel bijvoorbeeld genoemd in verschillende media als voorbeeld van wangedrag van het Legioen.

Dat gezegd hebbende, dit soort hooliganisme valt nooit goed te praten. Tijd dat de Nederlandse/Rotterdamse politiek eens stevig gaat optreden. Al die zogenaamde law&order partijen zoals Leefbaar en de VVD zijn altijd stil als het hier om gaat, laat ze eens met een oplossing komen.
Fijn dat die ene supporter het wel mee vond vallen, maar met de reputatie van de zogenaamde Feyenoord-fans bij uitwedstrijden, loopt dit weer uit op hoge boetes en misschien schorsing. Dat kan de club niet gebruiken, dunkt-mij. Het is al moeilijk genoeg om bij te blijven.
Je hoeft als redactie trouwens niet iedereen te vriend te houden, je mag ook op de betreffende supporters kritisch zijn als dat nodig is.
Deze reactie van 1908 is te triest voor woorden. Besef toch een keer dat dit nog eens de ondergang van onze club gaat betekenen. Overal waar we Europees komen gaat het mis, er was al een straf van vorig jaar, dit is een groot probleem. Veel groter dan een opstelling of buitenspelers die het niet brengen.
Wat wil je als redacteur hier nou mee bereiken? Dat het allemaal logisch is en normaal moet worden gevonden, dat de schuld natuurlijk absoluut niet bij de supporters ligt? Foute insteek, gemiste kans van 1908.nl
Gaat 1908.nl nou de boel goed praten? Veroordeel dit debiele gedrag eens en bied geen podium aan hersenloze idioten die onze mooie club in kwaad daglicht stellen.
Waarschijnlijk was die redacteur ook aanwezig in Geaz en nog niet helemaal helder in zijn hoofd
Wat is dit nou weer voor raar stukje? Er zijn allerlei beelden opgedoken dat er hele stukken stadion zijn gesloopt, en vechtpartijen binnen en buiten het stadion zijn geweest. Volgende keer misschien niet één supporter raadplegen om aan je confirmation bias te voldoen.
Er zijn gewoon beelden te vinden waarbij te zien is dat een hele groep op de vuist gaat met de politie. Zo lang we blijven doen alsof dit normaal gedrag is, zal hier nimmer vooruitgang in geboekt worden.

Als een groepje rond een club het met wederzijdsgoedvinden van/met een groepje van een andere club op de vuist wil, doe je dat inderdaad lekker ergens anders. Maar in en rond het stadion hoort geweld niet thuis.

En het moeten kijken naar het feestvieren van de tegenpartij...... tja dat is het gevolg als je cluppie verliest. Als je daar niet tegen kunt, moet je lekker thuisblijven. Kun je na afloop heel demonstratief je TV uitzetten of stukslaan.
Vreemd verhaal, zie op andere media toch andere beelden en berichten voorbij komen.
Wat betreft het medisch personeel in Graz, groot gelijk, dat ze de zogenaamde knokbazen niet helpen, als je gaat afspreken om een partijtje te knokken., moet je niet zeuren als je een bloedneus oploopt en daaraan behandeld wilt worden,
Ga er maar gewoon van uit, dat je voorlopig zonder uitsupporters Europese wedstrijden moet gaan spelen en als die jochies slim zijn , komt er volgende week weer heeel veeeel pyro, blijft de gele zijde tenminste ook voorlopig dicht.
Zeggen dat je opheldering geeft en vervolgens selectief één iemand aan het woord laten die vindt dat het allemaal wel meeviel omdat in Marseille blijkbaar een veldslag was (hele sterke argumentatie). Als je vindt dat de media het aandikken, dan doet 1908 het tegenovergestelde. Minstens zo erg, misdragingen die onze club schaden goedpraten.
Ik zou om dit artikel moeten lachen, als het niet zo ontzettend droevig is dat sommige "supporters" deze denkwijze ook echt hebben
Dus volgens de kop is de redenatie dat dit niet erg was omdat het in Marseille erger was?! Die redenatie ontgaat mij even... En er lijkt mij ook helemaal geen rede om over zoiets te lachen...
Terecht om kritisch te zijn op al die onzinnige sensatie-verhalen, maar zelf schrijven dat de politie en het medisch personeel zich niet professioneel willen opstellen vind ik ook die kant op gaan. Verder prima stuk.