dsc00274

1908.nl

Analyse

Europa League · Dit kan Feyenoord verdienen

Van de redactie

Donderdagavond begint voor Feyenoord een nieuwe Europees seizoen met een wedstrijd tegen SS Lazio in Rome. 1908.nl zette op een rij wat deelname aan de Europa League de club kan opleveren (bron: website UEFA Europa League).

Algemeen directeur Dennis te Kloese vertelde eerder dat Europese gelden en transferinkomsten prioriteit hebben in het beleidsplan van Feyenoord. Vorig seizoen kenden de Rotterdammers een succesvolle campagne in Europa. De club haalde de finale van de Conference League die helaas werd verloren van AS Roma (1-0). Het toernooi leverde ongeveer 24 miljoen euro aan prijzengeld op. De finaleplaats zette de club tevens weer op de kaart. De interesse in spelers zorgde deze zomer voor een dikke 70 miljoen euro aan transferinkomsten.

Met deelname in de Europa League speelt Feyenoord dit seizoen een treetje hoger op de Europese ladder. De prijzenpot voor dit toernooi is gevuld met 465 miljoen euro. 

Europa League: prijzengeld

Vorig seizoen kwalificeerde Feyenoord zich direct tot de groepsfase van de Europa League. Daarmee verzekerde de Rotterdammers zich van ruim 3,6 miljoen euro aan startpremie. 

In de groepsfase kan geld worden verdient op basis van de prestaties. Een overwinning levert 630.000 euro op en een gelijkspel 210.000. Ook de eindstand van de groep is een premie waard. Bij groepswinst wordt 1,1 miljoen bijgeschreven. De tweede plek is goed voor 550.000 euro.

De eindstand in de groepsfase voorziet in verschillende vervolgscenario’s:

  • Groepswinst: Kwalificatie voor de achtste finale. Er kan 1,2 miljoen worden bijgeschreven.
  • Tweede: Play-off wedstrijd tegen een nummer 3 uit de groepsfase van de Champions League. Winst is goed voor 500.000 euro.
  • Derde: Doorstroom naar de play-off's van de Conference League. Winst levert 300.000 euro op. In het vervolg van de Conference League loopt de teller als volgt op: 600.000 euro voor de achtste finale, 1 miljoen voor de kwartfinale, 2 miljoen voor winst in de halve finale en 5 miljoen voor winst in de finale. De verliezend finalist wordt beloont met 3 miljoen euro.
  • Vierde: Uitschakeling in Europa.

Wanneer Feyenoord de achtste finale van de Europa League haalt kan er 1,2 miljoen worden bijgeschreven. De kwartfinale is vervolgens 1,8 miljoen waard en de halve finale 2,8 miljoen. Bij winst van het toernooi ligt er 8,6 miljoen klaar, terwijl de verliezend finalist 4,6 miljoen krijgt. 

Europa League: Premies & TV-gelden

Naast het prijzengeld krijgen clubs ook gelden op basis van hun coëfficiënt ranking van de afgelopen tien jaar. Het totale bedrag dat hiermee is gemoeid bedraagt een krappe 70 miljoen euro. Dit bedrag wordt verdeeld over de 32 deelnemende clubs, waarbij de ranking de verdeelsleutel bepaald. Feyenoord staat 23e op de ranking, wat goed is voor ruim 3 miljoen euro.

Clubs maken ook aanspraak op een deel van de inkomsten uit televisierechten. Voor de Europa League betekent dit een bedrag van 140 miljoen dat over de deelnemende clubs wordt verdeeld. De verdeling is evenredig aan de waarde van de tv-rechten in ieder land. Dit betekent dat het marktaandeel van Nederland op de totale pot van invloed is op de uitkering aan een Nederlandse club. Een grove inschatting wijst uit dat Feyenoord een kleine 2 miljoen euro aan rechten ontvangt.

Europa League: Feyenoord

Wanneer donderdagavond in Rome de aftrap voor een nieuw Europees seizoen plaats vind, weet Feyenoord zich inmiddels verzekerd van ruim 8,5 miljoen euro: 

  • Startpremie groepsfase: 3,6 miljoen
  • Coëfficiënten bonus: 3 miljoen
  • Tv-rechten: 2 miljoen

Voor de Rotterdammers is dit het vertrekpunt. Op basis van de prestaties in de afzonderlijke wedstrijden en het bereiken van verdere toernooi rondes kan dit bedrag flink oplopen.

Delen

Reacties

Kortom: 2x winnen van Sturm Graz en 2x winnen van Midtjylland en daarmee tweede worden in de groep betekent een slordige 16,5 miljoen euro in totaal. Lijkt me meer dan haalbaar.
Waarom is iedereen toch zo overdreven positief?!
Zoals Slot al zei... Midtjylland en Sturm Graz zijn slechts pas uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League... Daar win je echt niet (zomaar) 2x van...
Uitgeschakeld zijn in de voorrondes van de CL zegt natuurlijk ook niks. Dat heeft vooral met ticketverdeling te maken vanuit de reguliere competitie. Want zo eenvoudig won Mydtjylland niet van AEK Larnaca en ze gingen er hard af tegen Benfica. Daarbij staan ze in de competitie op een 8e positie, in een degradatiepoule.

Ook Sturm Graz heeft maar 1 ronde CL gespeeld, uit én thuis verloren van Kiev. Daarbij staan zij in de competitie 3e, met 5 punten achterstand op de nummer 2. 3 wedstrijden van de 7 gewonnen.
zijn op zich mooie feiten zo. en CL is vergelijkbaar met de Oostenrijkse competitie en de Deense competitie zou ik eerder gedacht hebben maar gelukkig heb je duidelijkheid gegeven @Sepp10.

*smile* lijkt dus ook best te doen 4x winnen en natuurlijk eerst maar eens doen, maar moeten de clubs nu niet groter maken dan ze zijn...
nog meer feitjes:

Midtjylland, en een plaats met slechts 45duizend inwoners en een stadions iets groter (totaal 11432 plaatsen) dan het Kasteel vanSparta (10500 plaatsen)

Sturm Graz een stad met bijna 295 duizend inwoners en een stadion iets groter (totaal 16364 plaatsen) dan het Bingoal stadion in Den Haag (15000 plaatsen)
effe nieuwsgierigheidje want heb net even alles nazitten rekenen tot en met de achtste finales

ik kom dan nog een slordige 4 miljoen te kort in vergelijking met de 16,5 miljoen die jij al bij zou gaan schrijven kan je me helpen wat ik dan mis??

8,6m voor starten
4x winst is 2,5m
2de plek in de groep is als je je plaatst voor de volgende ronde 0,5m
dan reken ik ook de bonus erbij voor het behalen van de achtste finales 1,2

kom ik uit op een slordige 12,8M.
Heb je ook de recettes van 4 Europese thuiswedstrijden meegerekend? Dat komt netto uit op ca. € 4,5-5 milj. en is het verschil verklaart m.i.z. ;-)

Ook de ca. € 24 milj van vorig seizoen is netto omdat we daar 9 ! thuiswedstrijden hadden. Okay niet allemaal uitverkocht vanwege o.a. Covid toch goed voor zo'n 6 a 7 miljoen
Jouw scenario levert helaas 5 miljoen minder op:
4x0,63=2,5 miljoen voor 4x winst. 0,5 miljoen voor 2e plek en de startpremie incl tvgeld van 8,6 miljoen erbij geeft totaal 11,6 miljoen.
Heb je ook de recettes van 4 Europese thuiswedstrijden meegerekend? Dat komt netto uit op ca. € 4,5-5 milj. en is het verschil verklaart m.i.z. ;-)

Ook de ca. € 24 milj van vorig seizoen is netto omdat we daar 9 ! thuiswedstrijden hadden. Okay niet allemaal uitverkocht vanwege o.a. Covid toch goed voor zo'n 6 a 7 miljoen
Is er nog ergens te vinden hoe we die 24 miljoen van vorig jaar verdiend hebben? Ik heb namelijk altijd in gedachte gehad dat dit rond de 12 miljoen was.
Waarschijnlijk incl kaartverkoop etc. Tegenover die 24 zullen ook flink wat kosten staan. Oftewel geen 24 winst
Lijkt mij ook erg veel, Naja alleen maar goed voor de club!
Klopt onderanderen ruim 6ton aan boetes
Aan prijzengeld heeft Feyenoord 13,6 miljoen verdiend, dan komt daar nog wat coefficientengeld en tv geld bij, komt dan op 17 miljoen zeg maar.
Dan zou 7 miljoen het nettoresultaat moeten zijn van de kaartverkoop van thuiswedstrijden, dat lijkt me erg veel, als je alle wedstrijdkosten ( uit en thuis) ook meerekent. Om over de boetes maar niet te hebben. 20 miljoen netto lijkt me maximaal.