Supporters van Feyenoord op de thuisvakken slaags met stewards

Nieuws

Fans van Midtylland beschuldigen eigen clubleiding van liegen over oorzaak schermutselingen

Puck

Nog voor de wedstrijd moest beginnen raakte de gemoederen behoorlijk verhit in de MCH Messecenter te Herning. In het gehele stadion ontstonden diverse opstootjes, een aantal Feyenoorders renden over het veld. De veiligheidsorganisatie van FC Midtjylland geeft, uiteraard, de Feyenoorders de schuld. Vanzelfsprekend ligt de situatie genuanceerder en supporters van FC Midtjylland onderschrijven dit. 

Het was vooral de eerste helft onrustig op de tribunes rond de wedstrijd FC Midtjylland - Feyenoord. Diverse sensatie-kanalen tonen beelden van een flinke vechtpartij, supporters op het veld en andere supporters die over en weer de confrontatie zoeken. 1908.nl dook in dit verhaal om de waarheid boven tafel te halen. Het volledige verhaal van de ontspoorde eerste helft in Midtjylland:

Te weinig kaarten en te lakse omgang

Ondanks dat bekend was dat Feyenoord met veel meer supporters af zouden reizen naar Denemarken dan het aantal beschikbare plaatsen in het uitvak, hebben de Denen hier niet op juiste wijze op geanticipeerd. Feyenoord kreeg slechts 600 kaarten, terwijl meer dan het dubbele aantal supporters naar Denemarken trokken. Dat is niet heel vreemd, maar wel als je beseft dat de wedstrijden van FC Midtjylland al jaren met enorme hoeveelheden lege stoelen in het stadion kampen. Ook bij deze wedstrijden waren op de dag van de wedstrijd nog honderden kaarten te koop.

Eén Deen kon naar verluidt tien kaarten kopen. Losse kaarten werden op grote schaal aangeboden, waardoor praktisch elke Feyenoorder die in Herning was ook naar de wedstrijd kon. De autoriteiten van Midtjylland waren hier op de wedstrijd dag al van op de hoogte. In plaats van creatief met de situatie om te gaan werd besloten door de veiligheidsorganisatie van Midtjylland om krampachtig vast te houden aan stoel en vak nummering. Zo gebeurde het dus dat door het gehele stadion groepen Feyenoorders zaten. De meeste supporters klonterden uit zichzelf samen nabij het uitvak, maar anderen groepen hielden zich keurig aan hun vak en stoelnummering. Met name de groep die op het fanatieke vak van Midtjylland zat viel op.

De eerste confrontatie werd gezocht door supporters van Midtjylland

In beginsel was de sfeer in het stadion rustig en gemoedelijk. De Feyenoorders zaten in eerste instantie probleemloos op het alternatieve uitvak. Wel werden ze uit voorzorg omringd door een aantal extra stewards. Dit trok de aandacht van de Deense fans, maar tot problemen kwam het niet. Ondanks de inzet van deze extra stewards escaleerde de situatie toen het uitvak en het alternatieve uitvak het tribune-lied "overal waar jij gaat" in wilde zetten door over en weer te zwaaien. De fanatieke kant van Midtjylland kon hier niet om lachen en zocht hierop vrijwel direct de confrontatie met de Feyenoord-groep. Diverse ooggetuigen in het uitvak en op de thuisvakken beschrijven dat de supporters van Feyenoord in het alternatieve uitvak aan de overzijde van het uitvak in eerste instantie werden aangevallen door een aantal hooligans van Midtjylland. Beelden bevestigen dit. 

Feyenoorders steunen elkaar

Feyenoord is nu eenmaal de club van het ruwe randje door dik en dun. Feyenoorders steunen elkaar en zo was het in de Messecenter niet anders. Toen de verspreide Feyenoorders in het stadion zagen dat hun kameraden werden aangevallen en hun veiligheid in het geding was, volgde vrijwel onmiddelijk een tegenreactie. Supporters klonterde samen en een vrij grote groep schoot de groep die werd aangevallen te hulp. Vanaf alle kanten van het stadion renden ze richting het alternatieve uitvak om hun vrienden te helpen. Een Feyenoorder die op losse kaart zat citeert: "Je denkt toch niet dat ik mijn vrienden de tering laat slaan voor niks?" Een flinke groep stewards proberen de situatie onder controle te krijgen, vrij snel worden ze bijgestaan door agenten uit het district Herning. Het gehele incident nam een paar minuten in beslag, toen keerde de rust weder.

Politie van Herning neemt de controle over

Supporters uit het alternatieve uitvak laten weten dat direct na het incident de politie de controle overnam van de veiligheidscoordinator. Direct werd besloten om de Feyenoorders van die tribune weg te halen. De groep, inmiddels een kleine 100 man, werd verzocht mee te gaan. Indien dit zonder problemen zou gebeuren werd toegezegd dat de supporters in het lege vak naast het uitvak plaats mochten nemen om de wedstrijd te bekijken. Zo geschiedde. In plaats van bij opening direct de Feyenoorders van de thuissupporters te scheiden gebeurde dit uiteindelijk pas toen de situatie al geëscaleerd was.

Directie van Midtjylland wast natuurlijk handen in onschuld

“Ze bestormden verschillende ingangen en betraden vakken op zo'n manier dat we geen kans hadden om ze buiten tegen te houden”, verteld Preben Rokkjaer graag tegen de media. De commercieel directeur van Midtjylland vervolgt: “Het is schandalig dat een team als Feyenoord met hun supporters naar Denemarken komt en zich zo gewelddadig gedraagt.”

Volgens Rokkjær zorgden Feyenoord-fans op verschillende plaatsen in het stadion tegelijk voor problemen, waardoor de beveiliging in de problemen kwam. Toch stelt hij dat Midtjylland zich zo goed mogelijk had voorbereid. “We hadden dubbel zoveel beveiligers als normaal. We hebben een goed gesprek gehad met Feyenoord en de politie. We zijn een voetbalclub, geen defensieleger. Ik was er zelf bij. Ik heb nog niet eerder zoveel gewelddadige mensen in een stadion gezien”, aldus Rokkjær. Volgens media in Denemarken heeft de directie van Midtjylland direct een klacht bij de UEFA neergelegd over het gedrag van de Feyenoorders. 

Supporters van Midtylland maken de grond gelijk met eigen directeur

De fans van FC Midtylland zijn vanzelfsprekend niet happy met de Feyenoorders op de eigen tribune, maar vegen tegelijkertijd de grond aan met de directie van de club: "Wat gek dat je ronduit liegt in een verklaring over de onrust gisteren. Je liet de Nederlanders echt een uur voor de wedstrijd al de tribune op gaan" schrijft één supporter die reageert onder het officiele bericht van de club op socialmedia. Hij bevestigt hiermee het verhaal van de Feyenoorders. Hij gaat verder in zijn frustraties: "Er waren waarschijnlijk zo'n 100 Feyenoord-fans binnen die vreedzaam en zonder vragen van de bewakers naar binnen mochten." De directie van Feyenoord heeft nog niets van zich laten horen, maar met de return in Rotterdam aankomende week zal er ongetwijfeld nog een woordje of twee over gesproken worden. Een ander schrijft: "Ik ga nooit publiekelijk tegen de club, maar je hebt volledig gefaald. Waar werden de ingangen bestormd? De bewakers laten stilletjes mensen binnen op cc".

Consequenties voor Feyenoord

Feyenoord heeft van de UEFA officieel nog niets gehoord, maar het valt te betwijfelen of er voor de club consequenties aan de problemen verbonden zullen zijn. De problemen ontstonden namelijk vooral en bovenal op de thuisvakken van Midtylland. Ondanks dat het uitvak zich vrij netjes heeft gedragen zal dit helaas toch tot problemen kunnen leiden voor de stadionclub. De publiekelijke hetze van de directie van Midtylland én de klachten ingediend bij de UEFA gaan zeker niet ongemerkt voorbij. We hoeven niemand te vertellen dat Feyenoord een club met een ruw randje is waar het wel eens uit de hand loopt, maar in dit geval treffen de Feyenoorders simpelweg geen blaam. Jezelf verdedigen is geen strafbaar feit, een kaartje kopen om een voetbalwedstrijd te kijken ook niet. Feyenoord zou niet verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de totale clusterfuck van de veiligheidsorganisatie van Midtylland, maar aangezien de UEFA natuurlijk de beste vriend is van Feyenoord vrezen we alweer het ergste...

Wat denk jij? Laat het ons weten in de reacties! 

Delen

Reacties

...super dat de Mityl land fans ons steunen!
Hoewel ik betwijfel of de UEFA hier grond heeft om Feyenoord te straffen omdat deze verkoop niet via de kanalen van Feyenoord zijn gegaan. Mogelijk zitten er ook gasten bij die al lang een stadionverbod hebben en actief geweerd worden vanuit de club. Echter zal de UEFA altijd goed naar een reden zoeken. Misschien moet Feyenoord er voor kiezen om vanuit de club afstand te doen van het afnemen van de tickets voor de volgende uitwedstrijd om zo voor de bühne het goede te doen, dan straf je de goeden ook maar hou je het voor de verandering wel in eigen hand
Eens met Bar. In de Kuip zou het ook mis gaan als er toeschouwers van de andere club tussen de Feyenoorders zit. Maar andersom ligt het opeens aan de autoriteiten en de andere club. Geen sterk verhaal. Ik snap het spannende en de traditie enzo, maar het kan gewoon niet meer in deze tijd. Helaas.
Ben het niet helemaal met je eens. Ja, het klopt helemaal dat uitsupporters op thuisvakken in de Kuip ook mis gaat. Maar weet je wat in dat geval gebeurt? Dan hebben wij het als Feyenoord aanhang gedaan. Dan moet het zogezegd mogelijk zijn om door elkaar te zitten etc. Dan zijn wij het probleem. Nu gebeurt het andersom maar dan hebben 'wij' het alsnog gedaan want op een thuisvak zitten hoort dan ineens niet. Vervolgens wordt er ook nog gelogen over de gang van zaken en een gebrekkige organisatie. DAAR gaat het om. Men behoort dit situaties altijd objectief te beoordelen. Alleen gebeurt dat zelden.
Dat gaat vast weer geld kosten. De Uefa is nooit voor rede vatbaar in dit soort situaties. Denk maar aan die opblaasbanaan toen. Sloeg ook nergens op. Zodra ze Feyenoord horen, rinkelt de kassa daar. Maar je hoort sowieso niet in een thuisvak als uitsupporter. Daar kan alleen ellende van komen.
Waarom hoor je daar niet? Ik ben er regelmatig te vinden, nooit problemen/gezeik mee eigenlijk. Moet toch gewoon kunnen.

Uitvakkennvergroten wanneer Feyenoord op bezoek komt zal alle overige ‘problematiek’ verminderen.
Vraag is natuurlijk of je als supporter altijd de mazen in het net moet proberen te vinden.

Iedereen weet dat als je in de thuisvakken plaatsneemt het wel eens ongezellig kan worden. Hoeveel Denen zijn welkom in de thuisvakken in de Kuip?
Irrelevant als je het hebt over een schuldvraag en al helemaal geen excuus voor het liegen door clubofficials. En zoals ik hierboven ook al reageerde; Wie denk je dat er de schuld krijgt wanneer er in de Kuip uitsupporters op thuisvakken worden aangevallen?
Sja waarschijnlijk hebben die denen die de kaarten gekocht hebben er nog een flink slaatje uit geslagen.
Verder klinkt het allemaal heel logisch dat het zo is gegaan. Alleen dat zal de Uefa worst zijn die zullen Feyenoord echt wel bestraffen.
Het ligt altijd aan een ander, zo blijkt maar weer. /s