Pedersen

VK Sportphoto

Analyse

Hier moet Feyenoord voor waken tegen FC Twente

FeyenoordTM

Na een uitstekend vorig seizoen, is FC Twente ook dit seizoen goed begonnen. De Tukkers bezetten momenteel de 5e plaats in de eredivisie: één punt achter Feyenoord. Het sterke elftal van vorig seizoen is bijna helemaal intact gebleven en dat betaalt zich uit.

Feyenoord heeft al 5 wedstrijden op rij niet gewonnen tegen FC Twente. Een korte blik op de vermoedelijke opstelling leert ons dat bij Twente drie spelers spelen die afgelopen zomer (hoog) op het verlanglijstje van Feyenoord stonden. Feyenoord sloeg uiteindelijk niet toe en dus spelen Zerrouki, Brenet en Hilgers nog altijd voor Twente.

twente-opstelling

Vermoedelijke opstelling FC Twente

Twente wordt veel geroemd om de strakke organisatie en dat is niet gek. Twente heeft pas 3 tegendoelpunten uit open spel dit seizoen en pas 5 in totaal: Het minst van de hele Eredivisie. Twente kreeg ook maar 55 schoten tegen uit open spel, alleen Ajax kreeg er minder tegen. Het is dus lastig om kansen te creëren tegen De Tukkers. Echter resulteerden deze 55 schoten wel tot een totaal van 6.7 xG tegen. Twente heeft tot nu toe dus veel minder tegendoelpunten dan je kan verwachten uit open spel, dat kan komen door geluk of een sterke keeper.

Laten we verder inzoomen op de keeper, Lars Unnerstall. Het is dus lastig kansen creëren tegen Twente, Unnerstall kreeg in de wedstrijden die hij keepte in totaal 7.5 xG tegen op doel. Dit resulteerde in 5 tegendoelpunten. Unnerstall ‘voorkwam’ dus al 2,5 doelpunt voor Twente, hiermee bevindt hij zich op basis van deze statistiek tot de topkeepers van de Eredivisie en mag je concluderen dat het niet enkel geluk is dat Twente minder doelpunten tegen krijgt dan je op basis van xG kan verwachten.

Desalniettemin hoeft Feyenoord geen extreem verdedigend Twente verwachten. Twente laat bij de tegenstander gemiddeld slechts 10.5 passes toe tot er een verdedigende actie wordt ingezet (PPDA), deze score is vergelijkbaar met die van Feyenoord (10.1) en dus zijn ze een van de meest druk zettende teams van de Eredivisie. Het druk zetten leidde voor Twente al drie keer tot een doelpunt na een balverovering hoog op het veld, alleen Feyenoord scoorde vaker uit zo’n situatie: 8 maal.

Ook in balbezit presteert Twente veel beter dan je op basis van xG kan verwachten. Ze scoorden al 12 keer uit open spel, terwijl ze maar een xG totaal 8.75 bij elkaar speelden uit open spel.

Met een xG totaal van 8.75 behoort Twente slechts tot de middenmoot van de Eredivisie en dat is geen toeval. Aan de bal is het vrij matig, ze weten per keer balbezit de bal nog geen 8 seconden vast te houden. Dat komt niet omdat ze snel risico nemen, er zijn maar 4 ploegen die de bal minder snel naar voren spelen en maar 2 teams die minder gevaarlijke directe aanvallen hebben gecreëerd.

Vaclav Cerny is de topscorer van Twente, hij scoorde al 4 keer. Op Gakpo en Odgaard na is hij de speler die het vaakst schiet in de Eredivisie, gemiddeld 4.4 keer per wedstrijd. Zijn schoten leveren gemiddeld zo’n 0.08 xG op en in totaal pas 1.8 xG. Hij is dus flink aan het over presteren. Als we zijn doelpunten onder de loep nemen zien we geen hele uitzonderlijke dingen, het is niet aannemelijk dat hij het hele seizoen zo veel beter presteert dan je op basis van xG kan verwachten. Een andere gevaarlijke speler is Misidjan. Virgil Misidjan creëert gemiddeld 2.6 kansen per wedstrijd en was in 3 basisplaatsen al goed voor 3 goals en 1 assist. Ook weet Misidjan per wedstrijd gemiddeld 23 keer de bal 5 meter of meer te verplaatsen met een dribbel, geen aanvaller in de Eredivisie doet dit vaker.

Conclusie: Het is lastig om kansen te creëren tegen Twente, maar kansen komen er zeker. Feyenoord zal goede kansen bij elkaar moeten spelen, want Unnerstall is een ijzersterke keeper. Aan de andere kant is Twente in balbezit geen sterke ploeg gebleken. Indien Feyenoord de gevaarlijkste spelers in bedwang weet te houden, hoeft het geen hoogstaande dingen te verwachten van FC Twente.

 

Delen

Reacties

Als Slot dan eindelijk eens de goede poppetjes in het start elftal zet, zal t al enorm schelen..Idrissi heeft zichzelf al uitgeschakeld, dat is al eentje vd 5
Walemark, Gimenez sowieso laten beginnen. Jahanbaksh en Danilo op de bank.
Als ze weer beginnen met Danilo en Jahanbakhsh vergeet het dan maar. Dilrosun op links en walemark op rechts met de enige echte spits Gimenez is mijn idee voorin
Walemark en Gimenez in de basis hoop ik.
Linksbuiten zal wel Dilrosun worden, dat kleine brazilaantje hebben ze blijkbaar nog weinig vertrouwen in.
Jahanbaksh maar op bank beginnen.
"Feyenoord zal goede kansen bij elkaar moeten spelen"

Dat gaan we niet winnen dus want daar hebben we moeite mee
Twente is echt een collectief. Benieuwd hoe Feyenoord voor de dag komt.