1

Nieuws

Feyenoord bereikte tegen Celtic hoogtepunt uit clubgeschiedenis

Van de redactie

Feyenoord en Celtic treffen elkaar komende dinsdag in de groepsfase van de Champions League. De wedstrijd tussen de beide volksclubs is omgeven met een historische lading.

De Schotse club speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Rotterdamse club. Op 6 mei 1970 zorgde Feyenoord voor een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Als eerste Nederlandse club wist het de Europa Cup 1 (de voorloper van de Champions League) te winnen. Tegenstander: Celtic.

Weg naar de finale
Feyenoord mag in 1969 als kampioen van Nederland deelnemen aan de Europa Cup I. Na KR Reykjavik (12-2, 4-0), AC Milan (0-1, 2-0), Vorwärts Berlin (0-1, 2-0) en in de halve finale Legia Warschau (0-0, 2-0) te hebben verslagen, wacht in de eindstrijd Celtic. De Schotse ploeg is in die tijd een grootmacht in Europa en voorafgaand aan de finale uitgesproken favoriet. Het San Siro stadion in Milaan is door de UEFA aangewezen als strijdtoneel, waar meer dan 20.000 supporters uit Rotterdam op de tribunes plaatsnemen.

De finale
Celtic begint sterk aan de wedstrijd, maar ziet Feyenoord gaandeweg meer grip krijgen op het duel. Toch zijn het de Schotten die na een half uur op voorsprong komen. Uit een afgelegde vrije trap, scoort Tommy Gemmell met een hard afstandsschot die door de muur vliegt. Doelman Eddy Pieters Graafland ziet de bal laat aankomen, mede omdat zijn zicht wordt ontnomen door scheidsrechter Lo Bello, die zich achter de muur had opgesteld.

Lang kan Celtic niet genieten van de voorsprong. De Schotten weten een paar minuten later een voorzet van Hasil niet goed weg te werken uit de verdediging, waarna de bal via enkele Feyenoord-hoofden bij Rinus Israël beland. Met een bekeken kopbal die via de binnenkant van de paal binnen slaat, tekent de aanvoerder voor de Rotterdamse gelijkmaker.

Ove Kindvall
Feyenoord houdt de controle over de wedstrijd, maar kan het verschil niet tot uitdrukking brengen op het scorebord. Ook niet in de tweede helft, waardoor er wordt verlengd. In de 118de minuut noteert Ove Kindvall de belangrijkste goal uit de clubgeschiedenis. Israël neemt een vrije trap, die onderweg onderschept lijkt te worden door de hand van de achterover vallende Billy MacNeill. Scheidsrechter Lo Bello geeft echter voordeel en Kindvall passeert doelman Williams met een uitgekiend lobje.

De volgende dag wordt Feyenoord in Rotterdam op grootse wijze onthaald. Vanaf het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel ziet de ploeg van trainer Ernst Happel dat circa 200.000 uitzinnige supporters hen toejuichen voor de uitzonderlijke prestatie.

Opstelling Feyenoord: Eddy Pieters Graafland; Piet Romeijn (106’ Guus Haak), Rinus Israël, Theo Laseroms, Theo van Duivenbode, Franz Hasil, Wim Jansen, Willem van Hanegem, Henk Wery, Ove Kindvall, Coen Moulijn.

Opstelling Celtic: Evan Williams; David Hay, Tommy Gemmell, Billy McNeils, Jim Brogan, Bobby Murdoch, Bertie Auld (77’ George Connely), Jimmy Johnstone, John Hughes, William Wallace, Bobby Lennox.

1
ove-kindvall
2-2
2
3
5
6

Delen

Reacties

Krijg weer tranen in mijn ogen van dat filmpje.
"Milaan is van Feyenoord, San Siro is op dit moment helemaal van ons!" Jammer dat ik pas 44 ben en het niet heb meegemaakt. Zo jaloers op mijn vader, maar wie weet, ooit....
Wie weet....maar 2002 was óók schitterend!