karim-el-ahmadi

VK Sportphoto

Nieuws

"Feyenoord heeft een kerel van me gemaakt”

Van de redactie

Karim El Ahmadi timmert aan de weg als beginnend spelersbegeleider. De oud-Feyenoorder geeft zijn spelers mee dat het leven als profvoetballer geweldig is, maar dat de voetballerij ook ongenadig hard kan zijn. 

“Geen enkel misverstand daarover”, zo vertelt El Ahmadi in Feyenoord Magazine. “Ik heb het aan den lijve ondervonden toen ik in 2008 was overgekomen van FC Twente. Waar ik in het zachtaardige Enschede niets fout kon doen, kreeg ik in Rotterdam te maken met bakken kritiek. Opeens deugde er niets meer van me, als ik de mening van supporters en de berichten in de media moest geloven. En het erge was dat ik er zelf nog in ging geloven ook.” De voormalig middenvelder kreeg te kampen van Kuipvrees. “Ik raakte verstijfd, werd bevangen door spanning. Voelde me zelfs schuldig richting de Feyenoordsupporters dat ik, een speler die vijf miljoen euro had gekost, aanvankelijk weinig liet zien.”   

El Ahmadi zag meerdere spelers worstelen met het verwachtingspatroon nadat zij overkwamen van provinciaalse clubs. “Neem Sam Larsson of Bilal Başaçikoğlu. Die jongens waren fenomenaal bij Heerenveen. Denk je nu echt dat ze er opeens niets meer van kunnen wanneer ze een ander shirtje aantrekken? Toch bestond dat beeld wel, in de periode waarin ze het moeilijk hadden. Dat kan niet los worden gezien van de druk die bij Feyenoord immens groot is.”

King Karim denkt dat spelers uit de jeugdopleiding minder last hebben van die druk, omdat zij al tijden bij de club rondlopen. “Het is geen toeval dat jongens als Quilindschy Hartman daar ogenschijnlijk veel makkelijker mee omgaan.” El Ahmadi denkt dat de oplossing in mentale begeleiding zit. “Pas toen ik me niet meer gek liet maken door alles wat over me gezegd en geschreven werd, ging ik presteren. In die zin kan je zeggen dat ik in Rotterdam volwassen ben geworden. Feyenoord heeft een kerel van me gemaakt.”

El Ahmadi probeert zijn ervaringen nu als spelersbegeleider over te brengen op jonge voetballers. “Ik probeer er voor te zorgen dat spelers die onzekerheid en twijfel niet meer hoeven te doorstaan. Als je daarin namelijk te lang blijft hangen, kan het je positie in de top kosten.”

Delen

Reacties

Je moet ook gewoon schijt hebben aan wat iedereen zegt. Maar echt totaal schijt. Alleen de mensen om je heen hun mening doet er toe. De rest is bijzaak.