img-0132

Nieuws

Feyenoord O21 wacht zinderende ontknoping: resultaat HFC én titel nodig voor promotiekansen

Van de redactie

Feyenoord O21 won gisteren met 1-4 van de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles en hield daarmee de titelaspiraties én promotiekansen in leven. De ploeg gaat aan kop in de Voorjaarscompetitie Divisie 1 en kan de eerste plek nauwelijks nog ontgaan. Of een kampioenschap gaat leiden tot de vurig gewenste promotie naar de Betnation Divisie (Tweede Divisie) is afhankelijk van de Koninklijke HFC. De komende twee weken wacht Feyenoord O21 dan ook een zinderende ontknoping.

Allereerst is volgende week de Koninklijke HFC aan zet. Op de laatste speeldag moeten zij ervoor zorgen dat Jong Almere City buiten de top-9 van de Betnation Divisie valt. De KNVB-reglementen schrijven voor dat alleen dán een play-off wedstrijd wordt gespeeld om een ander Jong-team de kans te bieden te promoveren. Mogelijk dus Feyenoord O21.

Ontknoping Betnation Divisie
Feyenoord O21 speelt op 1 juni het kampioensduel op Varkenoord tegen SC Cambuur O21. Om de promotiekansen springlevend te houden zijn de Koninklijke HFC – en mogelijk HHC Hardenberg – op 25 mei eerst aan de beurt. De huidige nummer 11 van de Betnation Divisie speelt thuis tegen Jong Almere City, dat met twee punten meer momenteel negende staat. Daarmee staat Jong Almere City nog net op een plek waarmee de play-offs kan worden ontlopen. Jong Sparta speelde zich afgelopen weekend al veilig. Na het 2-2 gelijkspel tegen Excelsior Maassluis kunnen de Spartanen een plek bij de eerste negen clubs niet meer ontgaan.

Scenario’s
Jong Almere City heeft alles nog in eigen hand. Wanneer de club uit Flevoland bij de Koninklijke HFC weet te winnen, dan zijn zij sowieso verzekerd van wederom een jaar in de Betnation Divisie. Wint de Koninklijke HFC daarentegen, dan wipt de club uit Haarlem over Jong Almere City in de eindklassering en kan de vlag uit bij Feyenoord O21. De club uit Almere wordt dan veroordeeld tot het spelen van de play offs. In het geval van een gelijkspel is het resultaat van HHC Hardenberg (huidige nummer 10) van belang, dat een lastige uitwedstrijd te wachten staat bij vv Katwijk. Alleen wanneer HHC Hardenberg bij de nummer vier weet te winnen, kan het dan in punten gelijk komen met Jong Almere City. Het doelsaldo spreekt echter in het voordeel van HHC Hardenberg, waardoor het Jong Almere City voorbij zal gaan en hen buiten de top-9 doet belanden.

Feyenoord O21
De hoop van Feyenoord O21 is komend weekend dus op de Koninklijke HFC en in mindere mate op HHC Hardenberg gevestigd. Indien het scenario ontstaat dat Jong Almere City zich niet tot de negen hoogst geklasseerde clubs van de Betnation Divisie mag rekenen, kan Feyenoord O21 een week later het heft in eigen hand nemen.

Op de slotdag van de competitie kan de ploeg van de afzwaaiende trainer Melvin Boel zich bij winst verzekeren van de titel. Op Varkenoord ontvangt het SC Cambuur O21, dat derde staat en lang meestreed om de bovenste plek. Met nog één wedstrijd te gaan hebben de Rotterdammers een voorsprong van drie punten op naaste achtervolger FC Groningen O21, dat op hetzelfde moment een thuiswedstrijd speelt tegen laagvlieger Go Ahead Eagles O21. De titel in de Voorjaarscompetitie Divisie 1 zet de deur naar promotie wagenwijd open, tenzij Jong Almere City zich rechtstreeks handhaaft. In dat geval zou de titel alleen prestigieuze waarde kennen, maar geen promotiekansen bieden.  

Play-offs
Indien Feyenoord O21 de voorjaarscompetitie wint, dan zal het in een beslissende ontmoeting De Graafschap O21 treffen. De Achterhoekers werden in de najaarscompetitie tweede achter kampioen FC Twente/Heracles O21, maar de Tukkers zien af van deelname om promotie. Het recht op deelname schuift daarmee door naar De Graafschap O21. De winnaar zal het daarna opnemen tegen Jong Almere City, met als inzet een plek in de Betnation Divisie.

Keuken Kampioen Divisie
Al seizoenenlang probeert Feyenoord zich te ontworstelen van de O21-competitie en toegang te krijgen tot de voetbalpiramide die tot de Keuken Kampioen Divisie (KKD) kan leiden. Die weg leidt dus eerst via de Betnation Divisie, één divisie onder de KKD.

De zinderende ontknoping op een rij:

  • Op 25 mei valt Jong Almere City buiten de top-9 van de Betnation Divisie. Dit betekent dat de Koninklijke HFC haar thuiswedstrijd tegen Jong Almere City wint of gelijkspeelt. In het geval van een gelijkspel dient HHC Hardenberg de uitwedstrijd tegen vv Katwijk winnend af te sluiten.
  • Op 1 juni wordt Feyenoord O21 kampioen van de Voorjaarscompetitie Divisie 1.
  • Feyenoord O21 wint het onderlinge duel tegen De Graafschap O21, als vertegenwoordiger van de najaarscompetitie.
  • Feyenoord O21 wint de beslissende ontmoeting over twee wedstrijden tegen Jong Almere City.

Delen

Reacties

Misschien weet @FTM dit wel. Is het mogelijk om alle verhuurde spelers, die reeds uitgespeeld zijn bij hun huur club, meteen terug te halen én te laten spelen voor Feyenoord O21? Want simpel gedacht houdt de huurovereenkomst toch op na de laatste wedstrijd van het seizoen? Die jongens van bijv FC Dordrecht kan je er nu goed bij hebben ;-)
Lijkt me dat een contract altijd doorloopt tot het einde van het voetbalseizoen, wat nu nog bezig is in de vorm van play-offs
Eerst maar eens aankomende zaterdag afwachten en hopen dat ze bij Feyenoord inzien hoe belangrijk de wedstrijden erna zijn. Dat betekent dus dat (mits fit) van Sas, Zechiel, Read, vd Belt, Milambo & Sauer aansluiten.
Hoe zit dat precies met leeftijden of inschrijvingen? Anders kan je Beelen en Minteh ook laten spelen. Dit is gewoon super belangrijk voor onze jeugd!
Ik zal er wel naast zitten maar ik meen uit het verleden weleens geluiden te hebben gehoord dat in de 2e Divisie de Jong Teams Onder 23 zijn .... Ik hoop dat Feyenoord wel zo verstandig is om alle speelgerechtigde spelers van het Eerste erbij te halen en te laten spelen. Als de kans zich echt voordoet is het te belangrijk om te laten schieten ... ja toch?
Ik denk eerlijk gezegd dat zij wel mee zouden mogen doen, maar dat die kans wat kleiner is. Allereerst hebben ze nooit eerder meegedaan en daarnaast vertegenwoordigen ze een hogere waarde, waardoor ik niet denk dat er een risico genomen gaat worden i.v.m. blessures
Gelijkspel is al voldoende tegen Cambuur toch?
Ik zie 3x een 'als' in de opsomming van de ontknoping:
1) Jong Almere City val buiten de top-9
2) Feyenoord O21 wint het onderlinge duel tegen De Graafschap O21
3) Feyenoord O21 wint de beslissende ontmoeting over twee wedstrijden tegen Jong Almere City

Kleine kans dus...
En toch hoeven maar drie duels de goede kant op te vallen, waarvan je er twee in eigen hand hebt.