faz-quem-quer

Nieuws

Feyenoord ONE brengt nieuwe documentaire uit: Escolinha Feyenoord

Karst

Feyenoord brengt op donderdag 30 mei een documentaire uit over hoe Feyenoord hoop brengt in de favela's van Rio de Janeiro, Brazilië. De documentaire 'Escolinha Feyenoord' geeft een unieke inkijk in hoe Braziliaanse straatkinderen die in handen dreigen te vallen van drugsbendes gered worden door Feyenoord. 

Feyenoord is al langer bezig met de opvang van straatkinderen in Rio de Janeiro. De club tekende in november 2023 een overeenkomst met de stichting van Robert Smits, die al tientallen jaren actief is in Brazilië. Smits is zelf een fanatiek Feyenoordsupporter en heeft een prominente rol in de documentaire. "De blije gezichten van de kinderen die ik heb gezien maken dit heel bijzonder. De interactie met de kinderen was zo puur dat het eigenlijk niet uitmaakt dat je een andere taal spreekt."

Faz Quem Quer is de favela, de sloppenwijk, waar ‘Escolinha Feyenoord’ zijn thuisbasis heeft op een sportcomplex. Het is een plek waar straatkinderen die in handen van drugsbendes dreigen te vallen even aan het harde leven kunnen ontsnappen. Ze kunnen er douchen en krijgen een maaltijd, bepaald geen alledaagse voorzieningen voor hen. Ook Igor Paixao is betrokken bij dit project. "Ik ben erg blij met het project in Faz Quem Quer."

Robert Smits is een bijzondere man die alles in het werk heeft gesteld om de straatkinderen van Rio een beter leven te gunnen. “Deze favela wordt gecontroleerd door de drugsjongens die met een geweer bij de toegangswegen staan. Je komt er niet zomaar binnen, maar tegenwoordig volstaat het om ‘Feyenoord’ te zeggen. Dan mag je doorlopen. Het is een wachtwoord, sinds Feyenoord echt bekend is geworden in de wijk.”

De documentaire over het maatschappelijke project in Faz Quem Quer is vanaf donderdag 30 mei exclusief te zien op Feyenoord ONE

Download nu de nieuwe 1908.nl app! De 1908 app is nu te verkrijgen in de Apple Appstore en Google Play Store.

Delen