yv2024317yv2024317a9c03994

VK Sportphoto

Nieuws

"Ik denk niet dat er in het profvoetbal coaches zijn die individuele spelers beter maken"

Karst

Recordaankoop Ayase Ueda heeft dit seizoen nog weinig indruk weten te maken op het Legioen, maar de bescheiden Japanner is heel zelfbewust. In een interview met het Japanse 'Web Sportiva' blikt Ueda terug op zijn ontwikkeling gedurende zijn eerste seizoen in Rotterdam en op de samenwerking met Arne Slot.

"Het is tactisch, maar je moet bij elke wedstrijd verschijnen in de ruimtes tussen de middenvelders van de tegenstander om deel te nemen aan de opbouw", vertelde Slot aan Ueda. "Het heeft als doel ruimte te creëren voor onze middenvelders om diep te gaan."

In wezen heeft Arne Slot ervoor gezorgd dat Ueda's individuele kracht is gegroeid. Slot staat erom bekend dat hij individuele spelers sterker maakt. Maar zo denkt Ayase Ueda er niet over. "Ik denk niet dat er in het profvoetbal coaches zijn die individuele talenten ontwikkelen. Het gaat er meer om dat spelers aan de eisen van de coach moeten voldoen in hun spel en resultaten. Ze moeten oefenen en proberen om aan die eisen te voldoen. Of een speler groeit, hangt af van hoe hij omgaat met en reageert op de eisen van de coach."

"Als je je in een omgeving bevindt waar hoge eisen worden gesteld en je de juiste mentaliteit hebt, zul je als speler groeien. Spelers die niet groeien, blijven achter, dat zeg ik al sinds mijn tijd in België."

Arne Slot is volgend seizoen hoofdtrainer van Liverpool FC en dat maakt ook Ueda trots. "Arne heeft een uitzonderlijk hoog niveau van tactische kwaliteit, en dat wordt beloond met een overstap naar Liverpool. Bij Liverpool zal het niveau van de spelers nog hoger zijn, en de tactische eisen van Arne zullen ook hoger worden. Maar als de spelers van Liverpool niet aan zijn eisen kunnen voldoen, zullen de resultaten uitblijven."

Ayase Ueda heeft nog weinig indruk kunnen maken in zijn eerste seizoen bij Feyenoord, dat erkent ook Ueda. Toch geven de laatste vijf wedstrijden hoop. "Ik heb veel fouten gemaakt in het ontvangen van de bal, het gebruiken van het lichaam van de tegenstander, en het maken van tactische keuzes. Dit seizoen speelde ik wat wedstrijden toen Santi geblesseerd was, het ging helemaal niet goed, maar de afgelopen vier of vijf wedstrijden heb ik mijn eigen vorm gevonden. Door in trainingen veel te proberen en dat in wedstrijden te herhalen, heb ik nu de nodige doorbraken gemaakt."

"Volgend seizoen wil ik mezelf in een moeilijke omgeving blijven ontwikkelen en resultaten boeken – op die manier kan ik mijn groei voelen. Het belangrijkste is om jezelf te vergelijken met wie je een of twee jaar geleden was en te zien hoeveel je bent gegroeid. Het meest bevredigende aan voetbal is voor mij dat punt. Het is cruciaal om een denkproces en omgeving te hebben waarin je voortdurend kunt groeien. Dat is hoe ik het zie."

Download nu de nieuwe 1908.nl app! De 1908 app is nu te verkrijgen in de Apple Appstore en Google Play Store.

Delen

Reacties

“In een moeilijke omgeving” daar zit wat mij betreft de uitdaging. Als je niet lekker in je vel zit of op je plek zit dan kun je niet maximaal presteren. Hopelijk gaat dit snel voor hem positief veranderen.
Heeft de laatste wedstrijden aardig wat goals gemaakt en daar moet je hem ook op beoordelen. Heb wel vertrouwen in Ayase maar zie nog wel graag een spits komen. Ben zelf wel fan van Lammers die gisteren weer een prima goal maakte.
Slot heeft de afgelopen weken een paar keer gezegd dat als Ayase 30 wedstrijden speelt, hij 20-25 doelpunten maakt. Natuurlijk praat Slot dan over een sigaar uit eigen doos. Maar omdat ik Arne de afgelopen drie seizoenen niet op een onwaarheid heb kunnen betrappen, ben ik toch geneigd hem te geloven. Ueda is volgend seizoen onomstreden eerste spits.
Vergeet ook niet dat de interesse van Liverpool al speelde sinds April en hij daarna nog die uitspraken heeft gedaan. Denk dus dat er een flinke kern van waarheid in zit.
Bij de eerste aanname heeft hij vaak ruzie met de bal met balverlies tot gevolg. Een verdediger uitspelen heb ik hem ook weinig zien doen. De meeste goals van hem waren niet te missen kansen of cadeau’s van de tegenstander. Ben bang dat dit een miskoop zal worden…
Heeft in de laatste wedstrijden toch elke keer gescoord. En in hoeveel wedstrijden heeft hij geen fatsoenlijke bal voor gekregen. Het is inderdaad geen geweldige mee voetballende spits maar het is gewoon echt een spits. Balletjes 1 op 1 of vanuit de voorzet is die goed in.
Eerste aanname en uitspelen heeft Gimenez grotendeels hetzelfde. Alleen wordt daar door vrijwel iedereen over gezwegen. Fysiek vind ik Ueda zelfs meer brengen.
Toch maar eens informeren bij Chiommer voor Woudje.
31 jaar daarnaast een jonge spits erachter die zich kan ontwikkelen

Velen zouden het niks vinden maar CL spelen met Feyenoord en je ballen uit je broek rennen dan heeft hij snel ons publiek ook achter zich staan
Alsjeblieft niet. Kan echt niet tegen z'n overdreven gedoe. Zowel op als naast het veld.
Een spits van 26 jaar oud zal geen enorme ontwikkeling meer doormaken. Daarnaast heeft hij weinig tot geen specifieke kwaliteiten die van nut zijn.

Leuke spits voor het Feyenoord van 10 jaar geleden. Feyenoord moet voor spitsen gaan van rond de twintig met een individuele actie.
Toen hadden we Graziano Pelle, een absolute topspits.
Heeft 10 jaar geleden al z’n laatste wedstrijd gespeeld voor ons. Ueda is vergelijkbaar met Kazim 😁
Ik heb soms stiekem erg van Kazim genoten. Hij kon een bal goed vasthouden - wat nodig was want de aansluiting kwam vaak met de stoptrein - en hij kon goed oorlog maken. Alleen dat scoren ging wat minder. Alleen dat.
Hij kon zeker goed oorlog maken: niet alleen op het veld maar ook in de spelersgroep. Hij zorgde voor een totaal mislukt trainingskamp en was de hoofdschuldige van een reeks zeven verloren wedstrijden.
Hij staat voor mij met stip op nummer 1 van allerergste Feyenoord-speler. Zo'n schoft gaan we hopelijk niet meer meemaken. Erg beperkte speler. Ueda heeft wel wat meer in huis.
Uit het interview komt Ueda inderdaad wel als stabiel en verstandig naar voren maar heeft hij Kazim’s dancemoves?
Als je dat serieus meent, ben je niet goed.
Neem aan dat er nog een ander spits word aangetrokken maar denk dat Ueda eerst spits word..en daar kan ik gezien zijn bal behandeling wel in vinden.
Vind je dat echt? Ik vind juist dat zijn balbehandeling vaak te wensen over laat.
Helemaal mee eens, maar vertrouwen van een trainer kan ook helpen Santi was met stip de nummer één spits. Als de nieuwe trainer Ueda het vertrouwen geeft zie ik het wel zitten in hem, Slot zij ook dat Ueda op de training geweldig kan afronden.
Hard werken wordt beloond. heeft de juiste instelling. Hoop echt dat hij onze eerste spits wordt en de eredivisie kapot speelt.
Met Japanners heb ik altijd het idee dat je er eigenlijk altijd 2 moet halen. Of in de staf/club iemand met dezelfde soort cultuur. Ook met Zuid-amerikanen, Dat zag je met Sini en Senesi heel erg. Met vertrek van Ali, zou een Aziaat wellicht wel handig zijn voor Ueda, Mits kwalitatief goed genoeg natuurlijk, daar draait het uiteindelijk om.
Nakamura was leuk geweest, maar dat gevoel heb ik dus ook.
Ritsu Doan of Hatate. Beide spelers zijn voor posities die we waarschijnlijk moeten vervangen.
Reo hatate echt een goeie speler maar te duur denk ik.
Ik denk niet dat Iran en Japan erg hetzelfde zijn, al is Ali wel een topgozer
Allebei Azie, meestal hebben die gemeenschappelijke aspecten in de cultuur. Heb je ook met Zuid-amerikanen.
Denk dat je zowel je geschiedenisboek als je aardrijkskundeboek nog eens boven moet halen.

Geografisch is Iran misschien in Azië maar het ligt verder uit elkaar dan Nederland en Canada.

Daarbij is Iran er cultureel geen enkele overeenkomst tussen Iran, dat in de Arabische wereld, ligt en Japan.
Oke, lendl, jij weet het beter. Wil je nu een sticker?

Vind het prima om fout te zitten hoor en ervan te leren, maar dat je zo cynisch begint, is wel triest.