Bevestigd
jim-breeman-sports-photography-feyenoord-o16-de-graafschap-o16-9-3-97

Jim Breeman Sports Photography

Jeugd

Feyenoord-opleiding start met nieuw seizoen: zo staan de elftallen er voor

Van de redactie

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is voor de elftallen van de Feyenoord Academy in volle gang. Feyenoord Youth Watcher analyseert hoe de elftallen er na een transferzomer met diverse vertrekkers en nieuwkomers voor staan en wie blikvangers zijn.

Feyenoord O21: Wederom moét Feyenoord promoveren

Het is al jaren dé grote doelstelling die overal in de media wordt uitgesproken, maar waar niet naar wordt gehandeld: Feyenoord O21 moet promoveren naar de Tweede Divisie. En wel zo snel mogelijk. Alweer drie jaar op rij slaagt Feyenoord niet in deze missie. Slechts één keer wist de O21 überhaupt een competitiedeel te winnen en de play-offs te bereiken. Wie Feyenoord O21 kansen op promotie durft toe te dichten, moet wel een rasoptimist zijn. Gelukkig zijn die bij Feyenoord nog niet helemaal uitgestorven. 

De kansen op promotie zijn namelijk best aannemelijk, zo lang de Jong-elftallen in de Tweede Divisie buiten de top negen vallen. Dit Feyenoord O21 is namelijk misschien wel de sterkste in jaren. Zoals het er nu voor staat behoudt O21 diverse sleutelspelers van het afgelopen seizoen. Hoewel het voor hun individuele ontwikkeling verre van ideaal is, lijkt het erop dat Nesto Groen, Gjivai Zechiël, Mike Kleijn, Jaden Slory, Milan Hokke, en mogelijk ook nog Leo Sauer wederom wekelijks voor O21 gaan uitkomen. Lugene Arnaud, Amir Rais en Delano van der Heijden deden de nodige O21-ervaring op zijn ook volledig beschikbaar. De groep wordt verder aangevuld met nieuwkomers Teoman Gündüz (Hertha BSC), Timo Zaal (Heerenveen) en Amadou-David Sanyang (IK Nordic), waarover de eerste geluiden zeer positief zijn. De verwachting is dat O21 qua uitvoering van de met Feyenoord 1 overeenkomende speelstijl aanzienlijk verder is dan vorig seizoen, toen het vaak moeite had met het door Melvin Boel verlangde pressiespel. Voor de destijds grotendeels vers uit O18 instromende groep was dit moeilijk uit te voeren tegen oudere tegenstanders die vaak al minuten in de KKD in de benen hadden.

Dit seizoen staat er een talentvolle ploeg die al veel meer fysieke weerstand gewend is en tegenstanders meer onder druk kan krijgen en die kwalitatief een tandje sterker is dan afgelopen jaren. voor de belangen van O21 is het echter wel noodzakelijk dat er niet al te veel spelers bij Feyenoord 1 op de bank moeten zitten of alsnog verhuurd worden in de laatste weken. Een ander punt van zorg zijn de aflopende contracten van Jaden Slory en Mike Kleijn, die beiden aangeven te willen vertrekken bij Feyenoord na dit seizoen. Het lukt de captain van Oranje O18 en doelpuntenmaker van een EK O17-finale van 2022 nog niet om aan te haken op het niveau van Feyenoord 1. Een verhuur is onbespreekbaar zolang ze niet willen verlengen. 

Blikvangers:

  • Spits Nesto Groen: vorig seizoen niet altijd fit, maar nam toen al zijn ploeg bij de hand met het druk zetten en zijn vele doelpunten.
  • Creatieve middenvelder Amir Rais: vorig seizoen uitblinker bij O18 en bij O21 steeds dominanter in zijn spel. Bij vlagen een genot om naar te kijken.
  • Centrale verdediger Timo Zaal van Heerenveen: een uitstekende opbouwer die perfect in het spel lijkt te passen.  

Feyenoord O18: Een flink versterkte selectie, maar afhankelijk van O21

Het was al te zien tijdens het Mladen Ramljak Toernooi, waar de ploeg van Robin van Persie de ene na de andere toptegenstander opzijzette, waaronder Manchester United en Flamengo. Feyenoord O18 lijkt in de eerste weken een ware metamorfose te hebben ondergaan ten opzichte van een jaar geleden, toen de ploeg als O17 vooral uitblonk in wispelturigheid. Nieuwe O18-trainer Robin van Persie heeft diverse versterkingen toegevoegd aan het elftal, waardoor door de opleiding gevlochten generieke Feyenoord-speelstijl nog beter tot uiting komt. Niet alleen zijn O17-internationals Zepiqueno Redmond en Aymen Sliti ‘blijven zitten’ waardoor zij nu tegen leeftijdsgenoten spelen in plaats van tot twee jaar oudere tegenstanders, ook Jan Plug en Djomar Giersthove, die al een volledig O18-seizoen gespeeld hebben, kregen dispensatie. Het viertal voegt de nodige kracht, ervaring en rust toe in het spel. Dan is ook nog rechtsback en O17-international Givairo Read aangesloten, die al een volledig seizoen bij Volendam O21 achter de rug heeft in de Tweede Divisie. Tot slot lijkt ook talentvolle middenvelder Paolo Rudisill zich bij het elftal te voegen, een Amerikaans jeugdinternational met veel technische bagage. 

De voortekenen voor het nieuwe seizoen zijn zeer gunstig. In Kroatië bracht de O18 in deze nieuwe samenstelling de ene na de andere sterke tegenstander in de problemen, door hoog op het veld druk zetten waarbij de nodige individuele klasse werd geëtaleerd. Zolang er niet te veel spelers tijdens dit seizoen doorstromen naar O21, lijkt er een mooi jaar in het verschiet met natuurlijk diverse Youth League-wedstrijden. Robin van Persies zoon Shaqueel van Persie maakte het afgelopen seizoen een gigantische ontwikkeling door, en begint dit seizoen herstellende van een blessure. Het wordt echter interessant om te zien hoe vader en trainer Robin van Persie straks met hem omgaat, aangezien de concurrentie van de dit seizoen sterk begonnen Zepiqueno Redmond niet misselijk is. 

De ogen zullen dit seizoen vanwege de Youth League, maar ook door de aanwezigheid van de Van Persies, meer dan ooit op Feyenoord O18 gericht zijn. De opleiding van Feyenoord, die vaak onterecht door het slijk wordt gehaald in de landelijke media, kan wel wat positivite beeldvorming gebruiken. Ook kan een succesvolle Youth League-campagne zorgen voor meer druk op de trainer van Feyenoord 1 om talenten in te passen, want onder de huidige trainer Arne Slot lijkt dat tot nu toe teleurstellend weinig prioriteit te hebben.   

Blikvangers

  • De multifunctionele Thijs Kraaijeveld: met Lucas Gardenier sloeg hij als enige een lichting over. Kraaijeveld toont de nodige volwassenheid in zijn spel en is captain van Oranje O17.
  • Middenvelder Paolo Rudisill: fijnbesnaarde technische speler die zich tijdens stages meer dan bewezen heeft. Hij is internationals voor Verenigde Staten O17.
  • Opstomende rechtsback Givairo Read: lijkt verdedigend niet te verslaan in de O18 en heeft de nodige kalmte heeft aan de bal. International Oranje O17.

Feyenoord O17: toch weer hoge verwachtingen

De lichting van Feyenoord O17 was in eerdere jaren gewend om steevast de beste te zijn. Het elftal werd in de afgelopen jaren meerdere keren landskampioen en zette rivalen meestal gemakkelijk opzij met imponerend voetbal. Nadat vorige zomer enkele talenten vertrokken en er wat blessures waren, is dat nogal veranderd. De ploeg presteerde gedurende het seizoen wisselvallig, toch bleef het voor de fijnproevers genieten om de jaar jongere uitblinkers aan het werk te zien. Ayoub Ouarghi, Kelvin Neijenhuis en Matthew Mparaganda tekenden allen hun eerste profcontract, en ook in een minder draaiend elftal vaak weten zij te imponeren. In het komende seizoen wordt dan ook weer veel verwacht van deze namen. O17 wordt verder onder meer versterkt door Jayden Ettienne van PSV, die als dispensatiespeler wordt toegevoegd. Teun van der Ent komt over van de amateurs van VOC. Of zij het elftal significant beter kunnen maken, is voorlopig afwachten. De fysiek sterke Diego Rambocus doet het jaar opnieuw. En de verwachting is dat hij de ploeg op sleeptouw zal gaan nemen. Een tegenvaller is dat Reuben Thomas vertrok naar PSV. Op de vleugels lijkt de ploeg nogal dun bezaaid. Of er een titelkandidaat schuilt in O17 is afwachten, maar de verwachtingen over de drie meer beroemde namen in het team blijven onverminderd hoog. Thuto Mojanaga, Tobias van den Elshout en Hakeem Agboluaje zijn andere spelers waarvan het nodige wordt verwacht. 

Blikvangers:

  • Creatieve middenvelder Ayoub Ouarghi kende opnieuw een ijzersterk seizoen. Mogelijk ligt er een debuut in O18 in het verschiet.
  • Veelscorende spits Kelvin Neijenhuis gaat rustig door met het behalen van hoge moyennes. In O17 ligt de lat weer hoger.
  • Linksback Matthew Mparaganda maakt indrukwekkende ontwikkeling door en doet steeds meer denken aan Tyrell Malacia.

Feyenoord O16: huzarenstukje herhalen

Het nieuwe Feyenoord O16 werd afgelopen seizoen als O15 algeheel kampioen van Nederland na een beslissingsduel met Ajax, waarbij het wat hulp kreeg van diverse al naar O16 doorgestroomde spelers. In de tweede fase van het seizoen was de ploeg echter behoorlijk teruggevallen. Dat er veel potentie in het elftal zit, is duidelijk. Het elftal herbergt met Jurvain Valentijn, Sam Roovers, Jerayson Hoepel en Kevin Khan meerdere internationals voor Nederland O15 en Canada O15 en voegde daar deze zomer ook de dynamische middenvelder Jimmi Laarman van Willem II aan toe, die bij zijn debuut tegen PEC O16 gelijk twee assists gaf. Tegelijkertijd ziet het nummer 6 Nnamdi Koka na 9 jaar Feyenoord Academy vertrekken naar Ajax. O16 krijgt in de breedte versterking van twee Dordrecht-spelers: spits Ilias Azouagh en keeper Beer Vijfhuizen. De ploeg lijkt onderaan de streep redelijk gelijkwaardig aan vorig seizoen. Wat opviel in de laatste weken van vorig seizoen is de ontwikkeling van Matthew Amoah, die terugkwam van een blessure en de ploeg meermaals bij de hand nam. De hoop bij Feyenoord is dat hij nu een volledig seizoen de hoofdrol kan pakken. Feyenoord hoopt dat O16 opnieuw de titel kan binnenslepen, maar dat zal gezien de concurrentie niet eenvoudig worden.

Blikvangers:

  • Spits/nummer 10 Matthew Amoah. Een handige, technische speler met een neusje voor de goal. Gaat hij opgeroepen worden voor Oranje of wordt het Ghana?
  • Centrale verdediger Sam Roovers. De boomlange speler tekende onlangs zijn eerste profcontract en maakt veel indruk door zijn kracht en opbouwende kwaliteiten.
  • Canadese international Kevin Khan. Felle, intelligente technische middenvelder met veel inzicht. De grote belofte van Canada O15 dat hem graag wil overtuigen om voor zijn geboorteland uit te komen en een Nederlandse uitnodiging af te slaan.

Feyenoord O15: sterke ploeg wordt nóg sterker

Feyenoord O15 presteerde vorig seizoen behoorlijk stabiel en won de nodige topwedstrijden. Een grote groep van dit elftal is in beeld bij de Oranje-selecties. Voor een kampioenschap kwam de ploeg nét iets tekort. Maar dit seizoen lijkt het team kansrijk. Captain Mik Akkermans, volgens velen het grootste talent van het elftal, viel midden in het seizoen weg wegens ziekte, maar is op de weg terug. Daarnaast lukte het Feyenoord om het elftal achterin flink te versterken met Oranje O14 internationals Finn Baks (opstomende linksback) en Boaz Plantinga (goed voetballende centrale verdediger), die zelf met FC Utrecht landskampioen werden. Musa Kargbo, die in zijn eerste jaar heel goed mee kon met twee jaar oudere spelers, doet het jaar in O15 opnieuw en zal een flinke impuls zijn voor de spitspositie. Met onder meer Joshua Wilbrenninck-Van Cuilenborg, Kelson Puati, Mika Pieterse, Duron van Bennekom, Yassir Zarouk en Lisandro Silva Dias beschikt de ploeg over de nodige fysieke kracht en handige spelers. Veel van deze lichting lijken in beeld te komen voor de nieuwe Oranje O15. Het elftal van David Toxopeus geldt als een belangrijke titelkandidaat. Met name de achterhoede is met de nieuwkomers op sterkte. De O15 is het eerste elftal dat vanaf de onderbouw volledig is opgeleid in de onder Arnesen ingevoerde generieke Feyenoord-speelstijl. Of het elftal daar profijt van gaat hebben, zal de komende jaren blijken.

Blikvangers:

  • Nieuwkomer Boaz Plantinga: lange blonde verdediger met een goede balbehandeling die één van de leiders was bij FC Utrecht in de titelrace.
  • Keeper Duron van Bennekom: jonge doelman met een overtuigende uitstraling en goede reflexen. Geldt als één van de grootste keeperstalenten op Varkenoord.
  • Spits Musa Kargbo: een razendsnelle en sterke spits die vorig jaar al een aantal keer belangrijk kon zijn voor O15.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

weer veel te rooskleurig lijkt me, maar ja, daar kun je niet over van gedachten wisselen met feyenoord youthwatcher, want de beste man kan niet omgaan met andere meningen. een andere mening en je wordt door hem geblokkeerd, zeer sneu.

de 21 was vorig jaar gewoon niet goed genoeg en het is natuurlijk maar zeer de vraag of dat nu wel zo is. het elftal wordt mede gevuld met voormalige 18 spelers, en die 18 van vorig jaar was gewoon ronduit matig. alleen sliti stak er enigszins bovenuit, maar meer omdat in het land der blinden eenoog koning is. de aanvoerder van dat team was zelfs dipensatiespeler, maar komt fysiek en voetballend veel te kort. die gaat nu ook naar de 21.

De 17 was vorig jaar okay, maar met name als persie en ouargi meededen. ze zullen het nu als 18 moeten laten zien. ik begrijp dat ouarghi niet doorschuift. waanzinnig goeie speler, maar ik maak me wel zorgen om zijn fysiek (geldt bij bijna alle spelers met een noordafrikaanse achtergrond, in de jeugd koning, bij de grote jongens is het snel over op een enkeling na, die wel bereid is te blijven knokken). de kans is reeel dat hij te klein blijft, zie je nu ook bij klein in 21, in de jeugd kunnen ze het verschil maken, bij de grote mannen zijn ze dat extra's kwijt. de feyenoord opleiding is daar al zo vaak tegen aan gelopen (kobussen, van haaren, van dieren, achakbar, vente, hartjes, allemaal veel te laat doorgeselecteerd). malacia en kokcu gingen zelf extra kracht trainen om sterker te worden, hoezo doet de club dat niet?

het is verontrustend dat er op korte termijn heel weinig in het vat lijkt te zitten. milambo doet er erg lang over, zechiel ziet er leuk uit (maar dat was bv bij hartjes en aeb ook zo).

het is ook weer typerend dat zechiel van sparta vandaan komt, feyenoord heeft al een aantal jaren een heel matige scouting in de jongste jeugd. vorig jaar plukten de 21 en de 18 daar de wrange vruchten van.

kortom, typisch weer een feyenoord youth watcher stuk, niet kritisch genoeg.
Er zijn juist heel weinig spelers doorgeschoven van o18 naar o21. Diverse spelers doen de o18 `over' waaronder Sliti. De kwaliteit van beide elftallen zou daardoor omhoog moeten gaan.
ik zeg ook niet dat het er veel zijn. er zijn ook weer spelers afgevoerd naar dordt. dat heeft nog nooit wat opgeleverd. je moet ook maar hopen dat ze daar spelen, want ze stellen altijd weer liever eigen spelers op om waarde te kunnen ontwikkelen. maar we zullen het zien. de 21 is aan hun stand verplicht gewoon kampioen te worden. het liefst in het najaar en het voorjaar. de 18 zal ik gaan bekijken, maar als er veel achterblijven in dat team heb ik er een zwaar hoofd in. was vorig jaar gewoon middelmaat en van veel spelers kan ik niet begrijpen dat ze ooit een plek bij feyenoord hebben gekregen.
Prachtig, zeer informatief en breed artikel!
raar dat klein niet bij wil tekenen
Echt een prachtig lezenswaardig overzicht!
Gaat Feyenoord nog proberen om Slory en Kleijn te overtuigen om toch bij te tekenen. Zonde dat twee grote zelfopgeleide talenten na dit jaar de club gratis gaan verlaten. PSV zal er wel als de kippen bij zijn om ze vast te leggen.
Het niet kunnen verlengen van Slory en Kleijn zou echt dood zonde zijn! Logisch dat ze niet eeuwig in -21 willen voetballen, aan de andere kant hebben ze het vorig jaar zelf verpest tegen Almere...
Je ziet nu pas eigenlijk de effecten van de verbeteringen aan de jeugdopleiding. De spelers die nu in o21 komen spelen al een paar jaar volgens het nieuwe systeem. Ze spelen ook een aardige oefencampagne met een gelijkspel tegen Katwijk (vorig jaar kampioen Tweede Divisie) en winst tegen Quick Boys (linkerrijtje Tweede Divisie vorig jaar).
vorig jaar wonnen ze dat soort oefenwedstrijden ook. zegt niks. die clubs zijn ook nog in de voorbereiding. de 21 en de 18 waren vorig jaar gewoon matig/slecht.
Mooi artikel jongens..
Dank je wel voor de nodige info!
Thijs kraaijeveld de vervanger van Kokcu!
Mooie input zo. Laten we hopen dat het O21 nu wel een keertje lukt dan. Kwaliteit genoeg zou ik zeggen. Zit het mentaal ook goed?...
Interessant! Jammer dat Kleijn en Sloeg wegwillen, maar wel te begrijpen, o21 speelt niet op hoog niveau, en 1e elftal lat stijgt nogal laatste tijd.
Zou volkomen begrijpelijk zijn, kleijn speelt niet eens op z’n eigen positie terwijl ie daar zo gruwelijk veel beter was
Ik denk zelf dat het eens tijd gaat worden dat Feyenoord met een elftal komt voor de KKD, denk ook voor de kwaliteit eredivisie Feyenoord 1 dit alleen maar ten goede kan komen.
moeten ze wel eerst promoveren naar de kkd met 021
Inderdaad, maar dit moet lijkt mij toch niet zo moeilijk zijn als het gros van de top clubs hier al jaren speelt
Als Milambo blijft zal hij ook de nodige minuten mee gaan doen bij de o21, deed laatst dacht ik ook mee.
Mooi stuk.

"Een ander punt van zorg zijn de aflopende contracten van Jaden Slory en Mike Kleijn, die beiden aangeven te willen vertrekken bij Feyenoord na dit seizoen."

Dit is wel zonde om te zien, maar je kunt het ze niet kwalijk nemen. Het niet instappen in de KKD laat nog steeds een spoor van vernieling na. Het hoogste jeugdelftal kan spelers simpelweg niet de ontwikkelingsmogelijkheden bieden die ze nodig hebben en dus zoeken ze hun heil elders...
Aan de andere kant, dit is inmiddels al de 2e of 3e voorbereiding op rij waarop Mike Kleijn zich heeft mogen laten zien de 'grote mannen'. Blijkbaar lukt het dan toch niet om aan te haken, daar waar Orkun, Tyrell, Lutsharel, Quilindschy die wel voor elkaar wisten te krijgen. Kokcu was 17 en kwam er al bij. Als je goed genoeg bent, zit je er bij!
Promotie naar 2e divisie van O21 is absolute noodzaak. Helaas dan maar talenten als Slory en Kleijn "opofferen" voor dit hogere doel. Van een promotie hebben de volgende lichtingen weer profijt.
Daar ben ik het inderdaad ook mee eens. Promotie moet het hoogste doel zijn, ook al gaat dat ten koste van bijvoorbeeld. In dat opzicht had je Shiloh 't Zand en Guus Baars dus niet naar FC Dordrecht moeten sturen voor de bank daar.
Ja dat is in dat kader zonde. Denk echter wel dat er nu een aardig elftal staat.
Wat je zegt klopt hoor, maar je mist de essentie van het probleem. Dit is juist precies waarom je een elftal in de KKD wil hebben. Sommige spelers (zoals Kokcu) maken de overstap naar het 1e heel snel/vroeg. Voor hen maakt het niet uit of je nou een degelijk o21 elftal hebt of niet; dat zijn niet de spelers waarvoor de o21 van belang is. Waar het om gaat zijn spelers die iets langer nodig hebben (wellicht zijn ze fysiek iets minder ver, of hebben ze een dipje) maar uiteindelijk het niveau echt wel kunnen halen; ontwikkeling gaat nou eenmaal met pieken en dalen. Voor deze 'laatbloeiers' is het essentieel dat ze die 1 of 2 jaar extra door kunnen blijven ontwikkelen en dan de overstap maken naar het 1e. Die spelers jaag je nu de tent uit omdat die mogelijkheid er niet is.
Helemaal eens maar 2e divisie is ook al een heel aardig niveau voor O21. Dan vervolgens verder werken naar KKD. Maar deze eerste stap moet echt snel worden gezet.
Het feit dat men niet promoveert illustreert ook het niveau. Na een heel seizoen ben je als team zo goed als waar je geëindigd bent, momenteel dus (nog) niet KKD waardig.
Afgelopen jaar hadden de O21 van bijvoorbeeld PEC Zwolle en FC Groningen op basis van resultaat meer recht van spreken, reality check.
Dit komt voornamelijk omdat je betere jeugdspelers vorig jaar al elders in de KKD speelden, op huurbasis. Dan hebben we het o.a. over Thijs Jansen, Denzel Hall, Lennard Hartjes, Aliou Balde, Tidjany Toure, Naoufal Bannis en dan vergeet ik er wellicht nog wat. Je had best een KKD-waardig o21 op de been kunnen brengen, als dat team ook daadwerkelijk in de KKD gespeeld had. Nu was je gedwongen tot veel verhuur, en wat er dan overblijft in de o21 is dan relatief jong of kwalitatief minder idd.
Volgens mij oefenen ze jaarlijks tegen Katwijk. De huidige kampioen of in ieder geval jaarlijks top 2. Dit jaar 1-1 en vorig jaar winst als ik het mij goed herinner. Ze halen dus best een aardig niveau. Alleen in de competitie wil het niet lukken.
Eens dat je eigenlijk weinig recht van spreken hebt als je met je Onder 21 niet boven vergelijkbare teams van PEC Zwolle, FC Groningen, FC Volendam of Almere City kunt eindigen. Zegt ook wat over het niveau hè.