Bevestigd
dsc00435

1908.nl

Nieuws

UPDATE: Feyenoord schrijft zwarte cijfers dankzij vermogende supporters

Van de redactie

Deze week is het een drukke bedoening in het Maasgebouw omdat Feyenoord Rotterdam N.V. de jaarcijfers zal gaan overleggen aan alle aandeelhouders van de club en daarna zal presenteren aan de buitenwereld. Bronnen van 1908 hebben alvast een paar pikante details over de jaarcijfers voor jullie.

Moeilijk corona jaar
Feyenoord heeft opnieuw een moeilijk Corona jaar achter de rug. Ondanks het bereiken van de finale en een recordaantal wedstrijden heeft de club in de hoek gezeten waar de klappen vallen. Tussen eind november 2021 en februari 2022 werd er dankzij de corona-maatregelen gespeeld zonder publiek. Dit heeft de club een flinke kostenpost van een aantal miljoenen euro's opgeleverd. Vooral de geflopte restitutie-campagne heeft roet in het eten gegooid. Veel supporters waren het seizoen ervoor niet blij met hoe Feyenoord om is gegaan met de full-support actie en hebben niet de liefde gevoeld die ze hoopte te voelen. Het gevolg: Praktisch alle supporters hebben hun geld teruggeëist voor de wedstrijden die niet in een vol stadion zijn gespeeld, de minimale teruggave prijs die de club moet uitkeren lag rond de 100 euro, de maximale prijs per kaart een veelvoud daarvan. 

Unit-houders hebben coulance
Een van de grootste inkomstenbronnen zijn natuurlijk de business-units voor Feyenoord. In tegenstelling tot de vorige reclamatie-periode heeft de club deze keer een aanbod neergelegd dat moeilijk te weigeren was. Alle unit-houders hebben ervoor gekozen om hun geld niet terug te vragen en gebruik te maken van het aanbod om een pakket aan extra wedstrijden 'kosteloos' te ontvangen. Dit heeft betrekking op extra wedstrijden in het bekertoernooi en in Europees verband. Dit heeft de club meer dan een miljoen euro aan kosten bespaard. Daar tegenover staan vanzelfsprekend niet de inkomsten uit die aanvullende wedstrijden, per saldo is er dus een minimaal verschil.

Feyenoord City plan kost Feyenoord weer geld
Ook het voorlopig afgeketste Feyenoord City plan geeft Feyenoord nog naweeën in negatief opzicht. Feyenoord heeft op de balans toch weer een kostenpost moeten opnemen van iets minder dan 3 miljoen euro. Naar verwachting is dit voorlopig de laatste keer dat Feyenoord hier kosten voor maakt omdat de directie van Feyenoord het Feyenoord City plan als onwenselijk, onrealistisch en onbetaalbaar heeft bestempeld. De komende tien jaar wordt er volgens algemeen directeur Dennis te Kloese in De Kuip niet meer gesproken over een nieuw stadion.

Vrienden van Feyenoord trekken de club in zwarte cijfers
Tot slot: De extra inkomsten uit de Conference League en merchandise verkoop trokken de club in de zwarte cijfers, maar het verschil is gemaakt door de vermogende supporters achter de Vrienden van Feyenoord. In de winterstop hebben die namelijk het aantrekken van Patrik Wålemark mogelijk gemaakt. Door de constructie heeft Feyenoord extra vermogen op de balans gekregen in de vorm van waarde-vermeerdering van de spelersgroep, naar verluidt is dit bedrag 4 miljoen. Feyenoord heeft hierdoor het afgelopen unieke record-seizoen een kleine winst kunnen boeken van naar verluidt rond de vijf miljoen euro. Het is natuurlijk nog even wachten op de definitieve jaarcijfers. Donderdag volgt waarschijnlijk door Feyenoord de officiële bekendmaking.

UPDATE: Onze bronnen zien het leven wat rooskleuriger in dan het daadwerkelijk is helaas. Het bovenstaande artikel geeft natuurlijk niet een volledig beeld van de jaarcijfers. Het exploitatieresultaat is 1 miljoen euro positief. Het spelersresultaat is 10 miljoen euro negatief. Alle grote verkopen zijn namelijk gedaan na 30 juni, dus deze tellen niet mee voor het afgelopen boekjaar. Wel is er goed nieuws: De belastingdienst vangt hierdoor de helft op van het opgetelde verlies. Ondanks alle inspanningen draait Feyenoord helaas toch onderaan de streep net geen zwarte cijfers in dit recordseizoen.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Ben wel benieuwd naar het transferresultaat. In afgelopen seizoen zat toch de transfer van Berghuis. Zijn de afschrijvingen dan zo gestegen ?
Update: operationeel dus een plus van 1m, maar in totaal dus weer een flink tekort.
Vorig seizoen nog 17m, nu 9m.
Zelfs van de update klopt weinig met de belastingdienst neemt de helft voor haar rekening.
Als je als bedrijf winst maakt betaal je 25% vennootschapsbelasting.
Dat hoeft Feyenoord dus niet te betalen, maar ze krijgen ook niks van de belastingdienst.
Als Feyenoord volgend jaar winst maakt, mogen ze het verlies over het afgelopen jaar ( en enkele jaren daarvoor ) opvoeren als verrekenbare verliezen.
Dus om het simpel te houden, Feyenoord maakt dit jaar 5 miljoen verlies, dan hoeven ze niks af te dragen.
En als Feyenoord volgend jaar 5 miljoen winst maakt, mogen ze dat verrekenen met het verlies van dit jaar , dan hoeven ze dus geen 25% over die 5 miljoen winst af te dragen, dat is welgeteld 1.250.000.
Dus het voordeel voor Feyenoord is 25% en noet de helft en enkel als ze winst gaan maken.
Lijkt net alsof de befaamde Richard Halters dit stuk heeft geschreven.
Wat een flutstuk zeg.. vol met technische fouten. Als je binnen 1908.nl nu geen kennus hebt om over dit soort onderwerpen zinnig te kunnen schrijven, schrijf er dan gewoon niets over.
Kleine tip: Geldschieters kunnen met een kapitaalstorting geen positief resultaat veroorzaken. Daarnaast is het spelen zonder publiek geen kostenpost maar omzet die uitblijft. De coulanceregeling wordt gewoon gereserveerd als verwachte uitgave. Het bedrag van Feyenoord city stond al vast op die 2,7 miljoen. Volgende keer misschien even langs iemand met een financiële achtergrond houden als je graag over zulke zaken wil berichten.
Je maakt toch altijd kosten als je een wedstrijd in de Kuip moet spelen, als er geen inkomsten tegenover staan heet het dan geen kostenpost? Maar misschien zie ik dit verkeerd.*
Klopt je maakt kosten, vaste kosten, die zijn niet afhankelijk van of je er speelt of niet. Je maakt niet meer kosten omdat je niet speelt, eerder juist minder (variabele) kosten. Maar het effect hier is minder omzet.
Bitterbal heeft helemaal gelijk.
Toch vind ik het wel mooi dat ze dit nieuws willen brengen voordat de stukken gepubliceerd worden.

Met betrekking tot de vrienden van Feyenoord denk ik dat bedoeld wordt dat het negatieve transferresultaat minder invloed heeft op het eigen vermogen, omdat die is aangevuld door een extra investering van deze groep.
Volgens mij gaat het niet om een kapitaal storting, maar om financiering van een speler.
Ben benieuwd naar dat verhaal over Walemark. Dit leidt echter niet tot een winstverbetering. Zorgt hooguit tot een balansverschuiving.
Klopt helemaal wat je zegt, de inkomsten uit Europees hebben voor , blijkbaar, zwarte cijfers gezorgd en niet het door een andere manier van een speler financieren.
Wazig verhaal inderdaad. Als het een lening is geen invloed op het resultaat. Als de aankoop van Wålemark een gift / sponsoring is dan uiteraard wel.
Ook dan geen invloed resultaat. Aankoop is bakansmutatie.
CPP/Speedy68, een positief verschil in je eigen vermogen (waarde activa - waarde verplichtingen) tussen 20-21 en 21-22 zou je wel als winst kunnen zien natuurlijk. Dat is uit deze tekst niet duidelijk interpreteerbaar. Met je eens dat de schrijver ws geen financiële achtergrond heeft.
Alleen maar door transacties in je Verlies&Winst rekening veranderd je eigen vermogen.
M.a.w. het resultaat van de V&W komt ten goede of ten laste van je eigen vermogen.
En inderdaad , de schrijver van het stuk heeft geen kaas van boekhouden gegeten.
@speedy. maar de sponsoring is wel een post die in de resultaten rekening komt.
@schuurspons- zoals Wimpie zegt kan dat alleen via mutaties in de resultatenrekening. Theoretisch zou de ‘boekwaarde’ van Wålemark na aankoop veel hoger kunnen worden gewaardeerd dan de aankoopkosten, maar dat kan volgens de grondslagen van de waardering niet. “Spelers worden geactiveerd tegen de aankoopkosten”.
I'm Feyenoord till I die, komt hier toch een beetje als een schijnheilige kreet over.
Altijd al raar gevonden.
Ook dat sentimentele gedoe met dat lijden enzovoort.
Een deel van de supporters vinden ze zichzelf belangrijker dan de club.
Hebben ook teveel invloed.
Maar puntje bij paaltje, vragen ze wel hun geld terug
Laat dat nou ook net de groep zijn die de grootste protesten tegen een nieuw stadion hebben gehouden... Ook uit sentimenteel gevoel. Want ja de Kuip is heilig.

Helemaal eens met Mariodonna hierboven wat een clubliefde hebben die mensen getoond zeg. Jammer dat deze groep zoveel invloed en druk geeft op de club. Hoop dat ons Feyenoord weer de club van alle fans en supporters kan worden ipv met hangende pootjes achter deze groep te blijven hangen
Dit zijn verstandig mensen, die vragen vanzelfsprekend het geld terug van BVO Feyenoord
Jammer van al die verliesposten. Maar ik ben vooral benieuwd naar de begroting van komend jaar, geen corona (hopelijk), geen kosten voor feyenoord shitty en vooral veel inkomsten uit Europees Voetbal. Voetbal met een hoofdletter, de club heeft eindelijk de focus goed.
Begroting voor dit seizoen is ca.80 miljoen, incl. de verkochte spelers, Feyenoord heeft ook dit jaar geen shitty kosten, dat is allemaal De Kuip en afwachten of er uit Europees voetbal net zoveel komt als afgelopen seizoen, wat wel zou helpen is het bedrag aan boetes terug te brengen, dat is het eerste en makkelijkst verdiend.
Dat gezeur over die boetes weer. 6 ton op een begroting van 80 miljoen. 😂
Dat is geen gezeur, op een nettowinst van 5 miljoen is 600.000 meer dan 10%.
Hoe makkelijk kan je 6 ton verdienen ?
En degenen die blijven raaskallen dat vuurwerk bepalend is voor het resutaat, zou ik zeggen, zie Surm Graz.
Dus je vindt het ok dat Feyenoord boetes moet betalen, is dit die beroemde clubliefde?
Inclusief de verkopen lijkt me sterk. Moet voor die tijd al bekend zijn.
Waarom is de titel van het artikel niet gewoon:
"Feyenoord schrijft zwarte cijfers dankzij Vrienden van Feyenoord"?!

Waarom zo'n vage omschrijving ipv het beestje gewoon bij de naam noemen...
Omdat ze de business seats bedoelen die hun geld niet hebben terug geëist, maar zijn ingegaan op een bod van Feyenoord.
De titel van de laatste alinea doet toch anders vermoeden...
Ik wacht de officiele presentatie wel af, Feyenoord had al bijna 3 miljoen op de balans staan als voorziening voor Feyenoord City.
Dus nu zou er dan twee keer 2,9 miljoen staan ?
Zal me benieuwen of dat zo is, aangezien Feyenoord in april nog vertelde, dat alle kosten van Feyenoord City al ten laste zijn genomen en op de balans zijn verantwoord.
Met dit soort posts kun je je klok er op gelijkzetten dat het olijke duo Grover & Schuurspons langskomt om weer oeverloos te zaniken
en hun holle Feyenoord City-retoriek weer van stal te halen. Echt een minpunt van deze site.
Ik heb je geplust Darkfall, toch altijd bijzonder dat er mensen zijn die zo rentfree met FeyenoordCity aanhangers bezig zijn om zelfs reacties die er niks over zeggen te koppelen aan FeyenoordCity. Advies: Neem contact op met de GGZ.
Klasse reactie hoor schuurspons.......
Verder klopt: 'Feyenoord City plan kost Feyenoord weer geld' ook niet. Dit is de eerste keer dat het op de balans is meegenomen.
Is dit een betoog of een objectieve analyse.

Wellicht moet de schrijver dit soort beschrijvingen weglaten:
"Veel supporters waren het seizoen ervoor niet blij met hoe Feyenoord om is gegaan met de full-support actie en hebben niet de liefde gevoeld die ze hoopte te voelen."

Want ik ken vele mensen in mijn omgeving die juist wel de full-support actie waardeerde en geen restititutie hebben aangevraagd.
Merendeel heeft geld terug gevraagd. En in de media plus vanuit Feyenoord op social in reactie is gebleken dat de restitutie campagne niet goed werd ontvangen. Natuurlijk zijn er mensen die geen geld terug hoefde. Maar uit cijfers blijkt dus dat meerdere mensen dit wel wilde.
De twitter bubbel van hooguit 2.000 man, waarvan een aantal die standaard ******** is totaal.geen graadmeter wmb. Er is ook geen campagne gevoerd voor de tweede versie dus om dit te koppelen aan de eerste campagne is gewoon heel ver gezocht en imo typisch gezeur uit dezelfde hoek.

Het boete stuk is ook niet benoemd helaas.
Hebben we het nu over de eerste of de tweede restitutiecampagne? Eerste was meen ik best een succes, tweede werd de urgentie minder gevoeld/overgebracht.

Heb overigens ook het idee dat bij sommige supporters de liefde die ze hopen te voelen een rimjob van de directeur is, en dat ze over alles minder dan dat per definitie verongelijkt zijn. Dus of we die groep nou als maatgevend moeten nemen weet ik zo net nog niet.
Juist op fansites hoeft het niet altijd officieel en zonder emotie te zijn. Als ik officieel nieuws wil lezen, dan ga ik wel naar feyenoord.nl. In mijn ogen geeft deze nieuwssite in dit geval met een duidelijke onderbouwing een conclusie weer o.b.v. zichtbare gebeurtenissen.
ik wou dat Feyenoord altijd zo scherp was. Thanks, is aangepast. ;)