Opkomst Feyenoord - Ajax

Vrouwen

Feyenoord V1: Klassieker in Arena met nieuw toeschouwersrecord, het vrouwenvoetbal groeit door.

Van de redactie

Het gaat hard met de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal. De eredivisie breidt komend seizoen wederom uit en bereikt zo de gewenste grootte van 12 clubs. Ook de aandacht voor het vrouwenvoetbal groeit hard. Dat leidt vandaag tot een nieuw toeschouwersrecord in de Klassieker.

De Klassieker trekt de aandacht. Dat is al sinds jaar en dag bij de mannen en sinds de intrede van Feyenoord in de Azerion Vrouwen Eredivisie ook bij de vrouwen. Ondanks de hegemonie van Twente is het toch de Klassieker die wederom de meeste aandacht krijgt. Vorig seizoen leidde dat tot een bezoekersrecord in De Kuip. Ruim 14.000 toeschouwers waren toen getuige van de eerste officiële wedstrijd van Feyenoord V1 in De Kuip. 

Vanmiddag om 16:30 wordt er afgetrapt in de Johan Cruijf Arena voor een nieuwe editie van Ajax-Feyenoord. Ruim 25.000 toeschiouwers worden er verwacht voor het debuut van Ajax vrouwen in de Arena. Na de wedstrijd in het Philips-stadion eerder dit seizoen is Feyenoord daarmee het eerste vrouwenteam dat in de 3 grootste stadions van Nederland heeft gespeeld. En dat al in het tweede seizoen van deelname. Het zegt wat over de aantrekkingskracht van Feyenoord. Ondanks mindere resultaten in het 2e seizoen laat Feyenoord zien dat het de ontwikkeling in het vrouwenvoetbal serieus neemt. Er zijn nieuwe sponsoren aangetrokken, het eerste buitenlandse trainingskamp werd dit seizoen georganiseerd en met het ontslag van Danny Mulder in de winterstop gaf Feyenoord een duidelijk signaal af. Het is topsport en daar horen restultaten bij.

Het aanstellen van Jessica Torny wordt gezien als de volgende serieuze stap. Torny boekte succes met de jeugdteams van Oranje, haalde het hoogst mogelijke trainersdiploma en stond klaar om na het vertrek van Wiegman bij de Oranje Leeuwinnen het stokje over te nemen. De KNVB maakte een andere keuze en het EK verliep moeizaam. Feyenoord kwam op het juiste moment en er worden resultaten verwacht van Torny. 

Een moeizame start (Torny wacht nog op haar eerste overwinning) maakt de uitdaging van vandaag alleen maar groter. Een minimaal half gevulde Arena met voornamelijk Ajax-supporters is een nieuwe uitdaging voor Feyenoord. Topwedstrijden werden zelden gewonnen en Ajax is simpelweg verder in het vrouwenvoetbal. Fulltime-profs met een eigen CAO is een situatie waar Feyenoord naar toe moet groeien. Of er vandaag een goed resultaat neergezet wordt is twijfelachtig. Desondanks zal Torny zich niet bij voorbaat neerleggen bij een nederlaag. Ook voor Ajax is het de eerste keer in de Arena en dat neemt druk met zich mee. Daar liggen kansen voor Feyenoord.

De vele records, de professionalisering in de organisatie en het neerzetten van een volledige opleiding laten de groei zien van deze relatief nieuwe voetbaltak. Groei gaat altijd met gepaard met mindere periodes, groeipijn en soms wat tegenslag. Dat er vanmiddag weer een nieuwe stap in het vrouwenvoetbal wordt gezet is onmiskenbaar. De intrede van Feyenoord heeft daar zeker een boost aangegeven.

Delen

Reacties

Het is niet om aan te zien. Buiten belangrijke wedstrijden zit er geen hond op de tribune.
Iedereen die weer moet mekkeren over dat 'niemand het boeit', maar is toch gewoon mooi dat deze ontwikkeling gaande is en dat Feyenoord daar deel van uit maakt. Prima voor meisjes die van Feyenoord houden dat ze kunnen dromen om in Feyenoord v1 kunnen spelen.
patrickvangalen76
patrickvangalen76
Met alle respect maar het spel gaat echt erg op zijn dooie gemakkie😅
Tja leuk en aardig het toeschouwer aantal dat toeneemt, maar het spel is nog steeds niet om aan te gluren.