frans-bouwmeester

Soccrates Images

Nieuws

Frans Bouwmeester werd matchwinner in 1965: "Een wedstrijd om nooit te vergeten"

Moreno

Aanstaande zondag treedt Feyenoord in de finale van de TOTO KNVB Beker aan tegen N.E.C., de huidige nummer zes van de Eredivisie. Feyenoord won de dennenappel al dertien keer, waaronder in 1965. Toen maakte Frans Bouwmeester de enige treffer in de finale tegen Go Ahead Eagles. De Telegraaf sprak de matchwinner van toen.

Bouwmeester kan zich de wedstrijd nog altijd goed herinneren. "Dat was een wedstrijd om nooit te vergeten. Feyenoord had al heel lang de beker niet meer gewonnen (dertig jaar, red.). We waren sterker, maar het bleef lang 0-0. Twee minuten voor tijd gaf Pummy Bergholtz de bal voor en schoot ik vanaf de rand van de zestien in het doel. Go Ahead protesteerde, want volgens hen was de voorzet van Bergholtz over de achterlijn geweest, maar de goal telde en het was groot feest."

Ook was de maker van de enige treffer in de bekerfinale van 1965, die ook drie titels won met Feyenoord, hoofdscout in Rotterdam-Zuid. In die tijd haalde hij een aantal grote namen naar de Maasstad. "Onder anderen Bert Konterman, Paul Bosvelt, die had ik eerder al naar Willem II wilde halen, Kees van Wonderen, Jon Dahl Tomasson, Leonardo en Jerzy Dudek.”

Als hij naar het Feyenoord van nu kijkt, ziet hij een aantal spelers die hem kunnen bekoren. „Dávid Hancko vind ik een erg goede speler. En ik ben ook gecharmeerd van Igor Paixão. Dat is een speler die een actie durft te maken. Daar houd ik wel van. Zo heb ik zelf ook altijd gevoetbald. Ik heb enorm veel plezier gehad bij Feyenoord. We hadden echt een topvoorhoede met Coen Moulijn, Henk Schouten en Cor van der Gijp. Iedereen heeft het over de 6-0 van Feyenoord tegen Ajax, maar wij wonnen met 9-4 van Ajax. In 1961 werden we met Feyenoord voor het eerst sinds 1940 kampioen en maakten we 100 goals in één seizoen", aldus Bouwmeester.

Op zijn 83e bezoekt de Bredanaar nog altijd geregeld voetbalstadions. "Ik ben gelukkig in goede gezondheid en volg het voetbal nog op de voet. Ik bezoek de wedstrijden van mijn oude clubs Feyenoord en NAC Breda en op zaterdag ga ik afwisselend kijken bij de jeugd van NAC, Feyenoord en PSV. Het blijft leuk om talenten te zien.” De kans dat hij zondag van de partij is, is vrij klein. „Ik zou er graag bij zijn, maar omdat het een wedstrijd is die georganiseerd wordt door de KNVB moest ik daar kaarten aanvragen. Ik kreeg te horen dat ik niet in aanmerking kom voor kaarten, omdat ik maar vijf interlands heb gespeeld. Ik heb nog bij Feyenoord gevraagd of er iets te regelen valt, maar ik weet niet of het nog gaat lukken."

Tot slot waagt Bouwmeester zich aan een voorspelling, al is hij daar niet heel uitgesproken in. "Ik denk dat het een interessante finale wordt, want NEC heeft een goede ploeg, waar Feyenoord niet zomaar even van wint.”

Delen

Reacties

Ik weet het nog wel, maar dit is voor mij zelfs net te vroeg. Al kan ik mij de twee wedstrijden tegen Real in 1965 nog wel herinneren. Dat gedoe met Moulijn en de hoofdwond van Kraay waarmee hij toch nog de winnende maakte. Acht jaar, dus wel allemaal vaag via de tv.